Programul cadru de finantare nerambursabila pentru Romania a fost aprobat de catre Parlamentul Elvetiei in decembrie 2009 dar abia in iulie se asteapta semnarea Memorandumului de catre cele doua Guverne. Fondurile vor merge la autoritatile locale, pentru infrastructura, proiecte sociale, mediu si in plus va exista un fond special pentru ONG-uri. Ulrich Sturzinger, seful departamentului pentru noile State Membre la Agentia de Dezvoltare si Cooperare din Elvetia a explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca Unitatea de Coordonare a Programului va fi stabilita la Ministerul Finantelor Publice si ca fondurile vor putea fi acordate pana in decembrie 2014.

Ulrich SturzingerFoto: Hotnews

Sturzinger a mai explicat, in cadrul unei prezentari pentru jurnalisti la initiativa organizatiei Forum Ost-West, ca programul reprezinta o contributie a acestei tari fata de extinderea UE si, nu in ultimul rand, o modalitate de lobby pentru companiile elvetiene care activeaza pe pietele acestor tari

Pentru Romania si Bulgaria, ultimele doua state intrate in Uniunea Europeana, Parlamentul Elvetiei a aprobat o finantare-cadru de 257 milioane franci elvetieni. Banii vor fi impartiti pe mai multe prioritati tematice, precum infrastructura, mediu, proiecte sociale si altele. Abia dupa semnarea acordului bilateral intre cele doua Guverne se vor stabili detaliile finantarii.

In principiu, apelurile de proiecte sunt deschise timp de 3 luni, pe intreaga suma alocata domeniului respectiv. "In aceasta perioada proiectele primite acopera chiar pana la 10 ori suma alocata", a mai spus Sturzinger pentru EurActiv.ro/HotNews.ro. Apoi urmeaza evaluarea proiectelor.

Cum s-au descurcat tarile UE 10 pana in prezent

Statele care au aderat la UE in 2004 (UE 10) au avut alocate fonduri, prin programe similare, de 1 miliard de franci elvetieni. Programele au demarat in 2007. Pana in prezent, au fost aprobate 53 de proiecte. Sturzinger a explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca rata de contractare a fondurilor a fost de 35% pana in prezent - aceasta deoarece organizarea punctelor nationale de coordonare, elaborarea ghidurilor, lansarea apelurilor de proiecte si selectia proiectelor dureaza destul de mult, la nivel national.

Cat despre plati, acestea reprezinta mai putin de 10% din sumele contractate - motivul fiind acela ca, in majoritatea cazurilor, autoritatile trebuie sa lanseze proceduri de achizitii publice in cadrul proiectelor.

Fondurile pentru ONG, componente distincte in cadrul programelor, au demarat cel mai greu, fiind nevoie de organizare institutionala speciala la nivel national - a mai spus Sturzinger. Practic, in multe state acestea nu au luat inca startul. Acesta a mai explicat ca tarile cu cele mai bune performante au fost, pana acum, Malta, Cipru si Letonia si "ne-am bucura daca ar exista performante mai bune si in Cehia, Slovacia si Ungaria".

Mai multe informatii despre programele de finantare ale Elvetiei pentru noile state membre pot fi gasiteaici.