Daniel Funeriu: Voi merge pana la capat pentru modernizarea invatamantului romanesc

de D.G.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 martie 2010, 13:10 Actualitate | Esenţial

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, sambata, la intalnirea cu ONG-urile, ca este decis sa mearga pana la capat in elaborarea legii educatiei.

"Eu sunt decis sa duc acest proces legislativ pana la capat. Este limpede ca societatea romaneasca are nevoie de un nou cadru de dezvoltare a invatamantului si ca unii care se prezinta ca reprezentanti ai unei parti din societatea romaneasca nu reprezinta acest lucru", a spus ministrul, citat de Agerpres.

Ministrul a explicat viziunea in care a fost construit proiectul de lege si a aratat optiunile majore ale actului normativ. Funeriu a invitat la o discutie pentru imbunatatirea acestora si a propus ca textul sa fie formulat de catre ONG-uri pe articole de lege.

Pentru invatamantul preuniversitar, prevederile legii se refera la descentralizarea procesului de recrutare si incadrare a resursei umane, descentralizarea conducerii scolilor si a curriculumului.

In context, ministrul a accentuat asupra necesitatii unei corelari intre programa scolara si evaluare.

In perioada 25 - 31 martie, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza sase dezbateri de lucru cu partenerii sociali pe tema proiectului Legii Educatiei Nationale.

Pana in prezent au avut loc intalniri cu reprezentantii asociatiilor profesionale si ai societatilor stiintifice, cu rectorii universitatilor de stat si particular acreditate si cu sindicatele reprezentative din invatamant (FSLI, FEN, FS 'Spiru Haret', FS 'Alma Mater'), organizatiile studentesti (UNSR, USR, ANOSR), Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar si Consiliul National al Elevilor, cu asociatiile autoritatilor locale si patronatelor, cu ONG-urile.

Sub patronajul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, luni, va avea loc, la Palatul Parlamentului, o dezbatere publica la care sunt invitati si asteptati sa participe presedintele Romaniei, primul ministru, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, presedintii grupurilor parlamentare, semnatarii Pactului National pentru Educatie, precum si alti factori decizionali interesati.

De asemenea, marti, 30 martie, la sediul MECTS sunt prevazute discutii cu inspectorii scolari generali si directori ai unitatilor de invatamant, profesori, contabili, juristi.

Andrei Marga: Proiectul legii educatiei va duce la politizare si la o migratie a profesorilor universitari

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, prof. dr. Andrei Marga, a declarat, sambata, ca, daca proiectul legii educatiei va fi adoptat in forma propusa de initiator, se va asista la o migratie a profesorilor universitari, dar si la o politizare a invatamantului superior.

"Este proiectul de lege care loveste cel mai profund interesele Romaniei. Daca asta se vrea, cine il face trebuie sa isi asume raspunderea, care nu este doar pentru ziua de maine. Niciun proiect de lege din istoria moderna a Romaniei nu a fost atat de carent si atat de daunator intereselor tarii. Este un proiect de lege care vadeste, mai mult ca oricare altul, vointa unui partid politic de a pune mana pe scoli, pe licee si pe universitati. Acele consilii de administratie din scoli inseamna politizarea invatamantului, la fel si modul de alegere a rectorilor", a declarat Andrei Marga.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1766 vizualizari

 • -4 (8 voturi)    
  stimabile (Sâmbătă, 27 martie 2010, 13:38)

  bula [anonim]

  dar pe aia din marea diaspora, care au intilnit zeci de sisteme de invatamint nu-i baga nimeni in seama? ce inseamna pina la capat? ca populatia nu trebuie implicata? sau indiferent cum sint implicati altii, tot voi veti decide totul? si daca nu e bine? cine isi asuma ce iese din scoala?
 • -6 (12 voturi)    
  modernizarea pana la capatul scolii (Sâmbătă, 27 martie 2010, 13:53)

  Mazeta [utilizator]

  Obiectivele noii legi, pe romaneste:

  1. Crearea confuziei. Vorbe mari. E absolut necesara reforma. Elevii de clasa a 9-a sunt la scoala dar invata la liceu. Nimic nu tb sa ramana previzibil.
  2. Reducerea, infricosarea si umilirea cadrelor didactice prin detitularizare. In sistem vor ramane doar nepriceputii si martirii.
  3. Falimentarea unitatilor de stat prin subfinantare. Faza a doua: infiintarea capuselor particulare. Legea meditatiilor.
  4. Stimularea angajarii timpurii a elevilor. Noi muncim, nu gandim!
  5. Politizarea institutiilor de invatamant. Creste rolul managerului, scade rolul profesorului. Investitiile in scoala sunt si ele o buna sursa de bani pt partid.
  • +4 (4 voturi)    
   Da, dar... (Sâmbătă, 27 martie 2010, 14:17)

   Banu Udrea [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu trebuie vazuta numai partea negativa. Putem sa ne asteptam la ce e mai rau dar putem sa speram si la ceva mai bine. Eu unul astept urmatorul articol, cu detalii din dezbateri. Atunci se va sti obiectivul fiecaruia.
 • +5 (7 voturi)    
  Felicitari! (Sâmbătă, 27 martie 2010, 14:37)

  swolf [utilizator]

  Succes domnule Funeriu in reformarea invatamantului romanesc! Inertia din sistem este imensa si sunt multi indivizi carora le este frica de schimbare (de orice schimbare) dar trebuie mers pana la capat, asa cum spuneti!

  Invatamantul privat competent si competitiv este singura cale de urmat in viitor, pentru a cladi in Romania o generatie de tineri profesionisti la nivel international.
  • 0 (4 voturi)    
   Invatamant privat competitiv (Sâmbătă, 27 martie 2010, 15:27)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui swolf

   Si vei ajunge in aceeasi situatie cu America. Cateva universitati mari f. bune pline de studenti straini, copii de bani gata si jucatori de baschet.

   Daca a fost ceva bun in comunism a fost invatamantul gratuit. Ce trebuie facut nu e sa-l faci privat ci sa dai putin in decanii din facultati (nu toti) si inspectorii scolari pe care ii intereseaza doar interesul personal si ii doare in fund de invatatura.

   Mai sunt multe de spus si facut, dar invatamantul privat e departe de a fi o solutie,
   • +2 (4 voturi)    
    Cele mai bune universitati din lume... (Sâmbătă, 27 martie 2010, 16:21)

    swolf [utilizator] i-a raspuns lui a_claudiu

    Sunt in Statele Unite! Faptul ca le caracterizezi drept "pline de studenti straini, copii de bani gata si jucatori de baschet" arata ca generalizezi fara sa stii despre ce vorbesti sau stii situatia reala dar esti un rauvoitor ipocrit!

    Eu nu vreau invatamant Universitar, subliniez Universitar, gratuit pentru toata lumea. Nu vreau sa platesc pentru asa ceva... 10 clase obligatorii si dupa aceea Universtitatea pentru cei apti intelectual si/sau financiar.

    As vrea eu sa ajungem cat mai repede in situatia invatamantului american superior, dar nu se poate peste noapte.Ce face domnul Funeriu este un pas in aceasta directie, dar mai este mult pana departe!
    • +1 (1 vot)    
     Si eu tot de universitati vorbesc (Sâmbătă, 27 martie 2010, 18:16)

     a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui swolf

     Nu am nici o problema sa platesc din banii mei studentii dupa cum si altii au platit si pentru mine.

     Daca era sa fie universitati cu plata nu reuseam sa termin una caci 2 bunici cu pensie nu aveau bani sa plateasca universitatea pentru mine.

     SUA are cele mai bune universitati din lume (dupa top-urile facute cu propriile standarde) deoarece au o economie mareata. Si da, sunt alimentate din greu cu straini (nu in totalitate dar intr-un procentaj foarte mare).

     Daca te intereseaza fenomenul vei observa ca in SUA incep sa apara studii care sustin ca avantajul care il au in cercetare fata de restul lumii incepe sa se micsoreze.

     Ce spui de universitatile rusesti? Nici alea nu dau rezultate? Nu tot ce a fost in comunism este rau dupa nici cum tot ce exista in capitalism este bun. Trebuie reformate universitatile pentru a evita abuzurile (student de meserie, fabrici de diplome ...) dar universitatile private nu sunt o solutie.
     • 0 (0 voturi)    
      Diferenta (Sâmbătă, 27 martie 2010, 19:22)

      swolf [utilizator] i-a raspuns lui a_claudiu

      Pentru studii, in SUA, sunt credite bancare, sunt burse etc. Nu este neaparat necesar sa ai bunici sa te tina in scoala... Iar ce spun eu nu este eliminarea universitatilor de stat, ci promovarea celor particulare... calitatea va fi redefinita in timp, in functie de performantele profesorilor si ale centrului universitar...

