Proiectul legii unitare a pensiilor, aprobat de Guvern

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 februarie 2010, 12:51 Actualitate | Esenţial


Executivul a avizat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern de miercuri. Documentul urmeaza sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritara.

Declaratii Emil Boc:
 • "Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de pensii, care speram ca va fi promovat in regim de urgenta la Parlament. Noi am finalizat forma proiectului de lege, dar legea poate fi aprobata numai de Parlament".
 • "E nevoie de o lege noua a pensiilor, e o urgenta. Adoptarea acestei legi este necesara Romaniei si romanilor pentru ca pe termen mediu si lung in aceasta tara sa poata fi platite pensiile. Daca mentinem actualul sistem, va trebui sa imprumutam miliarde de euro pentru ca pensiile sa fie platite".
 • "Acest proiect de lege este corect fata de romani si Guvernul si-a luat angajamentul ca acesta va fi dezbatut de urgenta".
 • "Speram ca proiectul va fi dezbatut imediat in Parlament, astfel ca, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, in luna iunie, sa fie aprobat si noul sistem sa intre in vigoare de anul viitor". 
 • "Economiile care se fac din recalcularea acestor pensii speciale vor fi de 500 - 800 de milioane de euro".
 • "Avem un raport inechitabil intre cea mai mica si cea mai mare pensie".  
 • "Varsta limita de pensionare la femei ar trebui sa fie 58 de ani, iar la barbati 63 de ani".
 • "Pensia sociala minima nu va fi diminuata".
 • "Pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la data intrarii in vigoare a Legii pensiilor. Acestea vor fi recalculate dupa principiul contributivitatii, fara nicio exceptie".
 • "In cazul politistilor, se va recalcula pensia potrivit contributivitatii, avand insa in vedere ca statul a contribuit pentru ei un numar important de ani si fiecare pe masura contributiei pe care a avut-o va primi pensia aferenta".
 • "Pentru 85% din pensiile speciale cuantumul nu va fi modificat, doar pentru restul de 15% acestea vor fi recalculate. Prin recalculare nu se afecteaza principiul neretroactivitatii".
Guvernul a discutat in sedinta de miercuri proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, pentru ultima data inainte de a fi aprobat. Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, in urma adoptarii acestuia de catre Guvern, proiectul de lege ar putea fi trimis in Parlament in data de 15 februarie.

Executivul vrea sa  elimine pensiile speciale de care beneficiaza circa 180.000 de romani. In clasamentul cu cele mai mari pensii sunt: aviatorii, magistratii, angajati ai Curtii de conturi, diplomati, parlamentari, politisti si militari.

Premierul Emil Boc a declarat ca pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fara nicio exceptie.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti seara la Realitatea TV ca ar urma sa fie diminuate doar pensiile in valoare de peste 2.700 de lei.

Proiectul legii a starnit numeroase proteste. Sindicalistii sustin ca legea pensiilor publice unitare nu ar trebui sa se aplice retroactiv, asa cum prevede proiectul de act normativ. Militarii cer neicluderea pensiilor lor in aceasta lege si spun ca vor da in judecata Guvernul.

Reforma sistemului de pensii este una dintre obligatiile asumate de Romania prin acordul de imprumut cu FMI.


Citeste mai multe despre   


31720 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  excelent!!!! (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:10)

  aa [anonim]

  Foarte bine! Un alt pas inainte spre NORMALITATE!!!
  Sper sa o puneti in aplicare, ca altfel nu mai pupati voturi de la mine in VECI!!!!
  • -1 (9 voturi)    
   normalitate (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:00)

   sara [anonim] i-a raspuns lui aa

   Prea multi timp au fost unii nedreptatiti de sistemul actual de pensii. E cazul ca pentru ei sa reintre lucrurile in normal.
  • +3 (13 voturi)    
   ... (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:01)

   ella [anonim] i-a raspuns lui aa

   La momentul actual EXTREM de multe persoane primesc pensii exorbitante. Si in niciun caz pe merite. Principiul contributivitatii este cu siguranta una dintre cele mai bune masuri luate pana in prezent de Guvernul Boc
   • -4 (6 voturi)    
    Nu este chiar asa (Miercuri, 10 februarie 2010, 17:18)

    elena [anonim] i-a raspuns lui ella

    Pai daca se recalculeaza doar pensiile peste 3.000 de lei, inseamna ca pentru cel cu pensie de 2.999 lei nu se mai pune problema respectarii principiului contributivitatii (pentru ca pentru el nu mai verifica nimeni daca a contribuit suficient sau nu pentru aceasta pensie). Nu mi se pare deloc o treaba facuta cu cap.
  • +1 (5 voturi)    
   felicitari dl Boc (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:25)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui aa

   va pune capat abuzurilor- va fi aplicata celor ce au cu adevarat nevoie, si nu persoanelor pensionate pe caz de boala in mod fraudulos - fara privilegii si discriminari- eliminarea actualelor pensii speciale ce vor fi recalculate pe baza principiului contributivitatii- va descuraja pensionarile anticipate prin marirea procentului de penalizare la 0,75% pentru fiecare luna de anticipare
   • -1 (1 vot)    
    felicitari felicitari (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:50)

    pensionarul anticipat pe boala [anonim] i-a raspuns lui gigi

    darr ... daca nu ii introduce pe cei cu pensie pe caz de boala intr-un mecansim puternic de reevaluarea a sanatatii si nu le recalculeaza pensiile celor "anticipati" nu face nika. economia rezultata din pensiile speciale este un mic procent fata de ce s-ar obtine prin taierea pensiilor anticipate si pe caz de boala
    • +2 (2 voturi)    
     reevaluare (Miercuri, 10 februarie 2010, 15:43)

     TomaN [anonim] i-a raspuns lui pensionarul anticipat pe boala

     se face si acuma.
     Stiu pe cineva cu piciorul amputat care merge periodic sa fie verificat ca nu i-a crescut intre timp. Ceilalati cu pile trimit doar plicul...
     Chestia asta cu pensiile speciale este demagogie...Cine le-a votat cand le-a votat? cine latra mai tare.
     Sunt poate o suta, o mie de pensii exorbitante. Puteau fi plafonate sau supraimpozitate si atunci nimeni nu mai putea contesta ceva.
     Dar se doreste praf in ochi aruncat, sa nu se vada cat pierd pensiile acelea multe si mici prin anularea principiului coeficientului din salariu mediu si intoarcerea la coef de inflatie sau cresterea varstei de pensionare peste speranta reala de viata a populatiei. Daca exista un parlament, sper ca acesta demagogie de tip "a murit capra vecinului" sa nu se aplice niciodata.
   • 0 (0 voturi)    
    nu pensiilor speciale (Marţi, 16 februarie 2010, 10:31)

