Politologul Radion Conchin, expert la Centrul rus-transnistrean de informatii si analize, crede ca esecul comunistilor la alegerile anticipate din 29 iulie este logic in contextul politicii de aventura a consilierului lui Voronin, Mark Tkaciuk, relateaza publicatia de limba rusa Vedomosti, citata de Jurnal.md.

Potrivit expertului, aceasta personalitate a impins periodic comunistii la actiuni politice negandite. Prima aventura a lui Tkaciuk a fost atunci cand acesta nu a permis crearea unei coalitii cu opozitia inca mai, ceea ce a dus la organizarea alegerilor anticipate.

"Nu este un secret ca Tkaciuk a inceput intentionat razboiul dur cu opozitia, pe care a acuzat-o de organizarea violentelor din aprilie, de fascism si orientare proromaneasca pentru a o dispersa. Dar, fiind o personalitate psihic si moral dezechilibrata, acest plan a esuat", sustine expertul.

Conchin mai spune ca tot Tkaciuk este cel care a lansat lozinca "In apararea Patriei", care putea fi utila in 1942, in Stalingrad, si nicidecum in actualele conditii, cand populatia vrea o situatie economica mai buna, asigurarea drepturilor omului si o viata decenta.

Astfel, prin aceste actiuni, Tkaciuk i-a pus la zid pe comunisti si l-a indepartat Marian Lupu, care, ajuns lider al PD, a adus democratilor un scor bun in anticipate. In campanie, comunistii l-au acuzat pe Lupu de organizarea violentelor, astfel incat este putin probabil, acum, o coalitie a PD cu comunistii.

"Posibil, Tkaciuk a actionat urmarind esecul PCRM si atunci strategia lui poate fi explicata. In R.Moldova au circulat zvonuri precum ca Tkaciuk ar fi omul serviciilor speciale straine. Apropo, Tkaciuk i-a pus intr-o situatie nefavorabila nu numai pe comunisti, dar si Rusia, care a mizat pe comunisti si a pierdut. Aceste provocari sunt in stilul lui Tkaciuk - sa-i puna in situatii nefavorabile, sa-i certe si in final sa obtina profit. Conflictul este un mediu natural de existenta a subiectului paranoic", a conchis expertul.