Despagubirile impuse statului roman, pentru acest an, prin hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au fost achitate din fondurile destinate cheltuielilor generale incluse in bugetul Ministerului Finantelor, platile fiind obligatorii, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Vladescu, potrivit Mediafax.

El s-a pronuntat pe aceasta tema dupa ce a fost intrebat de jurnalisti din ce sursa au fost platite despagubirile impuse de CEDO.

Un document oficial, prezentat duminica de Mediafax, releva ca Guvernul a platit in primul semestru al acestui an despagubiri impuse statului prin hotarari pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in suma de peste 43,39 milioane lei (10,2 milioane euro), mai mult decat in intreg anul 2009 si decat suma totala achitata in intervalul 1998-2007.

Despagubirile sunt impuse de CEDO pentru incalcarea de catre autoritatile romane a drepturilor legale ale cetatenilor, in principal in domeniul proprietatii.

Singura data cand Romania a fost obligata sa plateasca despagubiri mai mari decat suma achitata in acest an a fost in 2008, cu 47,18 milioane lei, dar pentru intregul an, nu pentru un singur semestru, se arata in document.

Potrivit legii, despagubirile decise de CEDO sunt platite intr-un termen de trei luni de la data la care hotararea instantei europene ramane definitiva.