    Alexandru [anonim] i-a raspuns lui gigi

    un DA hotarat eliminarii pensiilor speciale si un NU hotarat cresterii varstei de pensionare pentru a lasa locul tinerilor care nu-si gasesc un loc de munca in Romania si trebuie sa plece peste hotare sa spele la fund toti handicapatii occidentului
  • +1 (5 voturi)    
   tampenii (Miercuri, 10 februarie 2010, 23:06)

   bocboc [anonim] i-a raspuns lui aa

   Domnule Prim-ministru,
   Va rog faceti pensii egale, comuniste, pentri toti! Sa zicem, 800 lei pentru fiecare, indiferent de studii, loc de munca, vechime sau grupa de munca. Sa fie comunismul intruchipat. Si asa o sa va voteze toti romanii, mai putin cei 200.000 cu pensii speciale.
   Dar, domnule Boc, va rog sa aveti in vedere si o lege impotriva prostiei, dedicata doamnei Ritzi, o lege impotriva furtului, dedicata domnului ministru al transporturilor, fost al economiei in alt mandat, domnul Berceanu... o lege impotriva minciunii, adresata domnului Basescu, care a promis militarilor, in noiembrie 2009, ca va trimite legea inapoi in Parlament, daca se vor micsora pensiile militarilor.
   Succesuri!
   • 0 (0 voturi)    
    sa lasam ura deoparte (Joi, 11 februarie 2010, 10:41)

    tepes [anonim] i-a raspuns lui bocboc

    bocbocule si ce mai vrei,citeste legea si nu o inrerpreta dupa bunul tau plac ca devi jenant,si nu in cele din urma vorbeste la subiectul dat nu divaga aiurea,daca vrei sa-ti versi fierea pe cineva fa-o altundeva .Legea pare sa fie buna,dar va fi ea oare votata in plen in forma actuala?putin probabil, ce-l putin in cea ce priveste indexarea pensiilor sa numesc doar o contestatie sigura.
    • 0 (0 voturi)    
     pensii (Vineri, 12 februarie 2010, 15:08)

     tepes [anonim] i-a raspuns lui tepes

     "ce-l"? Invata domnule limba romana!
  • 0 (0 voturi)    
   Un om un salariu "normal"... si o pensie speciala (Joi, 11 februarie 2010, 11:50)

   Papam [anonim] i-a raspuns lui aa

   Nenea Popescu, cu salariul lui baban: stirea asta ar fi trebuit sa rupa pe hotnews, nu-i asa ?! Sau poate ca nu....

   http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ionut-popescu-este-noul-sef-al-fondului-proprietatea-5198535/
  • 0 (0 voturi)    
   Excelent ???!!! (Marţi, 16 februarie 2010, 10:28)

   Alexandru [anonim] i-a raspuns lui aa

   ... o fi ca o sa iesi la pensie in 4 scanduri ???!!!
  • 0 (0 voturi)    
   EXCELENT???? (Joi, 16 septembrie 2010, 9:11)

   RARES [anonim] i-a raspuns lui aa

   EXCELENT????? Se pare ca esti unul din cei care se cred ceea ce nu sunt.. Ai parinti, bunici, cand iesi la pensie? iti doresc sa traiesti mult, cu 150 de Euro pe luna pensie. TU si toti ai tai. Nu conteaza ca cei pe care i-ai votat sunt toti niste imbogatiti peste noapte. DA-I, DOAMNE, ROMANULUI MINTEA DE PE URMA!!!
 • 0 (8 voturi)    
  "specialii" (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:17)

  elis [anonim]

  in fata pensiilor nu trebuie sa fie unii mai speciali.Daca s a considerat ca sunt mai speciale anumite locuri de munca s au primit sporuri care sunt incluse ca venit la calcularea pensiilor.Nu este normal ca unii desi poate nici nu au contribuit la fondul de pensii sa fie considerati in continuare speciali.Normal este sa primeasca fiecare dupa contributia in timpul cat a lucrat si a primit un salariu.Sunt oameni care au lucrat 30-40 de ani si au o pensie de mizerie asa cum a fost si salariile primite.Nu se ia in calcul gr.1,2 pt.ca nu sunt bani.Dar pt.speciali sunt?
  • +4 (8 voturi)    
   dubito (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:10)

   gabriel [anonim] i-a raspuns lui elis

   In general sunt de acord, cu exceptia pensiilor militare : cand un cetatean a semnat contractul cu MApN si-a asumat si riscurile meseriei dar si modalitatea de calcul a pensiei. Iar dupa o vreme, ramane doar cu riscurile......nu se face asta niciaieri, in nici o tara NATO.
   • +1 (7 voturi)    
    Vezi cazul SUA!!! (Miercuri, 10 februarie 2010, 15:16)

    dana [anonim] i-a raspuns lui gabriel

    In SUA sunt concediati militarii si nu li se mai dau locuri de munca , sunt trimisi sa-si caute alte locuri de munca in societate . Romania are acelasi numar de generali sau mai multi decat SUA este acest lucru normal? Sa raspunda militarii !!!
    • 0 (2 voturi)    
     eroare (Miercuri, 10 februarie 2010, 15:44)

     gabriel [anonim] i-a raspuns lui dana

     Si in armata romaniei exista categorii de personal care la 36 de ani pleaca din sistem, conform contractului.
     Eu nu m-am referit la cei cu stagiu neintegral in armata, vorbesc de cei care ies la pensie din armata.
 • +4 (8 voturi)    
  un pas inainte (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:18)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Dar ce vor face trântorii neruţinaţi ai României ?
  Vor vota oare ?
  Când se va termina şi cu salariile ULTRA-NESIMTITE ?
  Daca a fost o lovitura de stat nici nu trebuie sa ne mai intrebam: A fost cu certitudine !
  Acum insa ca tara NATO si UE ar trebui sa terminam cu tiganismele noastre mioritice si sa incepem sa ne civilizam.
  Nu suntem numai tara prostilor, hotilor, tiganilor, agramatilor, bâlbâiţilor, ţopăitorilor, etc.
  Nu ami aceptam sa ne trimita Iliescu si ai lui in alta ţara !
  Vrem ţara noastră europeană, integrată în Nato, civilizată, în care să domnească legea !
 • +3 (9 voturi)    
  un sistem obiectiv! (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:23)

  andr33a [anonim]

  nu se vor mai accepta abuzurile in cazul pensionarilor care au beneficiat pana in acest moment de acele pensii nesimtite de care s-a tot vorbit! principiul contributivitatii va fi cel care va face ordine in acest caz, si bineinteles al corectitudinii! cei 15% dintre beneficiarii unor sume nejustificat de mari vor da socoteala; cum de au ajuns sa aiba asemenea pensii!
  • 0 (0 voturi)    
   le-a dat-o mata (Joi, 11 februarie 2010, 12:33)

   jony prostul [anonim] i-a raspuns lui andr33a

   ca ei doar au beneficiat
 • +1 (3 voturi)    
  aha... (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:29)

  liviu_ [utilizator]

  si ce asigurari avem noi ca asa va fi?
  poate se da o derogare la parlamentari, putem stii?
  legea este in estenta buna, dar numai daca se va aplica cu cap.
  sunt oameni care poate chiar au muncit de banii astia chit ca au pensii enorme.
  vor fi impartiali? deja am citit de militari, or sa vina magistratii etc... vor rezista presiunilor?
  ce se aude cu pensionarii iesiti la 50 de ani? ei nu vor avea pensia recalculata?

  sunt multe prea multe semne de intrebare ca sa ma pot pronunta asupra acestor legi si nu inteleg d c presa nu da mai mutle informatii.

