Presedintele Traian Basescu a ales sa "nu fie prea cheltuitor" si nu a mai facut vizita in China, cu ocazia zilei Romaniei la Expo 2010, cel putin asa suna explicatiile oficiale. La inaugurarea pavilionului, in absenta oricarui inalt oficial al statului roman, in conditiile in care in jur de 20 de presedinti si sefi de guvern au fost prezenti la inaugurarea expozitiei de la Shanghai, a existat justificarea ca Basescu va fi prezent in iulie. Ministrul de externe, Theodor Baconschi, a explicat joi ca ratiuni de austeritate economica l-au facut pe presedinte sa renunte. Pana la ora difuzarii stirii, Administratia Prezidentiala nu a oferit informatii suplimentare.

Intrebat de ce presedintele n-a mai facut vizita in China, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, a spus ca "din motive de austeritate economica". "Am ales sa fim mai putin cheltuitori", a spus acesta.

Ministrul a adaugat ca "va exista o deschidere spre o vizita la nivel inalt, a presedintelui sau a premierului spre sfarsitul expozitiei" si a tinut sa sublinieze ca dialogul politic "este puternic". Ideea prezentei presedintelui la Shanghai era pentru a da un semnal puternic mediului de afaceri chinez referitor la interesul romanesc pentru investitiile chineze si pentru atragerea lor in infrastructura din Romania.

Teodor Baconschi conduce delegatia Romaniei in China, iar ministrul Elena Udrea a ales sa lanseze brandul de tara la Shanghai. O lansare cu spectacole si cu presa invitata de ambele ministere, atat MAE, cat si Ministerul Turismului.

La deschiderea expozitiei - in luna mai 2010 - cand nicio inalta oficialitate romana nu a luat parte la eveniment, insa mai multi sefi de stat si de guvern din lume si-au facut programul in asa fel incat sa fie in China cu aceasta ocazie, s-a spus ca presedintele Basescu va fi prezent la Shanghai de ziua nationala a Romaniei la Expo2010.

S-a spus atunci ca urma sa aiba o intalnire la Beijing cu presedintele chinez, Hu Jintao, dupa care urma sa mearga la Shanghai si sa participe la forumul de afaceri romano-chinez, organizat - se spunea atunci- sub patronajul Presedintiei. Acesta va avea loc vineri, oraganizat de Ministerul Economiei.