      Eu vreau universitati private performante pentru ca vreau sa dau sansa profesorilor cei mai bine pregatiti sa fie cel mai bine platiti iar studentii lor sa aiba cele mai bune sanse de dezvoltare... calitatea trebuie stimulata financiar si nu dirijata de stat!

      Si da, nu tot ce a fost in comunism a fost rau, doar 99,999999% din cele petrecute, dintr-o experienta personala...
      • 0 (0 voturi)    
       Credite bancare si burse (Sâmbătă, 27 martie 2010, 23:01)

       a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui swolf

       Bursele de obicei se dau pentru cei exceptionali (in carte sau sport) pentru cei care aduc faima. Dar nu uita ca sunt si altii buni dar nu extraordinari care nu vor avea o sansa la universitate. De credite bancare nu vreau sa incep sa incep sa vorbesc si sa ma enervez. O regula simpla, nu-ti pui viitorul natiei, copiilor pe mana camatarilor. Iar aici SUA e un bun exemplu negativ.

       In Romania se incearca de mult timp sa se distruga invatamantul de stat pentru a lasa loc la cel privat. Iar asta nu se face pentru a ridica standardul invatamantului ci pentru profit.

       SUA a facut deja outsource la productie, iar incetul cu incetul o face si in cercetare (de, firma se uita la bani nu la interesul natiunii). Ne vedem in cativa ani cand pana si cercetarea se va face in China si in India si vom vedea cum o vor duce universitatile americane.

       Cu economia romaneasca asa cum este vezi tu pe cineva sa investeasca intr-o universitate particulara pentru a face cercetare?

       Modelul din SUA a avut succes doar datorita unei economii fantastice (pe duca printre altele). In Romania e un model sinucigas.
  • 0 (4 voturi)    
   Cu ce oameni? (Sâmbătă, 27 martie 2010, 15:50)

   vio [anonim] i-a raspuns lui swolf

   Invatamantul privat, competent si competitiv, de cine va fi facut?
   De unde se vor gasi profesori competenti si competitivi? Nu cumva tot din sistemul de stat?

   In plus, exista de ani buni universitati si facultati private. Ce au produs ele pana acum? Ce absolventi merituosi de "privata" au ajuns sa conduca ceva?
   In afara de EBA?
   • 0 (2 voturi)    
    Profesori straini (Sâmbătă, 27 martie 2010, 16:59)

    swolf [utilizator] i-a raspuns lui vio

    Fiind invatamant privat, poti aduce si profesori straini... daca cei din sistemul de stat nu sunt competitivi sau competenti... desi foarte multi sunt. Trebuiesc create conditiile pentru promovarea competentelor si sistemul se indreapta de la sine! Este ceea ce incearca si domnul Funeriu acum... Iar invatamantul actual privat nu este tot ceea ce ne dorim pentru ca s-au infiintat Universitati de tip SRL, menite doar sa stoarca banii de la studenti... facultatile gen Spiru Haret trebuiesc desfiintate si apoi sa vezi cum creste si calitatea celorlalte!
    • +1 (1 vot)    
     Straini? (Sâmbătă, 27 martie 2010, 19:10)

     vio [anonim] i-a raspuns lui swolf

     Ai idee ce salariu are un profesor "strain" bun? De ce-ar veni el in Romania?

     Sau vor veni ratatii lor, dar, fiind "straini", vor fi primiti cu brtaele deschise?
     • 0 (0 voturi)    
      Salarii (Sâmbătă, 27 martie 2010, 19:26)

      swolf [utilizator] i-a raspuns lui vio

      Sunt suficienti romani astazi, in Romania, care sunt in stare sa plateasca studiile copiilor lor pentru un profesor strain bun... in loc sa plece sa studieze in SUA sau UE, mai bine raman in tara, sansele sa ramana dupa aceea aici sunt mult mai mari... invatamantul de calitate nu este "popular", este elitist... dar avem nevoie si de elite in tara asta, pentru cei ce isi permit sau au capacitatea intelectuala sa devina o elita...
      • 0 (0 voturi)    
       Invatamant elitist (Sâmbătă, 27 martie 2010, 23:12)

       a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui swolf

       Deci vrei ca invatamantul sa fie doar pentru cei superdotati sau cei ai caror parinti au bani (presupun ca asta inseamna elitele la tine).

