Radu Mazare a facut un gest stupid si dezgustator cand a imbracat in public o uniforma nazista, a declarat, la RFI, Efraim Zuroff, seful filialei din Israel a Centrului "Simon Wiesenthal". Zuroff ii solicita primarului Constantei sa le ceara scuze evreilor si rromilor din Romania.

"Este clar ca a fost un lucru stupid si dezgustator, o insulta pentru victimele nazistilor si pentru orice persoana cu integritate morala. Aceasta persoana a imbracat uniforma unei armate care a comis crime in masa, in multe locuri din Europa de Est, care a participat la planul nazist de anihilare a tuturor evreilor din Europa. Nu cred ca se cuvine sa-i onorezi pe acei oameni intr-un fel sau altul sau sa le aprobi cumva actiunile, sa fii nostalgic dupa Wehrmacht, dupa armata nazista", a spus Efraim Zuroff.

"Nu cred ca de maine o sa vedem Constanta plina de oameni care umbla imbracati in uniforma nazista, dar gestul primarului e o forma de aprobare fata de Wehrmacht, o armata care a comis crime de razboi si a participat la genocid. Multi tineri care nu cunosc prea bine istoria ar putea crede in mod gresit ca nu e nimic rau in privinta armatei naziste", crede Zuroff.

"Cred ca datoreaza niste scuze foarte serioase comunitatii evreiesti si rromilor din Romania si de fapt tuturor victimelor nazistilor. Iar faptul ca si-a luat si fiul cu el si l-a imbracat tot ca pe un nazist este absolut strigator la cer", a conchis seful Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, Efraim Zuroff.