Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni, o arata Eurobarometrul 72, din toamna anului 2009, publicat luni. 88% dintre romani cred ca economia merge mai prost decat cea din UE si mai bine de jumatate dintre ei (53%) sunt nemultumiti de viata pe care o au in prezent. Pentru iesirea din criza ei vad ca solutii sustinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor mici (31%) si mari (22%), investitiile in infrastructura (29%) si educatie (26%) si mai putin sprijinirea persoanelor defavorizate, precum somerii (18%) sau saracii (19%).

Pesimismul traditional al romanilor referitor la situatia interna s-a mentinut si in 2009, cu o tendinta de crestere de pe la jumatatea anului trecut. Daca in iunie 2009 23% erau pesimisti in privinta asteptarilor legate de viata, in general, in noiembrie procentul a crescut la 29%. Raportul iunie-noiembrie s-a modificat si in privinta situatiei economice, de la 41% la 45% pesimisti in privinta economiei interne, de la 26 la 31% pentru situatia financiara a propriei gospodarii, de la 44 la 53% privind situatia locurilor de munca in general si de la 15 la 21% privind propriul loc de munca.

Mai putin de jumatate dintre ei (47%) sunt multumiti de viata pe care o au, cu mult mai putin decat media europeana de 78%. Insa Romania se incadreaza in grupul de state pesimiste din sud-estul UE, alaturi de Bulgaria (38%), Ungaria (42%), Grecia (58%). Nici populatia a doua tari baltice nu este foarte multumita de viata ei, 55% dintre lituanieni si 57% dintre letoni declarandu-se multumiti. Dintre vechii membri ai UE, aproape jumatate dintre portughezi sunt nesatisfacuti de viata lor (47%).

In privinta asteptarilor referitoare la evolutia vietii lor in acest an, numai 22% dintre romani cred ca vor trai mai bine, in timp ce 29% cred ca vor trai mai prost. Mare parte dintre ei, 43%, cred ca vor trai la fel.

Economia interna e un real motiv de preocupare pentru romani, ei devenind mai pesimisti spre sfarsitul anului decat la mijlocul lui 2009. Potrivit ultimului Eurobarometru, 88% dintre ei cred ca economia merge prost, fata de 75% care credeau asta in iunie 2009. Mai mult, tot 88% dintre ei, mai mult cu 10 puncte procentuale decat in iunie, apreciaza ca situatia locurilor de munca in Romania este mai proasta decat la nivelul celorlalte state din UE.

Deloc surprinzator, romanii au mai mare incredere in institutiile Uniunii Europene decat in cele nationale. Parlamentul European este institutia cu gradul de incredere cel mai ridicat - trei sferturi dintre romani (65%) aveau incredere in aceasta institutie, urmata de Comisia Europeana (58%) si de Consiliul UE (55%). Jumatate dintre romani, 51%, au inceredere in Banca Centrala Europeana.

In plan intern, in intervalul iunie-noiembrie 2009, increderea in guvern - un guvern demis, dar avand acelasi premier - a scazut de la 22% la 17%. Partidele politice nu s-au bucurat de increderea a mai mult de 11% dintre romani, insa sistemul de justitie a castigat cateva puncte procentuale, de la 25% in iunie, la 28% in noiembrie. Cea mai mare scadere o inregistreaza televiziunile - in iunie 2008, 705 dintre romani au avut incredere in ele, insa procentul a scazut la 61% in noiembrie 2009. "Politizarea excesiva a discursului si implicarea marilor trusturi de presa in campania prezidentiala pare sa fi dus la o pierdere de capital de incredere pentru aceste canale mediatice", comenteaza realizatorii sondajului.

Sondajul EB72 a fost realizat in Romania sub coordonarea TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei europene. Datele au fost culese in perioada 30 octombrie-11 noiembrie 2009 pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national de 1021 de persoane, cu varsta incepand de la 15 ani. Marja de eroare a esantionului este de +/- 3,1% pentru un nivel de incredere de 95%.