       Invatamant elitist inseamna de fapt altceva. Este invatamantul de tip rusesc in care se preda zi de zi maximul cu putinta astfel incat cei care au capacitate de asimilare mare pot asimila. Ca efect colateral cei care nu reusesc sa faca fata raman din ce in ce mai mult in urma si abandoneaza sau invata pentru 5.

       Sistemul asta produce cativa oameni foarte capabili dar foarte multi raman in urma.

       Sistemul opus este cel in care se cauta indemanari practice, se merge la pas ca cei mai multi sa tina pasul. Sistemul asta produce o educatie medie mai mare decat sistemul elitist dar nu are multe varfuri.
  • +2 (2 voturi)    
   Diplome la kilogram nu inseamna competitivitate!!! (Sâmbătă, 27 martie 2010, 19:33)

   real [anonim] i-a raspuns lui swolf

   Nici intr-un caz, invatamantul privat in Romania nu poate fi o solutie! Poate o fi in alta parte, dar la noi cu siguranta nu este o solutie. La noi, invatamantul privat este doar o afacere foarte profitabila pentru niste smecheri, care de altfel nu ar avea ce cauta nici in invatamantul privat si nici in cel de stat! Unul dintre putinele lucruri bune pe care le-a avut Romania in perioada comunista, a fost calitatea invatamantului.
   • 0 (0 voturi)    
    Asa cum am spus..; (Duminică, 28 martie 2010, 10:21)

    swolf [utilizator] i-a raspuns lui real

    Universitati gen Spiru Haret trebuiesc desfiintate, tot atat de usor precum au primit si acreditarea
 • +3 (3 voturi)    
  Daca vin PSD si PNL se alege praful (Sâmbătă, 27 martie 2010, 15:11)

  cornel [anonim]

  Astea 2 partide sut toxice ptr.soc.romaneasca iar PNL in forma actuala e chiar antiromanesc, zic eu.
 • +1 (3 voturi)    
  Cea mai buna reforma (Sâmbătă, 27 martie 2010, 15:13)

  Parinte excedat [anonim]

  ar fi ca timp de 5 ani cel putin sa nu se mai reformeze nimic. Poate ca asa ar avea si invatamantul romanesc sansa sa-si mai revina si sa-si vada de treaba. Prea multe viziuni, reforme si parareforme care toate la un loc au ingropat si ce mai era viabil in sistem.
 • +2 (4 voturi)    
  Scurt pe 2 (Sâmbătă, 27 martie 2010, 15:18)

  eu [anonim]

  1. Un procent de aprox. 70% dintre "cadrele didactice" din Romania, la orice nivel, sunt o adunatura de putori.
  2. Toate cadrele didactice au 6 luni (da, SASE LUNI!!!) pe an... vacanta, concediu, pauza... nu fac nimic si-si incaseza leafa (poate mica, poate mare, dar in orice caz...)DEGEABA.
  3. Un cadru didactic are MAXIMUM 4 ore de cursuri pe zi. In restul timpului, sta in cancelarie si barfeste sau "cade la amantlac" cu vreun/vreo "colega".
  4. Ani de zile (uneori si cate zece ani la rand) predau dupa ACELASI MANUAL, cu aceleasi cuvinte, acelasi lucru: identic pana la virgula.
  5. Pentru aceste 70 de procente de putori-cadre didactice elevul si parintii acestuia, sunt doar, SUBLINIEZ DOAR, norma didactica pentru a-si incasa leafa si spaga.
  6. Daca din elevii pe care, n'asa, ii "modeleaza" ies niste ratati, ii doare fix in cur. Niciunul nu raspunde cu nimic - rezulta destine distruse incet, in timp, cu metoda: criminal necunoscut (nu-i ca la doctor sau in justitie!).
  7. Nu in ultimul rand, precizez: cunosc PERFECT despre ce vorbesc. Sunt profesor. Fac parte dintre ceilalti 30 de procente...
  • +1 (1 vot)    
   Esti modest! (Sâmbătă, 27 martie 2010, 17:21)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui eu