  PS: daca nu se pensionau ameni la 50 de ani si daca aveam un sistem economic bun oricum nu mai ajungeam in situatia asta. chiar daca taie pensiile, nu va fi suficient decat daca imbunatatesc economia (sau cresc varsta de pensionare la 100 de ani sau ii impusca pe batrani)
 • +2 (4 voturi)    
  o sa se adopte cu multe amendamente (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:32)

  gimmy [anonim]

  Nu cred ca parlamentarii isi vor taia singuri craca de sub picioare. Isi vor vota in continuare "exceptii" pentru pensiile lor.
  Dar macar de le-ar taia pensiile securistilor!
  • 0 (4 voturi)    
   un sistem obiectiv! (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:59)

   andr33a [anonim] i-a raspuns lui gimmy

   nu se vor mai accepta abuzurile in cazul pensionarilor care au beneficiat pana in acest moment de acele pensii nesimtite de care s-a tot vorbit! principiul contributivitatii va fi cel care va face ordine in acest caz, si bineinteles al corectitudinii! cei 15% dintre beneficiarii unor sume nejustificat de mari vor da socoteala; cum de au ajuns sa aiba asemenea pensii!
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Duminică, 21 februarie 2010, 20:40)

    preda gheorghe [anonim] i-a raspuns lui andr33a

    din cauza complexitatii meseriei ,costului mare al scolarizarii(peste 100 000 eur, bani care trebuiesc recuperati in timpul activitatii),timpul lung sa ajungi comandant care sa prezinti 99,99 siguranta,complexitatea tehnologiei aeronavei,costul acesteia,raspunderea enorma a 200 pasageri,face ca pe piata muncii pe plan mondial un pilot sa coste mult.compania tarom a ridicat salariile la jumatate cit pe piata internationala pentru ca altfel pilotii romani ar fi fost tentati sa plece la alte companii.salariile fiind cam la 350 000 000 ron cucit ar trebuii sa iasa la pensie?15 000 000 ar fi bine?
  • +1 (1 vot)    
   ........ (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:27)

   angi [anonim] i-a raspuns lui gimmy

   Cred ca se vor lua masurile necesare, avand in vedere ca sa facut publica toata chestia asta, si daca pensiile speciale vor fi recalculate, se va pune in practica cu siguranta.
 • +4 (4 voturi)    
  pensii mici la toata lumea, mai putin smecherilor (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:43)

  Niels Bohr [anonim]

  Dl. Boc ne arata in poza marimea medie a pensiei dupa modificarea legii...
  Cat despre varsta de pensionare, eu unul sunt constient ca n-o sa apuc. Muncesc de la 18 ani, am facut facultatea la seral, voi avea la 65 de ani... vreo 47 de ani vechime... Daca speranta de viata este in Romania de 69 de ani la barbati, rezulta ca muncesti peste 10 ani pentru cca. 1 an de pensie de marimea aratata de Dl. Boc in poza... Halal afacere!
  Sa le dea Dumnezeu si lor... tot atat! Pe bune...
 • +3 (9 voturi)    
  tara normala (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:44)

  Costi [anonim]

  1. O lege nu se poate aplica retroactiv;
  2. In toate tarile Europei militarii, politistii si serviciile au pensii speciale
  3. Pentru pensiile in plata, mari sau foarte mari se poate institui un sistem de impozitare
  4. Ne trebuie un sistem de evaluare profesionala a ministrilor si a primului ministru, nu poate sa conduca guvernul un incompetent, guvernantii trebuie sa lucreze in slujba poporului nu a clicii de partid.
  5. De salariile nesimtite ce zice guvernul?
 • +4 (4 voturi)    
  Recalculare cu salariul pe ultimii 3 ani (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:53)

  Ritzi Pitzi [anonim]

  Legea pensiilor militare spune ca acestea se calculeaza luand ca baza ultima solda. Asta a permis frecvent subterfugii pentru "ajutarea" viitorilor pensionari: in ultima luna de activitate o mare parte din sefii mai mici au fost avansati in grad si promovati doar pentru a "apuca o pensie buna", apoi au fost scosi din sistem. Ca sa nu se supere nimeni, legea ar trebui sa prevada ca baza de calcul media veniturilor (deci a contributiilor) pe ultimii 3-5 ani. In felul asta cei care au fost mari comandanti doar in ultimele 2 saptamani de activitate, cand se pregateau sa-si faca lichidarea, n-ar mai avea pensii mai mari decat colegii lor care n-au beneficiat de asa "ajutor"...
 • 0 (4 voturi)    
  Foarte bine!! (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:58)

  miky [anonim]

  Se pare ca incet incet , se vor rezolva din problemele care timp de mai bine de 20 de ani , nu a avut nimeni curajul sa le atace. Si din pacate problema pensiilor trebuie rezolvata, e adevarat ca va fi o lupta destul de grea dar nu trebuie sa mai traim cu impresia ca numai unele joburi au un grad ridicat de risc. Toate meseriile au gradul lor de risc si trebuie tratate ca atare. Eu cred ca aceasta recalculare va face intradevar diferenta undeva prin 2011.
 • +1 (5 voturi)    
  Mai sunt 140 de zile si 140 de seri pan-n 30 iunie (Miercuri, 10 februarie 2010, 13:59)

  MIHAI 2 [anonim]

  3 talk showuri pe zi
  la Antene plus
  inca 3 la Realitatea
  plus macar cate unul la OTV, B1tv, Canal D
  si Prima tv ar fi minim 10 pe zi
  adica inca 1400 de emisiuni....

  Trebuie cumparate urgent muraturi ,
  intrucat o sa ni se aplece de cat o sa-i vedem pe Vladescu si Seitan explicand ca e bine cu noul sistem ,
  iar pe Ciuvica , Pieleanu si baba Campenu
  demonstrand ca nu e bine ...
  *
  Nu ne mai pot salva de la plictis
  decat un cutremur,
  previzibilele inundaii
  sau o improbabila revenire a gripei porcine ....pe care văd ca n-o mai văd ...
  ....uitara baietii ca e pandemia pe noi cat capra.
 • -1 (3 voturi)    
  e criza (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:00)

  dan [anonim]

  Cred ca cel putin pentru moment este o masura cat se poate de buna. Este criza si avem nevoie de economii, trebuie sa strangem cureaua pentru a putea depasi perioada asta!
 • +3 (3 voturi)    
  ei sunt la putere (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:03)

  Maryyy [anonim]

  Guvernul BOC a aprobat proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de pensii, care trebuie sa fie promovat in regim de urgenta la Parlament ... nu va d nimic rau in proiectul asta ... e rau sa avem echitate ,varsta limita de pensionare la femei sa fie 58 de ani, iar barbati 63 de ani, sa fie recalculate pensiile speciale ..ce e rau in asta ? e un proiect de necesitate !
 • +2 (2 voturi)    
  Cum e cu pensiile prin Europa (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:04)

  Europa Noastra [anonim]

  In majoritatea tarilor UE functioneaza sistemul unitar al pensiilor de la buget, introduse intr-un fel de grila unica de lectura. Pensiile private sunt excluse, acolo fiecare face cum crede. E vorba doar de pensiile platite direct de la buget.

