Marti dimineata, incepand cu ora 11:30, plenul Camerei Deputatilor urma sa decida asupra solicitarii procurorului general Laura Codruta Kovesi de declansare a urmaririi penale impotriva fostului premier Adrian Nastase in dosarul Zambaccian 1.

In sedinta de luni, se stabilise ca se va supune la vot cererea procurorului general privind inceperea urmaririi penale, la care sa fie atasat si raportul comisiei de regulament, care stipula ca solicitarea procurorului este inadmisibila, intrucat deciziile Curtii Constitutionale nu se aplica retroactiv. Ce au facut grupurile politice:

  • PSD a propus sa se dezbata raportul comisiei de regulament.
  • PDL a propus sa se dezbata cererea procurorului.

Marti dimineata, dupa deschiderea sedintei, s-a constatat ca proiectul de hotarare privind cererea Laurei Codruta Kovesi nu fusese redactat. In jurul orei 12:00, sedinta a fost suspendata pentru prima oara, pentru ca acest proiect sa fie redactat.

La reluarea sedintei, s-a citit doar solicitarea procurorului general, fara ca punctul de vedere al comisiei de regulament, care stipuleaza ca cererea procurorului general este inadmisibila, sa fi fost inclus.

Fostul premier Adrian Nastase a luat cuvantul:

Un ministru serios la Justitie ar fi demis-o pe Kovesi

"Orice om de bun simt, chiar daca termina o scoala de tinichigii, si cu atat mai mult procurorul general al Romaniei, stie ca nu poate sa solicite Parlamentului aplicarea retroactiva a unei decizii a Curtii Constitutionale", a declarat marti fostul premier Adrian Nastase, la reluarea sedintei Camerei Deputatilor privind avizarea inceperii urmaririi penale in cazul sau.

"Un om de bun simt, chiar daca a terminat o scoala de tinichigii, tot ar putea sa inteleaga ca o cerere din partea procurorului general, care se presupune ca a absolvit cel putin o scoala de tinichigii, nu poate sa solicite Parlamentului aplicarea retroactiva a unei decizii a Curtii Constitutionale de la 1 octombrie 2008 pentru a reface votul dat regulamentar de Parlament in 13 august 2008", a spus Nastase.

El a acuzat "zbaterea doamnei presedinte" Roberta Anastase pentru a impune "o solutie pe care absolut nimeni nu o intelege", nici macar grupul PDL.

"Nu este problema mea, pana la urma. Nu am o problema cu justitia, sunt obisnuit si cu temele de justitie penala, e noua specializare pe care am dobandit-o", a continuat el, sustinand insa ca, daca se avizeaza inceperea urmaririi penale in cazul sau, "se creeaza un precedent absolut inadmisibil".

Acuzele lui Adrian Nastase au ajuns pana la ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: "Daca am fi avut un ministru de justitie serios, el trebuia sa ceara demisia procurorului general, daca ar fi citit aceasta cerere". "Sunt jenat ca particip la astfel de discutii, sunt jenat ca sunt folosit ca pretext pentru acest gen de actiuni", a continuat el, cerand deputatilor, "pentru demnitatea Parlamentului din care fac parte", sa se gandeasca la faptul ca un aviz poate crea acest precedent. "Eu nu am o problema sa mai merg la inca un proces, dar Parlamentul risca sa aiba o foarte mare problema daca aproba aceasta procedura", a incheiat el.

Roberta Anastase a replicat: "Domnule Nastase, m-ati dezamagit, dar nu este pentru prima oara".

Nemultumiti ca punctul de vedere al comisiei de regulament a fost ignorat, in jurul orei 14:00, deputatii PSD, PNL si UDMR au parasit sala de sedinta, acuzand incalcarea regulamentului Camerei de catre Roberta Anastase.

In acest sens, de la tribuna Camerei a luat cuvantul liderul social-democratilor, Viorel Hrebenciuc:

"Pentru ca nu vreau sa participam la aberatia juridica pe care actualul procuror general al Romaniei o impune Parlamentului, conform proverbului ca un prost da cu piatra in balta si cinci destepti se chinuie sa o scoata, cam asta este situatia in care ne aflam noi acuma. Pentru ca cu totii suntem pusi intr-o situatie penibila, cand stim cu totii adevarul, numai ca unii dintre noi refuza sa-l recunoasca in plen, grupul PSD se retrage din sala si nu mai participa la sedintele acestor lucrari."

Dupa ce deputatii celor trei grupuri parlamentare au parasit sala, presedintele Camerei a suspendat sedinta din lipsa de cvorum.

Regulamentul Camerei Deputatilor a fost contestat de PD-L la Curtea Constitutionala in 2008. Institutia a dat castig de cauza democrat liberalilor si a decis ca un proiect de hotarare sa fie votat de jumatate plus unu din numarul deputatilor participanti la sedinta, nu de jumatate plus unul din numarul total al mandatelor, asa cum era prevazut in vechiul Regulament. Astfel, votul pentru adoptarea unei hotarari a fost mult simplificat.

Pe baza acestei modificari a Regulamentului Camerei Deputatilor, procurorul general Laura Codruta Kovesi a trimis o noua solicitare catre Parlament pentru avizarea inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian 1.

De altfel, avizul inceperii urmaririi penale in acest dosar a fost dezbatut inca o data in 2008, dar pe vechiul Regulament. Deputatii au respins atunci avizarea inceperii urmaririi penale.

PSD, PNL si UDMR nu sunt de acord cu noua solicitare a procurorului General Laura Codruta Kovesi pe motiv ca dosarul Zambaccian 1 a mai fost supus odata la vot, in plenul Camerei Deputatilor in 2008. Parlamentarii sustin ca decizia Curtii Constitutionale referitoare la schimbarea modalitatii de vot nu poate fi aplicata retroactiv.

In tabara adversa se situeaza PD-L, care considera ca plenul trebuie sa dezbata si sa voteze daca este de acord sau nu cu solicitarea lui Kovesi.

Citeste stenograma sedintei de luni a Biroului Permanent al Camerei.