   Nu numai ca te pozitionezi in restul de 30%, asa cum ar face si ceilalti 70%, evident, dar nu reusesc sa-mi dau seama ce predai. Sigur nu matematica!
  • -1 (1 vot)    
   pentru eu. bravo! (Sâmbătă, 27 martie 2010, 17:24)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui eu

   Foarte corect ce ati scris. As mai adauga ca ar trebui despartite treburile: una e salarizarea profesorilor si alta e reforma. trebuie doua discutii separate. "Fac parte dintre CELELALTE 30 de procente..." Asa tin eu minte dintr-a opta. Dar, perfect valabil ce ati scris.
  • -1 (1 vot)    
   Apel (Sâmbătă, 27 martie 2010, 17:45)

   eu-eu [anonim] i-a raspuns lui eu

   Sper sa fie cat mai multi ca Dvs.
   Nu sunt in nici un fel implicata dar simt cu toata
   inima ca acum se incearca ceva bun.
   Sper sa reuseasca.
   Oricum, m-ati uns pe inima.
   Cu stima
   • +1 (1 vot)    
    Ce naiba? (Sâmbătă, 27 martie 2010, 19:15)

    gadafi [anonim] i-a raspuns lui eu-eu

    Ala, zisul; profesor, niciu nu stie sa scrie, cum a observat Vlad, ba isi denigreaa si colegii sub protectia anbonomatului si pe tine te unge la inima?

    Ala e un om scarbos si sper sa nu fie profesorul copiilor mei!
  • +1 (1 vot)    
   Paracioasa mica! (Sâmbătă, 27 martie 2010, 19:11)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui eu

   Sper ca nu asa ii inveti pe elevii tai!

   SAu, sub protectia anonimatului - deh, mare caracter - poti sa spui orice.

   Chiar esti profesor? Si, daca esti, chira te consideri bun?
  • 0 (0 voturi)    
   no comment (Sâmbătă, 27 martie 2010, 23:22)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui eu

   Cata modestie si sinceritate!!!
 • +1 (1 vot)    
  Invatamantul (Sâmbătă, 27 martie 2010, 15:24)

  Gheorghe Buhac [anonim]

  Atentie !
  Privatizarea in invatamant este o transformare care se face in 50 de ani.
  Nu orice macelar sau cartofor ,sau valutist sau parlamentar poate deschide o scoala de invatamant privat.
  Sunt necesare actiuni de calificare a profesorilor din invatamantul privat.
  Cine e in privat nu mai este la stat altfel se duce totul pe apa sambetei.
  Atentie Scoala reprezinta un program strategic si nu o gaselnita sau un business dupa colt sau pe capota masinii.
  Cu stima
  Gheorghe Buhac
 • +1 (1 vot)    
  invatamantul romanesc (Sâmbătă, 27 martie 2010, 16:20)

  bc [anonim]

  d-le ministru, la capat veti ajunge numai daca legea invat e facuta de dascali. dvs trbuie sa le spuneti ca aceasta trebuie sa cuprinda performanta sistemului, cu micsorarea nr de dascali. masurile trebuiesc propuse de profesori. sistemul e bun daca cuprinde dezideratele din sistemul de invatamant al tarilor dezvoltate.
 • -1 (1 vot)    
  pro si contra (Sâmbătă, 27 martie 2010, 16:53)

  profu' de desen [anonim]

  Acest proiect de lege nu este perfect, dar reprezinta un pas inainte fata de catastrofa de pana acum.
  In invatamantul universitar, problema principala este ca cei care se apropie de varsta pensionarii nu vor sa iasa la pensie. Din cauza aceasta agita spiritele si resping cu vehementa proiectul. Daniel, nu te lasa!
  Dar evita politizarea invatamantului superior! Asta l-ar degrada complet, la fel cum degradate sunt toate institutiile in care la fiecare 2-3 ani se trece de la rosu la galben, de la galben la portocaliu, iarasi la rosu si asa mai departe.
  • +1 (1 vot)    
   Te inseli! (Sâmbătă, 27 martie 2010, 19:17)

   vio [anonim] i-a raspuns lui profu' de desen

   Se iese la pensie la varsta legala. Nimeni nu mai este tinut peste, nici macar drept "profesor consultant".
   Mai treci si tu pe la universitate si vezi daca mai gasestiu vreun "mosneag"
   Dupa aia, poti sa scrii in cunostinta de cauza.
 • +2 (2 voturi)    
  Legea inv. (Sâmbătă, 27 martie 2010, 17:08)

