Debitele Dunarii la intrarea in tara sunt de doua ori mai mari decat cele normale pentru luna iunie, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane".

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere, situandu-se la valori cuprinse intre 12400-13500 mc/s, peste media multianuala a lunii iunie (6400 mc/s). Astazi, debitul Dunarii, in sectiunea Bazias, este de 12400 mc/s, urmand sa fie in crestere si in perioada urmatoare. Conform prognozei INHGA, debitul Dunarii la intrarea in tara in data de 14 iunie va ajunge la 13500 mc/s.

Perioada de debite mari de pe fluviul Dunarea va continua, prognoza urmand sa fie reactualizata in functie de aportul afluentilor Dunarii din amonte, din afara granitelor Romaniei. In schimb, debitele corespunzatoare raurilor interioare se afla in scadere si nu vor aduce un aport semnificativ pentru cresterea debitelor fluviului Dunarea.

Nivelurile se vor situa peste COTELE DE INUNDATIE pe toata durata intervalului de prognoza pe sectorul Gruia-Zimnicea si incepand cu a doua zi a intervalului si la Harsova si peste COTELE DE ATENTIE pe sectoarele Giurgiu-Cernavoda si Braila-Tulcea pe toata durata intervalului de prognoza.

Specialistii Administratiei Nationale „Apele Romane” estimeaza faptul ca, in lipsa unor evenimente neprevazute, nu se vor semnala probleme in zonele aparate de diguri, populatia fiind in siguranta, in schimb, vor fi inundate terenurile agricole si posibil anexe gospodaresti situate in zonele joase, neindiguite, inclusiv in Delta Dunarii.

Mai multe hectare de pasune si fanete au fost inundate in judetul Dolj din cauza debitelor mari ale Dunarii inregistrate in ultima perioada, informeaza Agerpres. Luni, apele fluviului au ajuns pana la marginea terasamentului DJ 533, drum situat in imediata apropiere a fluviului.