  Multe tari europene, confruntate cu deficit bugetar si cu o povara crescanda la buget a postului dedicat pensiilor (de la circa 6% din PIB in UK pana la 14% in Italia), dezechilibre suprapuse si cu scaderea natalitatii (doar 1,3 copii/femeie fertila, in loc de 2,1 pragul minim de reinnoire a generatiilor), au decis sa ridice varsta de pensionare la 65-67 de ani.

  Cehia a adoptat cresterea de la 1 ianuarie 2010, se va esalona progresiv pe timp de 18 ani, iar in anul 2028 toti cehii, indiferent de sex, vor iesi la pensie numai la 65 ani, exceptie facand mamele, ce vor putea iesi la 62 de ani (masura de incurajare a natalitatii).

  In UK, conservatorii, care se pare ca vor veni la putere, au anuntat ca vor plafona toate pensiile bugetare la maxim 50.000 lire/an. Cine vrea mai mult va cotiza la privat.

  Germania va ridica varsta de pensionare la 67 de ani pana in 2029.

  Italia a ridicat treptat varsta pensionarii pt barbati la 65 de ani, 2013 e ultima etapa.

  Spania a anuntat ridicarea varstei la 67 de ani pt barbati si 65 de ani pt femei, pana in 2023.

  Franta, Slovacia si Finlanda discuta de chestiune, sindicatele se opun, evident.

  Toate aceste state tin cont si de cresterea sperantei de viata, dincolo de 80 de ani.

  In Romania, speranta de viata abia a atins 73 de ani in medie, barbatii atingand cu greu 70 de ani. Cauzele sunt multiple, o parte din ele fiind legate de mancarea nesanatoasa, consumul excesiv de tutun si alcool, indiferenta fata de practicarea unui sport, stresul "societatii de tranzitie".

  Dar cum bugetul nu face fata, s-a decis cresterea varstei de pensionare la 60 de ani pt femei si 65 pt barbati. Varsta medie de pensionare in acest moment in Romania este de 58,6 ani F si 63,6 ani M.
 • 0 (4 voturi)    
  PENSII (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:08)

  misu [anonim]

  Cand mama dracu au avut timp cacatii de ministi sa citeasca tot proiectul si sa-l aprobe.Habar nu au ce aproba
 • +2 (6 voturi)    
  Jos cu Mafia bugetara! (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:10)

  Gogu [anonim]

  In sfirsit un lucru bun, sa se termine odata cu mafia bugetara cu gulere albe.
 • +1 (7 voturi)    
  puterea are cuvantul (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:17)

  Maryyy [anonim]

  Eu sunt tanara si vreau sa primesc si eu,la randul meu , la batranete , o pensie de la stat, pentru ca e si un drept al meu de salariat ... Asa ca o vad ca pe o decizie buna si normala ! Gata cu "falsele " retete de invaliditate,gata cu pensile anticip[ate date prin "pile" gata cu abuzurile , asa Boc!
 • +2 (4 voturi)    
  nui corect ! (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:18)

  maria [anonim]

  vad ca sustineti sus si tare ca sunt pensii nesimtite,eu spun ca dupa 25 ani de munca in strada pt ordine publica si paza a fostei nomenclaturi comuniste pensia este f mica.m-am ales cu o boala de inima si o pensie de 1.500 lei,plus ne au scos la pensie pt ca eram fosti militieni si eram in varsta la 50 ani si nu eram vazuti bine de populatie.au vrut sa se scape de noi,acum si au dat seama ca nu sa procedat bine, daca ne recalculeaza pensia si o sa iau 1000 de lei sa mi dea inapoi locul de munca,si ma duc la munca in baston pana la 65 ani!!nu noi cei mici am facut legile asa,eu mai lucram asa cum puteam.imi ia pensia sa mi dea locul de munca inapoi si e corect atunci!!
 • 0 (0 voturi)    
  Stie cineva (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:20)

  Marius [anonim]

  Cand se estimeaza sa intre in vigoare noua lege? De la 1 Ianuarie anul viiotor? Mai devreme?
 • +2 (2 voturi)    
  PROTESTEZ - LEGEA NU ESTE UNITARA! (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:29)

  Ofiter NATO [anonim]

  nu este nicio lege unitara! cititi legea! preotii si avocatii ies din schema! art. 5. v. (2) se pot asigura în sistemul public de pensii (deci nu ii obliga nimeni), pe bază de contract de asigurare socială, în conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public. nu inteleg mai ales in cazul preotilor care sunt retribuiti si de catre stat, care este de fapt caracterul unitar al legii? in aceste circumstante, militarii de ce nu au dreptul la un sistem separat? este simplu: contribuim la un fond separat, chiar daca sumele sunt mai mari, cei in activitate platesc pensiile celor in rezerva, in acest mod nu afectam bugetul de asigurari. de ce numai preotii si avocatii au dreptul la sistem special? de ce nu si profesorii, jurnalistii, soferii sau orice alta breasla? ce lege unitara este aceasta?
  • 0 (0 voturi)    
   lege unitara ???!!! (Marţi, 16 februarie 2010, 10:47)

   Alexandru [anonim] i-a raspuns lui Ofiter NATO

   Mare dreptate ai dar ce te faci cu cei care nici nu vor sa asculte glasul poporului?
  • 0 (0 voturi)    
   pensii militare (Joi, 18 februarie 2010, 7:33)

   popescu [anonim] i-a raspuns lui Ofiter NATO

   prin aceasta lege unitara se urmareste ca findurile de contributii pentru pensiile milittare care se iau din bugetul armatei etc..sa fie amestecate cu fondul de pensii civil .. dar sa nu credeti ca vor creste pensiile civile recalcularea pensiilor militare s-a facut din 2001 panain 2004 pentru ca militarii sa -si obtina drepturile luate de regimil comunist asa ca acum prin legea noua acestia revin la exact ce se facea si in vechiul regim lasati legea 164\2001 asa cum e si nu mai denugrati armata ca nu o sa mai vedeti pe nimeni care va intra in acest sistem si atunci o sa vedeti dvs domnule boc cum o sa va aparati de infractori si vai de copii vostii terminati cu idiotenia asta de pensii unitare ca nu stiti voi ce va fii peste 10 20 de ani fiecare generatie o sa faca ce va fii nevoie atunci
 • 0 (4 voturi)    
  Nu inteleg... (Miercuri, 10 februarie 2010, 14:32)

  Rali [utilizator]

  In text scrie:
  "Pentru 85% din pensiile speciale cunatumul nu va fi modificat, doar pentru restul de 15% acestea vor fi recalculate."
  Eu inteleg ca 85% din pensiile speciale nu se modifica, ci doar 15% . Adica o masura tipica pentru guvernul Boc. Prafffff in ochiiiiiiiiii!
  Ce sa inteleg, ca se modifica doar pensiile peste 2700?? Pai aia cu 2.600, ce au pensie mica, unii munces o familie pentru banii astia!
  Fa modul de calculul identic pentru toata lumea si apoi anunta legea!!
 • -2 (4 voturi)    
  pensiile (Miercuri, 10 februarie 2010, 15:00)

  florin [anonim]

