Surse europene citate de presa bulgara au declarat ca raportul pe justitie va fi publicat in 22 iulie si ca nu va cere activarea clauzei de salvgardare pe justitie, ci doar continuarea mecanismului de monitorizare, fara a preciza un termen dupa care monitorizarea ar putea fi intrerupta, informeaza Sofia News Agency. Raporturile privind administrarea fondurilor europene de cele doua tari vor fi publicate in octombrie.

Potrivit surselor europene citate, rapotul privind Bulgaria va contine critici serioase la adresa autoritatilor bulgare privind coruptia si masurile legale insuficiente si neadecvate luate in combaterea acesteia. Totusi, Comisia nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare impotriva Bulgariei, pentru ca ar considera ca asta ar incetini reformele in justitie in loc sa le accelereze. Totusi, mecanismul de monitorizare va fi continuat, fara a se preciza data la care monitorizarea va fi intrerupta.

Pe de alta parte, rapoartele privind gestionarea fondurilor europene de catre Bulgaria si Romania - solicitate de Parlamentul European - vor fi prezentate in luna octombrie.