"Pensiile nu vor scadea odata cu intrarea in vigoare a noii legi", a dat asigurari, marti, premierul Emil Boc, in cadrul dezbaterilor din plenul Senatului pe tema legii sistemului unitar de pensii. "Pensiile nu vor scadea, dimpotriva, vor creste, insa in baza unui mecanism sustenabil. Nu toate pensiile se recalculeaza in urma intrarii in vigoare a acestei legi, ci doar pensiile speciale", a adaugat primul ministru.

Vezi aiciLIVE VIDEO dezbaterea din Senat.

Primul ministru a explicat ca pensiile risca sa nu mai poata fi platite pe termen mediu si lung, iar suma totala care va trebui transferata de la bugetul de stat catre pensii ar putea urca de la 1,7 la 4,6 miliarde de euro, in cazul in care actualul sistem nu ar fi reformat.

  • Emil Boc spune ca "cea mai mare parte a pensiilor nu vor avea afectat cuantumul de astazi. Doar pensiile foarte mari vor fi afectate de principiul contributivitatii".
  • "Legea pensiilor trebuie sa aiba un caracter unitar. Trebuie sa facem un sistem de pensii corect, bazat pe principiul contributivitatii, care sa poata fi sustinut pe termen lung", a mai adaugat premierul.
  • "Pensiile acelor militari care depasesc 30 de milioane de lei ar putea fi reduse. Sunt 7.000 de pensii in aceasta situatie", spune Emil Boc.
  • "Pensiile parlamentarilor dispar, dar nu cred ca acest lucru ne deranjeaza. Vremea privilegiilor a trecut, iar textul constitutional conform caruia toti sunt egali in fata legii trebuie aplicat si in privinta pensiilor", a mai anuntat primul ministru.
  • "Haideti sa facem o lege corecta, bazata pe principiul contributivitatii, pentru 22 de milioane de cetateni romani. Sustin proiectul legii pensiilor, asa cum a fost promovat de Guvern", a incheiat premierul.