  In principiu sun t de acord cu dl.Boc, numai sa se tina de cuvant> Bine si 15 la suta din pensiile nesimtite sa fie aduse la un nivel cat de cat rezonabil. Cat despre faptul ca unele categ. trebuie sa beneficeze de criterii speciale de calculare a pensiilor, altele decat cele ale contributivitatii numai pentru ca asa este si in alte tari, ar fi bine s-o lasam mai moale.Noi traim in Romania, iar daca cei care si-au ales sa fie politisti, militari sau SRIsti, e treaba lor, nimeni nu i-a obligat, pe de alta parte au avut(si au )salarii potrivit importantei muncii lor. Asa ca mai lasati-ne cu astfel de trimiteri si pretentii. Ar trebui sa va fie nitel rusine.
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit rationament (Miercuri, 10 februarie 2010, 16:19)

   Gresesti [anonim] i-a raspuns lui florin

   Ai dreptate pana la un punct...au ales in raport de anumite facilitati/ salarii mai bune. Nu ne e deloc nitel rusine atat timp cat nu am furat/ dat in cap ci s-au dat examene la care putea participa oricine la ele.
   In plus sunt si restictii...nu cred ca un ofiter SRI poate fi si bodyguard la discoteca in timpul liber ca sa mai adune un ban. Ce nu intelegi e ca ce semeni aia culegi, competenta se plateste in bani in orice domeniu. Daca nu sunt bani, raman scursorile in domeniile alea pomenite de tine; ceilalti isi vor gasi un loc, aici sau cel mai probabil afara, din Sudan pana in State e loc sub soare destul. Problema e peste 10 ani, gandeste putin in perspectiva....
 • +1 (1 vot)    
  Asta e (Miercuri, 10 februarie 2010, 15:22)

  Teapa [anonim]

  Mda, s-a mai bifat o cruce...iau cazul meu...am terminat INM-ul dupa 7 ani crunti de invatat ca sa intru si inca 2 de studii. Inainte de a intra eram jurist la privat si castigam 6000 de RON pe luna...munciti si astia, nu prea siguri dar ..erau. Acum am 3000 de RON, pensia s-a dus dracu....teapa mare monser...bou ala care mai face ce am facut eu; raspundere cat casa, iar pentru trait ciuciu...de azi pe maine iar prima casa pare programul fericirii.
  Asta e, sunt curios cat o sa fie concurenta anu asta la intrat in magistratura....in afara de o legitimatie din piele falsa mori de foame mai nou....
  • 0 (0 voturi)    
   Magistrati ... (Marţi, 16 februarie 2010, 10:51)

   Alexandru [anonim] i-a raspuns lui Teapa

   Din pacate, poporul este satul de magistratii care impart dreptatea in functie de spaga primita. Asa ca nu va mai bateti cu pumnul in piept ca este rusinos!
 • +1 (3 voturi)    
  hotie (Miercuri, 10 februarie 2010, 15:55)

  ionica [anonim]

  Trebuie sa terminam cu hotia in domeniul pensiilor de lux ,iar cei care au votat legile strambe, ce a permis ca sa se fure sa plateasca.Ce patrioti sunt parlamentarii care au institutionalizat fraudarea sistemului de pensii ,ei insasi dandu-pensii dupa patru ani munciti ,o rusine.Ar trebui sa se teama de mania lui Dumnezeu.
 • +4 (4 voturi)    
  retroactiv (Miercuri, 10 februarie 2010, 15:56)

  TomaN [anonim]

  imi cer locul de munca inapoi pentru ca am iesit la pensie in baza unei legi iar acum retroactiv se anuleaza acesta lege. Acum am dreptul sa muncesc pana la 65 de ani. Nu conteaza daca in meseria avuta (ex pilot) as deveni un pericol , eu vreau sa contribui in continuare deci imi cer locul de munca inapoi, cu salariul de la care am plecat si voi plati in continuare contributia. Vreau sa vad cum rezolva dl. Boc acesta.
  Pana atunci "happy landings" cu piloti de 65 de ani!
  • -3 (3 voturi)    
   INAPOI! (Miercuri, 10 februarie 2010, 17:10)

   Ion Iliescu [anonim] i-a raspuns lui TomaN

   Nu te opreste nimeni s arenunti la pensie. Spor la treaba! Guvernul nu da slujbe la nimeni, asa ca, daca ai chef de munca, du-te si munceste! In rest, pensii din bani de la altii - M.U.I.E! Asta ca sa fim clari: cat ai contribuit, atata primesti!
   • 0 (0 voturi)    
    serios (Joi, 11 februarie 2010, 8:45)

    odanbeta [utilizator] i-a raspuns lui Ion Iliescu

    mai votantu lui peste... relax ca o sa faci explozie.
 • +2 (2 voturi)    
  Penibil (Miercuri, 10 februarie 2010, 16:41)

  cris2008 [utilizator]

  Pe principiul "sa moara si capra vecinului" o groaza de idioti se delecteaza la gandul ca Boc asta o sa micsoreze pensiile speciale pt ca, na, oamenii astia nu am contribuit destul. Eu ma intreb care din gloata asta s-a dus la trageri la 3 dimineata ca militarii si politistii nostri, care era sa se prabuseasca cu avionul si care a fost in Irak, Afghanistan, Bosnia sau mai stiu eu unde. Contributia lor, pe care cei cu program de la 8 la 16 se sterg pe picioare, nu e suficienta? Si pe deasupra, vor sa aplice legea retroactiv? O sa se duca Boc ca un parsiv la un militar de 80 de ani ca sa ii ia casa pt ca nu poate plati?
 • 0 (0 voturi)    
  pensiile (Miercuri, 10 februarie 2010, 16:59)

  florin [anonim]

  ...Nu stiu cat de gresit e rationamentul meu, observ insa ca exista o enorma discriminare intre pensii si pensionari. Eu am 18 ani de carte si 41 de munca, am iesit anticipat, cu o pensie de 928 de lei si nu ma plang, ma chivernisesc cum pot. Si n-am avut o munca prea comoda,cu un program zilnic de 12-14 ore pe zi. Daca stiam ce vremuri vin, sigur imi alegeam o profesie de magistrat, politist sau militar. Aviator n-as fi putut fi, de asta sint sigur. De aceea, raman la opinia ca putina decenta trebuie si la acest capitol, mai ales in cazul celor care au stiut cum sa-si aranjeze veniturile pe ultimele doua luni.
 • +1 (1 vot)    
  apocalipsa dupa pensionari (Miercuri, 10 februarie 2010, 17:13)

  de la motte [anonim]

