Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, spune ca achizitionarea celor 24 de aparate de zbor americane F-16 second-hand este absolut necesara, in conditiile in care armata noastra este una profesionista si face parte din NATO. Decizia Romaniei a fost criticata de consortiul european Eurofighter si de grupurile Gripen si Saab.

MApN a anuntat, saptamana aceasta, ca Romania urmeaza sa plateasca aproximativ 1,3 miliarde de dolari pentru24 de avioane revitalizate si complet echipate, asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro."Resursa noastra de avioane, respectiv MIG-urile, expira in scurt timp. De aceea, este absolut necesar pentru o armata care se doreste sa fie performanta, sa aiba avioane performante", a declarat Gabriel Oprea, pentru Agerpres.

  • "Decizia pentru un anumit tip de avioane o iau beneficiarii, in speta, fortele aeriene ale Armatei Romane. Noi am prezentat (solicitarea - n. red.) CSAT, dupa care poporul roman trebuie sa decida. Noi depunem (solicitarea - n. red) in comisiile parlamentare de aparare ordine publica si siguranta nationala din cele doua Camere ale Parlamentului si apoi plenului Parlamentului, dupa care poporul roman decide prin reprezentantii sai in Parlament, fiind o decizie strategica privind securitatea nationala a Romaniei", a adaugat ministrul Apararii.

F-16 este un avion multirol capabil sa execute misiuni de aparare a spatiului aerian, misiuni de lovire a tintelor terestre si maritime in toate conditiile meteo, ziua si noaptea, precum si misiuni de cercetare aeriana. Configuratia de echipare corespunde nevoilor de aparare a Romaniei si permite indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul NATO. Avionul F-16 este o aeronava cu performante tehnico-tactice testate in lupta, relevante fiind misiunile executate cu succes in operatiile din Irak, Balcanii de Vest si Afganistan. Toate aceste caracteristici tehnice si de performanta de cel mai inalt nivel satisfac cerintele operationale initiale ale Fortelor Aeriene Romane.

F-16 se afla in prezent in dotarea fortelor armate a 25 de tari: Statele Unite, Olanda, Turcia, Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Israel, Norvegia, Polonia, Portugalia, Koreea de Sud, Chile, Egipt, Emiratele Arabe, Iordan, Indonezia, Maroc, Oman, Pakistan, Singapore, Taiwan, Thailanda, Bahrain si Venezuela.