  Observer [anonim]

  Stati linistiti ca urmasul lui Funeriu vine cu alte modificari.
 • -1 (5 voturi)    
  Asta nu-i modernizare, domne, (Sâmbătă, 27 martie 2010, 21:05)

  ion [anonim]

  ci desfiintare. Cine-i nebunul care a pus peste un domeniu atat de important un ministru care nu are cel putin 15 ani de experienta si vechime la munca de jos din domeniu? Domnule Funeriu, habar n-aveti cu ce se mananca invatamantul din Romania atfel decat din postura de elev. Iar asta este extrem de insuficient. Ar trebui sa reconsiderati ce responsabilitate va asumati si sa o abordati cu mai multa responsabilitate decat ati facut-o pana acum. Caci responsabilitatea pe care o aveti risca sa afecteze negativ nu doar 20 de milioane de vieti umane, ci si cateva generatii care vor urma. Si nu cred ca vreti sa fiti responsabil pentru formarea si pe viitor a unor caractere dezastruoase prin imoralitate, iresponsabilitate, inconsitienta si perfidie de tip "basescu" sau "boc."
  • 0 (0 voturi)    
   15 ani de experienta la munca de jos (Duminică, 28 martie 2010, 1:24)

   Costin [anonim] i-a raspuns lui ion

   Ar fi o idee pentru toti ministrii: cel de la agricultura sa fi sapat barem 15 ani, cel de la finante sa fi dat restul la vreun magazin, la externe, sa fi lipsit din tara.
 • 0 (0 voturi)    
  uf (Duminică, 28 martie 2010, 1:24)

  m-vic [anonim]

  sunt absolut sigur ca cel mai bun ministru al invatamantului ar fi ala care s-ar abtine sa faca reforma. ala care doar ar imbunatati ceea ce exista. dar nu, noi avem parte de toti ciudatii si excentricii (abramburica, ala de la liberali, acum tampitelu' asta) care sunt lasati sa experimenteze pe nefericitii implicati in invatamantul din romania
 • 0 (0 voturi)    
  invatamantul romanesc (Duminică, 28 martie 2010, 9:46)

  Mircea [anonim]

  Am facut facultatea intre anii 1959-1965 (se faceau 6 ani la facultatea de constructii navale) si am avut profesori cu doctorat in Germania, Italia dar si in Romania. Castigau la nivelul salariilor din tara de la acea vreme dar nimeni nu se gandea sa treaca examene cu spaga, nici macar nu indrazneam sa intram la catedre sa stam de vorba, decat daca eram chemati. La examene, care durau uneri pana seara, nu duceam nici macar un pahar cu apa sau o cafea. Este suficient sa accepti cel mai mic avantaj de la un student si s-a terminat cu orice obiectivitate. Scoala a fost stricata de cadrele didactice care care nu se gandesc decat la interesele lor!!
 • 0 (0 voturi)    
  Tariful orar (Duminică, 28 martie 2010, 10:06)

  Vasile [anonim]

  Peste tot in lumea civilizata, valoarea muncii prestate se cuantifica in TARIF ORAR !!! A fost un moment in care presedintele tarii a ridicat acest aspect in fata profesorilor, care au ramas fara replica. Aici trebuie cautata solutia !!! Calculati tariful orar al oricarui cadru didactic si veti vedea ca sunt printre cei mai bine platiti bugetari !!!
 • -1 (1 vot)    
  Verificati !! (Duminică, 28 martie 2010, 11:19)

  vasile [anonim]