  Eu tot nu inteleg de ce-o fi mare o pensie de 27 sau 30 de milioane. Desigur, in raport cu alte categorii sociale pare mare. Dar este corect ca in locul adoptarii unor masuri de reducere a crizei, de reformare structurala a economiei sa se procedeze asa ? Nu asta e problema, ci faptul ca legea decupleaza pensia de salariul mediu existent. Economiile ce urmeaza a fi realizate vor fi facute prin jocuri cu mecanismele preturilor. Pensiile mai mari vor fi erodate cum nu va imaginati prin scumpirea produselor. Diferenta obtinuta prin erodare va fi data la tot felul de oameni care nu muncesc, pentru a se cumpara pacea sociala. Desigur, atunci, salariile vor fi majorate pentru ca cei activi mai pot protesta. Toti pensionarii insa vor fi adusi in situatia unei saracii inspaimantatoare, in 10 ani cu pensii egale si suficiente doar pentru a bea o cana de ceai pe zi.
  Si asta cica e un partid popular, al poporului cum s-ar zice. Oare eutanasia retroactiva nu ar fi o solutie mai buna ?
  PS Despre salariile unitare ale demnitarilor ne puteti spune ceva ?
 • 0 (0 voturi)    
  ca de obicei (Miercuri, 10 februarie 2010, 17:41)

  virgil [anonim]

  ca e obicei boc incearca sa taie niste marsavii facut tot de ei, care nu pot fi taiate. cei cu pensii mari vor da in judecata statul dat fiind ca un drept castigat nu poate fi luat, iar o lege nu are efect retroactiv (art. 15 din constitutia romaniei parca) , iar noi vom plati in continuare pensii grase pentru unii clienti politici.
 • 0 (0 voturi)    
  Paradox & mesaj pt "Ion Iliescu" (Miercuri, 10 februarie 2010, 18:12)

  saint just [anonim]

  Ce limbaj suburban ai, draga ! Am inteles ca esti foarte enervat ca tu contribui cu bani pentru a intretine pensionari de lux. Hai sa-ti spun ceva. Din salariul tau tu intretii o ruda de-a ta. Rudele noastre ne intretin pe noi. Te-ai lamurit ? Acum, ceva in plus. Domnul Boc vorbeste de principiul contributivitatii. Asta e folozofie sociala si e de mirare fiindca stim ca o personalitate proeminenta a spus odata ca invatamantul produce prea multi filozofi, in schim ne-ar trebui mai multi tinichigii. Poate ca are dreptate domnul Boc, sper ca vreun filozof adevarat sa-l provoace la o discutie despre fundamente si principii. Dar, astea fiind lucrurile, puteti sa-mi spuneti in baza carui principiu si angajatorului i se retine un procent enorm pe fiecare salariat tot ca o contributie pentru pensie ? Unde merg banii acestia ? Nu-i asa ca pensiile tuturor ar trebui sa fie mai mari ? E vorba de contributia pentru pensie luata de salariat si de contributia pentru pensie a aceluiasi salariat luata de la angajator. Cu cat am contribuit, de fapt, in mod real ? Nu cumva am fost furat de stat ? Acum, fara suparare, sa-i lamurim ceva si domnului premier. Ca sa fie principiu, acel ceva trebuie sa aiba caracter de unicitate. Cata vreme aceeasi contributie nu e unica (preluata de la o singura persoan fizica, nu si de la cea juridica), nu e vorba de principu, ci de o regula q.e.d. Regulile fiind subiective pot fi corecte, eronate sau rauvoitoare. Acum, daca s-ar fi spus principiul corelarii proportionale a cuantumului pensiei cu volumul contributiei era altceva.
  In final, spun si eu luand exemplul admirabil al presedintelui Romaniei domnul Traian Basescu, in perioada cand noi l-am salvat de la suspendare: "Cel putin, pot sa vorbesc ?"
 • 0 (0 voturi)    
  Pensiile (Miercuri, 10 februarie 2010, 18:34)

  Addy_ [anonim]

  Va aduc aminte ca unul din primele lucruri facute de Boc dupa investire a fost sa taie din castigurile nesimtite de care beneficiau multi din angajatii statului.Salut aceasta decizie prin care shmekeri, care isi faceau salariul f. mare cu o luna doua inainte de pensionare, beneficiau de mii de lei pensie pe principiul ca pensia se socotea dupa castigul din ultima luna.(Deja dupa 30 min dupa anunt aparusera pe la tv nemultumiti)....Auzi ,frate, mii de lei pensie...cu cate guri mancati, trai-v-ar familia, de nu va ajunge...??
 • +1 (1 vot)    
  legea pensiilor (Miercuri, 10 februarie 2010, 18:34)

  florina [anonim]

  Va rog sa ma lamuriti si pe mine !
  La Sectiunea 2, pensia anticipata, din noua lege a pensiilor se spune ca aceasta se cuvine cu minim 5 ani inaintea implinirii varsei standard.
  OK deci in cazul meu la 55 ani si 4 luni. Dar numai pentru cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat cel prevazut de prezenta lege. Deci 35 ani +8 =43 ani de vechime. OK ! Atunci eu trebuia sa incep sa muncesc la 12 ani ! Hilar....... Se precizeaza ca ma vor penaliza cu 0.75%/LUNA in caz de pensionare anticipata, dar ca am mai multi ani de vechime….. NU SE PUNE……
  Va rog sa ma scuzati ca am inceput sa muncesc la 19 ani, ca am lucrat si sambata din 1975 pana in 1990, va rog sa ma scuzati ca o sa am 41 de ani de vechime la iesirea la pensie la varsta standard... de pensionare din prezenta lege, va rog sa ma scuzati ca nu am stat in concediu de matenitate (crestere copil) decat 120 zile cat era legea, ....ca nu am facut facultate la zi..... pentru a mai beneficia de cativa ani la vechime....in concluzie VA ROG SA MA SCUZATI CA EXIST ! EU OM AL MUNCII DIN 1975 !
  !
 • 0 (0 voturi)    
  @addy (Miercuri, 10 februarie 2010, 19:51)

  ion andrei [anonim]

  Mai, Addy, trai-ti-ar (sa-ti traiasca) familia, ca te vad om subtire. Sunt de acord cu tine. Nu trebuie sa existe privilegii pentru cei care prin frauda au luat pensii mari. Cat despre problema cu gura, hai sa ti-o continuu eu. Unii comentatori de pe aceste posturi dau din gura ca sunt speriati, altii ca sa se afle in treaba, altii dau cu gura ca sunt platiti sa faca propaganda pentru aceasta lege, iar altii, stii tu exact la cine ma refer, nu mananca decat cu o singura gura, dar din pacate r...h...t.
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 10 februarie 2010, 20:06)

  d_conus [utilizator]

  Pentru 85% din pensiile speciale cuantumul nu va fi modificat, doar pentru restul de 15% acestea vor fi recalculate. Prin recalculare nu se afecteaza principiul neretroactivitatii".


  Adica nu se va umbla la cuantum si nu se va calcula nimic, dar numai la 15%.

  Si cum se va face aceasta economie de 500 - 800 de milioane de euro si pe ce perioada?

