Alocatia de stat pentru copii trebuie conditionata de participarea la procesul de scolarizare, de vaccinurile sau controalele medicale anuale, afirma, la RFI, prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan.

Euro-deputatul democrat-liberal atrage atentia ca tendinta mondiala este ca orice forma de ajutor social sa fie legata de anumite obligatii ale beneficiarului.

"Va veni curand legea de restructurare a tuturor formelor de asistenta sociala. Ceea ce facem noi la ora actuala e total depasit din punct de vedere conceptual. In lume, tendinta e ca nici un ajutor social sa nu mai fie acordat neconditionat, de exemplu cum dam noi alocatia de stat pentru copii", declara fostul prim-ministru.

In opinia lui Theodor Stolojan, conceptia actuala a statului roman in ceea ce priveste alocatiile pentru copii este depasita: "Curtea Constitutionala a spus ca nu e constitutional sa legi alocatia de stat, de exemplu, de participarea copilului la scoala, care inseamna investitie pe termen lung in capitalul uman al Romaniei. Or, aceasta conceptie este depasita, pentru ca banii din alocatia de stat pentru copii nu-i gestioneaza copilul, ci parintii, deci conditionalitatea e perfect justificata".

"In cazul copiilor care sunt de varsta scolara trebuie legata de participarea la procesul scolar, pentru toti copiii trebuie sa fie legata de obligatia parintilor de a-i duce la control medical anual, de a face vaccinuri. Astea sunt formulele prin care contribui la investitii in capitalul uman pe termen lung. Nimeni nu mai acorda ajutoare sociale ca un drept general de neatins al individului. Nu. Individul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa faca ceva, pentru a iesi din situatia de asistenta sociala si pentru a-si pregati viitorul, in cazul unui copil. Deci noi suntem total depasiti in aceste concepte", explica Theodor Stolojan.