Moscova intelege foarte bine motivele lui Traian Basescu atunci cand face declaratii la adresa Rusiei, dar isi exprima speranta ca, dupa reactia Ministerului rus al Afacerilor Externe, seful statului roman va trage "concluziile corespunzatoare" si va adopta fata de Rusia "o pozitie normala, respectuoasa", potrivit agentiei Regnum.

"A intreprinde anumiti pasi nu este o practica folosita de noi. Intelegem foarte bine care sunt motivele pentru care Basescu lanseaza astfel de declaratii. Dar intotdeauna abordam relatiile cu alte state de pe pozitiile respectului reciproc. Nu avem practica reactiilor emotionale la asemenea declaratii, daca ele nu dauneaza intereselor noastre nationale. De aceea am dori ca domnul Basescu sa traga din comentariul nostru concluziile corespunzatoare si sa adopte fata de Rusia o pozitie normala, respectuoasa”, a declarat purtatorul de cuvant al MAE rus, Andrei Nesterenko.

Reactia sa a venit dupa ce a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, daca ultimele sale comentarii privind declaratiile lui Traian Basescu din campania electorala exprima dezamagirea Moscovei fata de rezultatul alegerilor prezidentiale din Romania.

Oficialul rus atrasese atentia, in ziua precedenta, ca "presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a permis in cateva randuri afirmatii neprietenesti la adresa Rusiei". El a amintit ca, spre deosebire de opozantii lui politici, Basescu incearca sa joace "cartea rusa", acuzand Rusia de tentativa de amestec in treburile interne ale Romaniei.

Publicatia Gazeta.ru mentioneaza, pe de alta parte, ca, in ajunul alegerilor, Basescu a facut un schimb de replici intepatoare cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Churilin, care a estimat ca in politica romaneasca revine atmosfera „razboiului rece”.

„Razboiul rece s-a incheiat”, a replicat presedintele, subliniind ca „in Romania nu vor mai exista centre de influenta” si criticand, in context, presa rusa pentru o abordare unilaterala a campaniei prezidentiale.