  Hey! alo!domnule Boc! are you gideing something?

  ne ascundeti ceva?(editat de HotNews.ro)
 • +2 (2 voturi)    
  manipulare (Miercuri, 10 februarie 2010, 20:06)

  ioan [anonim]

  Este adevarat ca multi pensionari se simt frustati de pensiile mizerabile.
  Este adevarat ca sunt o categorie de pensionari care au conform legii pensii normale la conditiile actuale de viata. Acestea au fost create tocmai pentru a atrage in sistem oameni, gata sa renunte la o serie de drepturi cetatenesti, facand serviciu militar in slujba patriei. Inca dela Cuza au fost instituite pensiile militare.
  Mai este o categorie de pensionari extra pe care eu nu doresc sa o anlizez dar mi se pare exagerata o pensie de 36.000 ron
  La ora actuala are loc o uriasa manipulare si o invrajbire a categoriilor sociale, cu scopul de a mai economisii bani la buget si nicidecum pentru a marii pensiile celor oropsiti.
  Vazand cum se sfasie oamenii pe acest forum, bucurandu-se de faptul ca li se vor lua bani la unii ma intreb, oare acesti oameni nu isi inteleg interesele si se lasa manipulati.?
  La urma, urmei acesti oameni ar trebuii sa se intrebe ce este mai bine pentru ei sa aiba o pensie de 1500 cat este media la militari sau sa aiba si militarii o pensie de 700 RON. Care situatie le rezolva problema mizeriei.
  In mod cert problema o rezolva o buna guvernare si sporire a avutiei tarii, nu jaful, nu coruptia, nu risipa si necinstea, nu minciuna si manipularea. Ne-am saturat sa fim impartiti in neamuri calarite si neamuri calarete. Prea ne cred unii prosti!
 • -1 (1 vot)    
  banii (Miercuri, 10 februarie 2010, 21:05)

  radu [anonim]

  Mai fratilor stiti bine ce s-a intamplat cu jocul piramidal CARITAS care da
  dea bani nemeritati la toata lumea smechera( magistrati ,politisti, oameni politici etc. ca astia erau cap de liste),s-a prabusit.Asa si sistemul de pensii se va prabusi daca se dau bani fara sa respecte principiul contribuitatii ci dupa puterea fiecarei categorii sociale in societate.O societate saraca nu si poate permite pesionari de lux.Cei care vor sa aiba pensii mari sa mearga la sistemul privat de pensii si nu la cel de stat.
  • +2 (2 voturi)    
   Esti dus..... (Miercuri, 10 februarie 2010, 21:55)

   Crezi?!?!? [anonim] i-a raspuns lui radu

   Asa e, ai dreptate si te sustin complet; cu o mentiune - spune-le asta cand incep o cariera- ba, dati-va dracu, veti muri de foame la pensie si gata. Nu te apuci, vinzi Petrom-ul pe 2 lei, dai la Bechtel atatia bani cat pentru autostrazi pentru jumate de europa si p-orma tipi ca pensiile sunt nesimtie; nu frate, nesimtiti sunt in alta parte...Elvetia, Barbados, s.a.
   Oamenii astia, pensionarii de lux, nesimtitii cum le zici tu, au refuzat la vremea lor oferte mari in privat tocmai pentru avantajele astea; si nu erau chiar niste prosti. De, faci parte din categoria capra vecinului...ramai cu ea ca da lapte bun; vezi sa nu fie insa tap!!!
 • +1 (1 vot)    
  Inapoi la comunism (Miercuri, 10 februarie 2010, 21:51)

  RD [anonim]

  Bravo Bocule! Ai reusit sa faci inca un pas catre comunism. Legea UNITARA! Cand incepi cu celelalte?
  Nu ti-e tie de oameni ca ei sa fie linistiti la pensie ci sa faci economii la buget. Ai recunoscut ca asta e scopul tau handicapatule! Nu vezi ca pe masura ce trece timpul strici tot ce face Basescu? El incearca sa ridice PDL iar tu sa-l duci la fund! Cred ca stiu ce te asteapta in curand! Iar la acasa la Cluj sa nu te astepti la felicitari. Vai de capul tau si de zilele noastre!
 • 0 (0 voturi)    
  Armata tradata de fatalaii proprii ! (Joi, 11 februarie 2010, 5:39)

  Colonelul [anonim]

  ...atata timp cat aveti in mana un AI-74(Kalasnicov) si stati cu fundul pe unTR85 M1 Bizonul(tanc) mingea e inca in terenul vostru !!!
  De cand guvernantii stiu ce e mai bine pt armata, cand in toata lumea propunerile privind viata militarilor vin de la ultimul soldat la general catre tehnocratii guvernului !
  Chiar daca nu mai avem regi si printi in randurile armatei, "care stiau sa apere drepturile ostirii", voi fatalailor care sunteti acum sub arme, ce faceti??? n-o sa esiti niciodata la pensie ? Unde sunt valentele spiritului vostru asa zis militar, camaraderia, demnitatea, mandria, onoarea, intrajutorarea,...doua marionete puse in fruntea voastra va imbrobodesc in asa hal incat nu realizati ca in curand vor externaliza serviciile militare ? un slugoi de la marina si un contzopist care plimba hartii in Cotroceni ?
  Cat o sa-i mai tzina in brate americanii pe Dl floc(boc ?) si pe "Sa traiti bine" ?? pana cand s-or supara rusii si atunci sa vezi procese !
  Fatalai ! straduitiva macar acum in ultimul ceas sa dobanditi o gandire pozitiva ptr. binele celor care au slujit armata ca si voi, merita incercat !
  Eu Colonelul n-am sa va iert nici daca intrati in gaura de sarpe, nici pe voi, nici pe marionete, nici pe guvernanti, doar dumnezeu poate !

  Colonelul
  • 0 (0 voturi)    
   replica (Joi, 11 februarie 2010, 12:12)

   vp [anonim] i-a raspuns lui Colonelul

   admirabil comentariu colonele, nu toti militarii pot avea asemenea calitati, ce sa mai vorbim despre "fatalai"
 • 0 (0 voturi)    
  hotie si amnezie ! (Joi, 11 februarie 2010, 12:20)

  furiosul [anonim]

  De cand functioneaza sistemul public de pensii bugetul sau a fost comun cu bugetul de stat. Daca se folosesc datele statistice anuale se poate reconstitui bugetul de pensii din fiecare an si bineinteles si excedentul anual al acestui buget pe care de-a lungul timpului l-a utilizat Statul in alte scopuri . Daca Statul ar reconstitui bugetul de pensii la valoarea lui reala atunci nu s-ar mai pune problema platii pensiilor niciodata. Insa Statul tace si foloseste principiul "ce-a mancat lupul e bun mancat" adica prostii sa moara
 • 0 (0 voturi)    
  am si eu nelamuriri... (Joi, 11 februarie 2010, 15:55)

  Valy [anonim]

  Imi plac dezbaterile astea, foarte interesante...
  Sunt si eu insa curios de un lucru:
  Toata lumea vorbeste de bani, de principii, de merite, insa nu vorbeste multa lume de varsta de pensionare.
  Am vazut ieri un "garcea" in intersectie si ma intrebam oare cum va arata la peste 60 de ani???
  Dar aia de la "mascati"???
  Pompierii vor mai putea trage de furtune la aceeasi varsta???
  Oare in Irak(tot e la moda) vor mai face fata militarii nostri???
  Ati merge cu avionul stiind ca pilotii au 60-65 de ani???
  Nu am citit proiectul de lege asa k daca am gresit cu ceva, va cer scuze!
 • 0 (0 voturi)    
  personalul navigant (Vineri, 12 februarie 2010, 0:32)

  mardare [anonim]

  Sunt studii care atesta ca speranta de viata a unui aviator este de 59 de ani . Speranta celorlalti pensionari este de 69 de ani . Cat credeti ca ar trebui sa fie pensia unui aviator ca sa compenseze pierderea celor 10 ani de viata ?
 • 0 (0 voturi)    
  pensionari (Marţi, 16 februarie 2010, 17:31)

