Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Veleri Kuzmin se pronunta impotriva predarii "Istoriei romanilor" in scolile din R.Moldova. Oficialul rus a facut aceasta declaratie in acest sens aseara in cadrul festivitatii de inaugurare a Zilelor literaturii si spiritualitatii ruse, scrie Jurnal de Chisinau.

“Toti ma intreaba de ce sunt nemultumit de predarea istoriei romanilor in scolile din R. Moldova. Imi place istoria romanilor, insa nu-mi place cursul de istorie a romanilor care s-a predat mult timp in aceasta tara si care de fapt este bazat pe rusofobie si stereotipuri antiruse”, a declarat Kuzmin.

Desi a fost prezent la acest eveniment in calitate de invitat de onoare, prim-vicepresedintele Parlamentului, Serafim Urechean nu i-a dat nici o replica ambasadorului rus.

“Imi voi permite sa ma folosesc de cateva notite ca nu cumva sa politizez acest eveniment cultural care are un anumit scop”, a spus Serafim Urechean.

La inceputul lunii, premierul Vlad Filat a declarat ca Istoria romanilor va reveni in scoli, dupa o perioada de trei ani in care elevii au studiat Istoria integrata. Initiativa premierului Filat a fost respinsa insa de presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.