Consiliul ministrilor Economiei si Finantelor din statele Uniunii Europene (ECOFIN) discuta, marti, la Bruxelles masurile adoptate de mai multe tari, intre care si Romania, pentru corectarea deficitelor bugetare excesive.

Consiliul va decide daca sustine propunerea privind prelungirea cu un an, pana in 2012, a termenului limita cerut Romaniei pentru aducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE). La reuniune participa si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Fabienne Ilzkovitz, reprezentanta CE, declarase luna trecuta ca se analizeaza posibilitatea ca Romaniei sa-i fie acordat mai mult timp pentru corectarea deficitului bugetar la un nivel de sub 3% din PIB, dar decizia trebuie luata de catre ECOFIN.

Departamentul aminteste ca in iulie 2009, Consiliul a aprobat o propunere a Comisiei de incepere a procedurii de deficit excesiv (PDE) pentru Romania pe baza unui deficit de peste 3% din PIB in 2008 si a recomandat corectarea deficitului sub 3% pana cel tarziu in 2011.

Decizia Consiliului a stabilit ca termen limita 7 ianuarie 2010 pentru luarea de masuri efective.

„Romania a redus cheltuielile cu salariile in sectorul public si a diminuat cheltuielile publice pe bunuri si servicii in 2009, conform recomandarii. Bugetul pe 2010 include, de asemenea, un pachet de masuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB si marirea veniturilor cu circa 0,5% din PIB. In plus, o lege a responsabilitatii fiscale care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu a fost trimisa Parlamentului pentru adoptare. Luand in considerare aceste diferite masuri, se poate conclude ca Romania a luat masuri efective asa cum a fost cerut in recomandare”, arata un comunicat al DAE.

Pactul de Stabilitate si Crestere Economica prevede ca in cazurile in care recomandarile au fost respectate, dar situatia economica se deterioreaza in mod semnificativ si in afara controlului tarii respective, Consiliul poate revizui recomandarile si termenul limita pentru corectarea deficitului excesiv.