  Nicu [anonim]

  As vrea sa stiu de ce la grupa 2 de munca (conditii deosebite de munca ) se taie 2 ani (ca si cum nu s-ar fi lucrat) ,adica la 6 ani nu se reduce varsta de pensionare cu 1 an si 6 luni , la 8 ani sa se reduca cu 2 ani ci se reduce numai cu 1an si 6 luni .Aceasta este o nedreptate care li se face celor care au lucrat in conditii deosebite de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii de la nesimtiti (Marţi, 16 februarie 2010, 20:15)

  preda gheorghe [anonim]

  salariul pilotilor comandanti este in jur de 250 000 000 lei.salariu acordat nu revendicat.am avut aceasta functie.pensia mea dupa legea ciomu va reprezenta 6% din salariul colegilor mei.
 • 0 (0 voturi)    
  foaieverdesolzidepesteuiteprostucumvorbeste (Vineri, 19 februarie 2010, 2:49)

  yohh [anonim]

  astia nu au habar de drept sau de NORMALITATE...dar discuta pe seama ei...dl BOC (dl mult spus...e o flegma si un scuipat) nu stie ca el nu este o putere constituanta, si ca normele juridice au actiune doar dupa momentul in care sunt afisate in monitorul oficial...dreptul constitutional prevede neretroactivitatea normelor...daca o sa dea o lege ca asta va fi atacata nu numai de cei priviti in ea ci si de CEDO si CCR...dar pentru sapunarii care nu stiu alfabetul si s-au dus la vot imi racesc gura degeaba....Nicolae Popa (cel mai mare prof de TGD din Europa si fosutl presedinte ICCJ) are o pensie de 9000 euro...si a muncit 50 d ani pentru ea...coana lelea de la tara ce a facut 50 d ani pentru statul nostru sa vrea egalitate? a plantat ridichi si cepe...si ce a cotizat la stat? plantatia de farmville?
  • 0 (0 voturi)    
   despre drepturi la pensie (Duminică, 28 februarie 2010, 4:40)

   popescu constantin-pensie 800 [anonim] i-a raspuns lui yohh

   Unii pensionari ce au dreptul de pensie calculat in baza altui algoritm decit al majoritatii au sarit in sus
   la aflarea faptului ca noua lege va lua in calcul doar
   gradul de contributivitate pe care de fapt ei nu au avut-
   o conform legislatiei comuniste.Ma refer la militari si
   sint nemultumit ca exponenti cu nume ai armatei au
   aparut la tv. explicindu-ne ce e armata ce face si mai
   ales ce a facut. A facut bune, a facut si rele. Da a fa-
   cut Transfagarasanul, Canalul si enorm de multe alte lcruri bune,dar sa ne fie clar astea le-au facut mi-
   litarii in termen si cadrele inferioare care au lucrat
   efectiv. Cinste lor. Ceilalti au primit grade,prime
   si medalii. Rele? Da. In decembrie 1989 armata
   a tras in popor pt. a doua oara in istoria tarii noas-
   tre (vezi 1907). Spun asta bazindu- ma numai pe
   sentintele celor doi fosti tovarasi,Stanculescu si
   Chitac ,si ma intreb ce pensii"de merit" ar fi avut
   astazi tinindu-se cont de vechime grad si functie.
   Hai sa fim seriosi ,trebuie sa intram odata si noi
   macar intr-o oarecare normalitate. Salut ideea re-
   calcularii, dar pentru toate pensiile si doar in baza
   unui algoritm unic,renuntindu-se la calcule suma-
   re cu procente aplicate pe ultima luna sau altele
   asemenea. Am un respect deosebit fata de arma-
   ta romana ,de istoria ei glorioasa, dar imi rezerv
   dreptul de a avea retineri fata de unii din fostii ei
   reprezentanti de data destul de recenta.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii nesimtite (Duminică, 21 februarie 2010, 21:28)

  preda gheorghe [anonim]

  complexitatea meseriei de aviator il costa pe cel ce zboara sa coste mult pe piata internationala.daca statul romannu ar fi dat salariile ce le au aviatorii acestia s-ar fi dus la fortele de munca international si ar fi obtinut un salariu pe masura.salariu platit de ministerul de finante roman este de 250 000 000 lei.acum intreb ce pensie i se cuvine pilotului? oare 15 ooo ooo e normal?oare pensia de serviciu pe care o are acum este nemeritata sau este nesimtita cum spune basescu?
 • 0 (0 voturi)    
  pensii militare (Miercuri, 21 aprilie 2010, 10:36)

  dana [anonim]

  de ce toata lumea comenteaza despre pensiile militare. nu se gangeste nimeni ca cei care au incaltat bocancii armatei de la 14 ani nu au avut copilarie si nu au dormit ca boc si altii ca el in patul lor? nu vede nimeni ce pensii si salarii NESIMTITE au cei care voteaza legi si conduc tara cu puchini la ochi? un militar nu are decat salariu si atat. nu alte venituri si MATUSI . sa faceti distinctiie si intre militarii care au facut scola adevarata si altii facuti pe vremea lui boc la APELUL BOCANCILOR .
 • 0 (0 voturi)    
  Legea pensiilor (Marţi, 27 aprilie 2010, 0:19)

  Daniel [anonim]

  Vad ca multi nici acum in ultimul ceas nu intelegeti, de fapt, despre ce e vorba. Acele pensii "nesimtite" au fost facute cu cap, sa nu poata fi eliminate. Daca le tai, te dau in judecata si castiga (nu, niciodata nu poate castiga bunul simt, ci doar legea, asa proasta cum a fost intentionat facuta de parlamentarii nostri din toate partidele). Iar ca sa dai o alta lege, normal ca iti trebuie cam 2/3 din parlament. Poa' sa vina si Boc si Base si Antonescu si Geoana sa spuna parlamentului sa voteze legea, ei tot pe interesul lor vor vota (ce, credeti ca parlamentarii stiu ce e aia sa traiasca cu un salariu mediu sau cu o pensie medie???). Atata timp cat parlamentarii au liber la bani publici (inclusiv la salariu baban), asa vom pati. Ideal ar fi sa nu fie platiti si sa-si plateasca mandatul de parlamentar din banii lor, ca si asa isi exercita mandatul in interes personal si marea majoritate sunt milionari in valuta.
  Deci...obisnuiti-va sa fiti prostiti cu TV-ul si ciocul mic, ca ei(parlamentarii, latifundiarii, jmecherii, etc) sunt stapanii tarii.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii!... (Miercuri, 20 februarie 2013, 19:17)

  ilie georgeta [anonim]

  ...doar citeva cuvinte vreau sa va zic ...daca ar fi sa scumpiti ceva , o faceti imedirat fara sa va mai ginditi ...stii vorba aia ...cind iti da iti fata vaca cind e vorva sa dai iti moare vitelul... o-sa dati ceva dar cind o sa aveti si nu v-o trebui de parca ati da ...marea cu sarea ...dar ne dati ca la mucea in scirba ...dai patru la suta ...sa nu zica omul ca nu iai dat si scumpesti de cite ori vrei tu si muschii tai!...mint?...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version