Moldovenii au nevoie, pe langa actele obisnuite de obtinere a vizei pentru Romania, si de un extras de cont care sa ateste ca au minim 500 de euro intr-un cont bancar, informeaza portalul moldovenesc Stirea Zilei, citand responsabili de la Consulatul romanesc. Potrivit portalului, Consulatul roman de la Chisinau a precizat ca prezentarea documentului care dovedeste existena mijloacelor financiare este obligatorie pentru toti solicitantii de viza. Ministrul roman de externe contrazice consulatul si califica informatia din presa de la Chisinau drept "o manipulare de prost gust" a partii moldovene.

Exceptie de la obligatia de a prezenta dovada existenti a 500 de euro intr-un cont bancar fac doar studentii care merg in grup la odihna in Romania. Insa ei sunt obligati sa prezinte o invitatie din partea hotelului sau a institutiei unde vor fi cazati, au spus responsabili ai Consulatului romanesc de la Chisinau, potrivit postalului Stirea Zilei. Noile conditii de obtinere a vizelor au intrat in vigoare in 15 mai, ca urmare a cerintelor impuse de Uniunea Europeana, mai precizeaza sursa citata.

Ministrul roman de externe a calificat joi, intr-o conferinta de presa, drept "o manipulare de prost gust" aceasta informatie, reiterand ca Romania a impus un regim de vize pentru Moldova ca urmare a aderarii la UE, insa acestea sunt gratuite.

"Ca si afirmatiile cu drapelul sus pe parlamentul de la Chisinau, si aceasta informatie este total falsa, o manipulare de prost gust, ca sa ma exprim elegant. Nu se pune problema a cere sume, depozite din partea cetatenilor moldoveni, cu atat mai mult cu cat Romania, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligatiilor europene, in conditii de gratuitate, fara plata", a spus seful diplomatiei.

De altfel, in urma armonizarii legislatiei privind acordarea vizelor pentru aderarea la spatiul Schengen, Romania a adoptat un sistem de taxe uniform in intreaga Uniune Europeana, insa a obtinut o derogare pentru cetatenii moldoveni, care nu trebuie sa plateasca nimic pentru vize pana in martie 2011, momentul preconizat penru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Numai din acel moment Romania va fi obligata sa perceapa 60 de euro pentru o viza cu o singura intrare sau 120 de euro pentru o viza cu intrari multiple.

Insa in acest caz nu se pune problema unei taxe pentru viza, este cerinta existentei unor bani intr-un cont, ca dovada a mijloacelor de intretinere pe perioada calatoriei, informatie pe care ministrul o califica drept "manipulare de prost gust".

Informatia potrivit careia un moldovean solicitant de viza romaneasca trebuie sa faca dovada ca are intr-un cont 500 de euro a aparut in contextul in care presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, Nicolae Platon, declara ca numarul turistilor moldoveni catre destinatii de peste Prut se va reduce la jumatate din cauza acestei conditii la acordarea vizelor. Motivele sunt doua: multi nu au un cont bancar, iar cei care il au nu au 500 de euro in el.

“Cerintele sunt peste posibilitatile moldovenilor, avand in vedere ca o familie din doua persoane urmeaza sa-si ingroase contul cu cel putin 1000 de Euro”, a explicat Nicolae Platon.

El a adaugat ca acum moldovenii se orienteaza spre destinatii mai ieftine, Bulgaria fiind una dintre ele, la obtinerea vizei fiind nevoie numai de certificatul de la locul de munca.

UPDATE: Informatia potrivit careia solicitantii de viza trebuie sa faca dovada existentei a cel putin 500 de euro intr-un cont apare chiar pe site-ul Ambasadei Romaniei la Chisinau. La rubrica privind actele necesare obtinerii vizei apre urmatoarea specificare: "dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă; exceptie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă".

UPDATE 2: HotNews.ro a cerut precizari MAE privind aceasta solicitare pentru acordarea vizelor care apare pe site si calificarea informatiei ca "o manipulare de prost gust" de catre ministrul de externe.

Pozitia exprimata de purtatorul de cuvant, Alin Serbanescu, este urmatoarea: "Ca stat membru UE, România pune în practică regulile europene, iar regulamentul Schengen prevede ca cetăţenii non-europeni să dovedească în anumite situaţii faptul că au mijloace de subzistenţă. Aceste fonduri rămân în posesia titularului. Cetăţenii Republicii Moldova sunt scutiţi de taxele de viză până când România aderă efectiv la spaţiul Schengen, aşa cum a fost precizat şi în cadrul conferinţei de presă". ovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 50 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta convertibila; exceptie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta convertibila".