  Peste tot in lumea civilizata, valoarea muncii prestate se cuantifica in TARIF ORAR !!! A fost un moment in care presedintele tarii a ridicat acest aspect in fata profesorilor, care au ramas fara replica. Aici trebuie cautata solutia !!! Calculati tariful orar al oricarui cadru didactic si veti vedea ca sunt printre cei mai bine platiti bugetari !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Cum sa nu existe replica (Duminică, 28 martie 2010, 13:26)

   ion [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Asadar profesorii nu au nevoie de timp in afara orelor de curs pentru a-si pregati materia. Dumneata ai idee de cat este nevoie pentru a pregati o ora de curs!? Ma indoiesc. Maindoiesc chiar ca nu te-ai lasa pagubas daca ai afla cate ceasuri petrec dascalii zilnic pentru a-si pregati lectiile. Si de asemenea daca te-ai pregati asa cum se pregateste un profesor timp de o saptamana si te-ai duce in fiecare zi la cursuri ca sa vezi cum este live, ma indoiesc ca nu ti-ai schimba parerea. Pentru ca pentru a fi dascal este nevoie de daruire si de dorinta de a te pune in slujba celrolalti, spre binele lor, chiar si atunci cand te lovesti de ingratitudine si ostilitate. Iar din comentariul dumitale imi este lesne sa deduc ca tocmai de aceste mari "defecteŢ ale dascalilor din Romania esti mata strain.
  • 0 (0 voturi)    
   Si asta o spune tocmai un fost capitan de vas (Duminică, 28 martie 2010, 14:08)

   vlad voda [anonim] i-a raspuns lui vasile

   are timp de cativa ani interactioneaza cu aceeasi 15-25 de oameni. Si de fapt, cel mai adesea interactioneaza cu ei prin intermediul celor 5-6 ofiteri de la bord. Iar interactiunea asta este in medie de cateva minute pe zi. Atata lucreaza de fapt un comandant de vas efectiv. In rest freaca mangalul in fata aparatului video sau pune la cale cate o mica contrabanda.
   Ce te faci insa cu un dascal. Sa zicem ca acest lucreaza 18 ore pe saptamana, ceea ce vine cam 3,5 ore pe zi. Insa este vorba despre interactiune umana minut cu minut, timp de 3,5 ore pe zi. De fapt in unele zile sunt 5-6 ore, in altele mai putin. In fiecare ora cu alte 30 de persoane. Observati va rog diferenta. intr-un an de zile un dascal interactioneaza cu 18 x 30 persoane: interactriune nemijlocita, minut cu minut. Uzura este pe masura. Intr-un singur an un dascal interactioneaza cu mai multi oameni decat un comandant de nava in toata cariera sa. Rezultatul este net in favoarea celui din urma, care dupa cateva decenii are o minte odihnita si este capabil sa conduca o tara (spre ruina, e drept), in timp ce un dascal ajunge cel mult o epava ruinata. Ma intreb cine ma este prost sa se faca dascal in tara asta!?
   Stiu ce o sa spuneti. Ca un marinar isi asuma riscuri. Iar eu va raspund ca riscurile sunt egale indiferent ca esti marinar, aviator, dascal, militar sau cosmonaut. Pentru ca ti le asumi din vocatie. Daca nu vrei sa ti le asumi, faci altceva. Dar riscant este si sa mergi pe strada sau sa stai la un pahar pe terasa cafenelei de vizavi.
  • 0 (0 voturi)    
   Si asta o spunea un fost comandant de nava (Duminică, 28 martie 2010, 17:02)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui vasile

