Ordinul Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free, prin care s-a interzis comercializarea de tutun si alcool, a fost suspendat de catre Curtea de Apel Ploiesti, informeaza Mediafax. Decizia nu este irevocabila, insa este executorie. MFP are dreptul de a face recurs impotriva hotararii la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Decizia Curtii de Apel Ploiesti survine cererii inregistrata de SC E. SA, care a solicitat suspendarea executarii Ordinului 202/12 februarie 2010 emis de Ministerul Finantelor, prin care s-a modificat anexa 6 la ordinul MEF 2007/2008.

Anexa reprezinta lista marfurilor ce pot fi comercializate in regim duty-free si din care au fost eliminate produsele prevazute la pozitia 13 si pozitia 24, respectiv bauturi distilate, rachiuri, lichioruri si alte produse spirtoase, precum si produse din tutun.

Prin ordinul ministerului, incepand cu 12 februarie, data publicarii in Monitorul Oficial, a fost interzis transferul intre magazinele apartinand aceluiasi operator economic, a produselor eliminate din lista, fiind stabilit un termen de 45 de zile pentru lichidarea stocurilor din aceste produse, ulterior implinirii termenului, fiind interzisa comercializarea in totalitate.

Societatea a explicat instantei ca a contestat Ordinul 202/2010, depunand plangere prealabila la MFP in 16 februarie 2010,sustinand ca prin acest act administrativ normativ se incalca flagrant dispozitiile legale in ceea ce priveste drepturile dobandite de ea, care este detinatoare de autorizatii de functionare a magazinelor duty-free situate in punctele de frontiera de stat terestra, obtinute in conditiile prevazute de OUG 104/2002.

S-a sustinut de SC E. SA ca ordinul contestat a fost emis de MFP prin depasirea competentei legale si constitutionale, fiind restrans exercitiul si libertatea economica a operatorului economic, in conditiile in care articolelor 45 si 53 din Constitutie statueaza ca restrangerea unor drepturi nu se poate realiza decat prin lege emisa de Parlament sau un act juridic cu aceeasi forta, conditii pe care nu le intruneste un ordin al unui minister, astfel ca, prin emiterea sa MFP s-a substituit organului legislativ.

In decizia de suspendare, Curtea a mai apreciat ca Ordinului MFP i-a cauzat societatii reclamante un prejudiciu material, care a constat in diminuarea patrimoniului sau cu valoarea marfuri pe care nu le-a mai putut comercializa, desi detinea autorizatii valabile.