   care timp de cativa ani interactioneaza cu aceeasi 15-25 de oameni. Si de fapt, cel mai adesea interactioneaza cu ei prin intermediul celor 5-6 ofiteri de la bord. Iar interactiunea asta este in medie de cateva minute pe zi. Atata lucreaza de fapt un comandant de vas efectiv. In rest freaca mangalul in fata aparatului video sau pune la cale cate o mica contrabanda.
   Ce te faci insa cu un dascal. Sa zicem ca acest lucreaza 18 ore pe saptamana, ceea ce vine cam 3,5 ore pe zi. Insa este vorba despre interactiune umana minut cu minut, timp de 3,5 ore pe zi. De fapt in unele zile sunt 5-6 ore, in altele mai putin. In fiecare ora cu alte 30 de persoane. Observati va rog diferenta. intr-un an de zile un dascal interactioneaza cu 18 x 30 persoane: interactriune nemijlocita, minut cu minut. Uzura este pe masura. Intr-un singur an un dascal interactioneaza cu mai multi oameni decat un comandant de nava in toata cariera sa. Rezultatul este net in favoarea celui din urma, care dupa cateva decenii are o minte odihnita si este capabil sa conduca o tara (spre ruina, e drept), in timp ce un dascal ajunge cel mult o epava ruinata. Ma intreb cine ma este prost sa se faca dascal in tara asta!?
   Stiu ce o sa spuneti. Ca un marinar isi asuma riscuri. Iar eu va raspund ca riscurile sunt egale indiferent ca esti marinar, aviator, dascal, militar sau cosmonaut. Pentru ca ti le asumi din vocatie. Daca nu vrei sa ti le asumi, faci altceva. Dar riscant este si sa mergi pe strada sau sa stai la un pahar pe terasa cafenelei de vizavi.
 • 0 (0 voturi)    
  Valoarea Profesorilor ? (Duminică, 28 martie 2010, 14:51)

  Costel [anonim]

  Generaţiile de profesori de după al doilea război mondial şi-au diminuat valoarea în mod constant până prin anii şaizeci, după care în sistem au mai rămas doar produsele comunismului. Cu mici excepţii, aceştia numai profesori nu se puteau numi.
  Sunt un om în vârstă, nu sunt profesor dar am copii şi nepoţi pe care i-am urmărit îndeaproape. Am fost nevoit să suplinesc educaţia lor în locul profesorilor. Consider că am o cultură generală peste medie, dar stând de vorbă cu mulţi "profesori" am costatat că aceştia în mare parte abia dacă aveau un nivel de şcoală medie. Cauza ? Sistemul comunist , care s-a întins şi după anii nouăzeci.
  Domnul Funeriu încearcă să schimbe această stare de lucruri prin această lege. Şi noi ceilalţi trebuie să ne schimbăm mentalitatea, dar mai ales profesorii copiilor noştri. Dar vorba ceea "Greu la deal cu boii slabi". Cred că această lege va întări sistemul şi va mări "puterea" profesională a dascălilor, care s-au obişnuit să "doarmă-n post", dar au pretenţii la venituri nemeritate.
  Cred că Domnul Funeriu este Mesia "sistemului şcolar român".
  Cu stimă, Costel.
 • 0 (0 voturi)    
  Mergi,d-le,pana la capat... (Duminică, 28 martie 2010, 15:54)

  Pantera Roz [utilizator]

  Si asa vine sfarsitul-si nu numai al invatamantului,din pacate...La modul cum guvernati...
 • +2 (2 voturi)    
  Legile educatiei (Duminică, 28 martie 2010, 20:42)

  Sanda [anonim]

  Se tot vorbeste despre modernizarea invatamantului dar cine ne lamureste ce inseamna modernizare? Da, desigur inseamna si spatii scolare corespunzatoare si dotari cu mijloace didactice. Dar restul? De ce este mai modern ca elevii sa aiba maxim 30 de ore? De ce este mai modern sa termine invatamantul general dupa clasa a IX-a? Si intrebarile pot continua....
  Toate guvernele postdecembriste si-au asumat modernizarea invatamantului si fiecare ministru nou numit a schimbat cate ceva sub acest pretext. Rezultatul a fost o scadere continua a calitatii educatiei. Si nici aceasta lege nu va schimba trendul descendent pentru ca nu rezolva cauzele ci incearca sa diminueze din efecte.
  Asta nu inseamna ca nu este nevoie de o lege buna a educatiei dar legea in sine nu este suficienta pentru a indrepta lucrurile. Sunt prea multe de spus in acest sens pentru un simplu comentariu. Dar se va vedea repede, in cativa ani, ca suntem tot departe de o educatie eficienta si performanta.
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamant (Vineri, 4 iunie 2010, 20:12)

  Eu [anonim]

  Propun asa domnule Funeriu: eliminarea protocoalelor si a spagilor din universitati, salarii mai mari pentru profesorii preuniversitari, asistenti si preparatori, reintroducerea examenului de admitere in facultate. Cu bacul a fost ok in sensul ca elevii nu mai sunt ingramaditi cu probele cum am fost noi. Mult succes in continuare!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri