UPDATE: Moldovenii pot obtine viza de Romania numai daca au intr-un cont minim 500 de euro. Ministrul Diaconescu: E o informatie falsa, o manipulare de prost gust

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 4 iunie 2009, 17:54 Actualitate | Esenţial


Moldovenii au nevoie, pe langa actele obisnuite de obtinere a vizei pentru Romania, si de un extras de cont care sa ateste ca au minim 500 de euro intr-un cont bancar, informeaza portalul moldovenesc Stirea Zilei, citand responsabili de la Consulatul romanesc. Potrivit portalului, Consulatul roman de la Chisinau a precizat ca prezentarea documentului care dovedeste existena mijloacelor financiare este obligatorie pentru toti solicitantii de viza. Ministrul roman de externe contrazice consulatul si califica informatia din presa de la Chisinau drept "o manipulare de prost gust" a partii moldovene.

Exceptie de la obligatia de a prezenta dovada existenti a 500 de euro intr-un cont bancar fac doar studentii care merg in grup la odihna in Romania. Insa ei sunt obligati sa prezinte o invitatie din partea hotelului sau a institutiei unde vor fi cazati, au spus responsabili ai Consulatului romanesc de la Chisinau, potrivit postalului Stirea Zilei. Noile conditii de obtinere a vizelor au intrat in vigoare in 15 mai, ca urmare a cerintelor impuse de Uniunea Europeana, mai precizeaza sursa citata.

Ministrul roman de externe a calificat joi, intr-o conferinta de presa, drept "o manipulare de prost gust" aceasta informatie, reiterand ca Romania a impus un regim de vize pentru Moldova ca urmare a aderarii la UE, insa acestea sunt gratuite.

"Ca si afirmatiile cu drapelul sus pe parlamentul de la Chisinau, si aceasta informatie este total falsa, o manipulare de prost gust, ca sa ma exprim elegant. Nu se pune problema a cere sume, depozite din partea cetatenilor moldoveni, cu atat mai mult cu cat Romania, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligatiilor europene, in conditii de gratuitate, fara plata", a spus seful diplomatiei.

De altfel, in urma armonizarii legislatiei privind acordarea vizelor pentru aderarea la spatiul Schengen, Romania a adoptat un sistem de taxe uniform in intreaga Uniune Europeana, insa a obtinut o derogare pentru cetatenii moldoveni, care nu trebuie sa plateasca nimic pentru vize pana in martie 2011, momentul preconizat penru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Numai din acel moment Romania va fi obligata sa perceapa 60 de euro pentru o viza cu o singura intrare sau 120 de euro pentru o viza cu intrari multiple.

Insa in acest caz nu se pune problema unei taxe pentru viza, este cerinta existentei unor bani intr-un cont, ca dovada a mijloacelor de intretinere pe perioada calatoriei, informatie pe care ministrul o califica drept "manipulare de prost gust".

Informatia potrivit careia un moldovean solicitant de viza romaneasca trebuie sa faca dovada ca are intr-un cont 500 de euro a aparut in contextul in care presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, Nicolae Platon, declara ca numarul turistilor moldoveni catre destinatii de peste Prut se va reduce la jumatate din cauza acestei conditii la acordarea vizelor. Motivele sunt doua: multi nu au un cont bancar, iar cei care il au nu au 500 de euro in el.

“Cerintele sunt peste posibilitatile moldovenilor, avand in vedere ca o familie din doua persoane urmeaza sa-si ingroase contul cu cel putin 1000 de Euro”, a explicat Nicolae Platon.

El a adaugat ca acum moldovenii se orienteaza spre destinatii mai ieftine, Bulgaria fiind una dintre ele, la obtinerea vizei fiind nevoie numai de certificatul de la locul de munca.

UPDATE: Informatia potrivit careia solicitantii de viza trebuie sa faca dovada existentei a cel putin 500 de euro intr-un cont apare chiar pe site-ul Ambasadei Romaniei la Chisinau. La rubrica privind actele necesare obtinerii vizei apre urmatoarea specificare: "dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă; exceptie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă".

UPDATE 2: HotNews.ro a cerut precizari MAE privind aceasta solicitare pentru acordarea vizelor care apare pe site si calificarea informatiei ca "o manipulare de prost gust" de catre ministrul de externe.

Pozitia exprimata de purtatorul de cuvant, Alin Serbanescu, este urmatoarea: "Ca stat membru UE, România pune în practică regulile europene, iar regulamentul Schengen prevede ca cetăţenii non-europeni să dovedească în anumite situaţii faptul că au mijloace de subzistenţă. Aceste fonduri rămân în posesia titularului. Cetăţenii Republicii Moldova sunt scutiţi de taxele de viză până când România aderă efectiv la spaţiul Schengen, aşa cum a fost precizat şi în cadrul conferinţei de presă". ovada mijloacelor de intretinere in cuantum de 50 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta convertibila; exceptie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru intreaga perioada, dar nu mai putin de 500 euro ori echivalentul in valuta convertibila".


Citeste mai multe despre   


5470 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  NU ESTE O MANIPULARE DE PROST GUST... (Joi, 4 iunie 2009, 17:59)

  Cristian [anonim]

  Il admir pe dl Diaconescu dar din pacate dansul este dezinformat deoarece aceasta informatie este corecta 100%. Domnule ministru, pot sa va trimit o scanare dupa un astfel de extras de cont cerut de ambasada noastra din Chisinau cu doua saptamani in urma. Deasemenea, mai sunt cateva incalcari nesimtite ale "protocolului de acordare" si senzatia pe care o au cei care fac aceste solicitari este ca membrii ambasadei noastre sunt de partea comunistilor moldoveni. Sunt foarte indignat si acesta este motivul ptr care postez acest comentariu ce nu va schimba nimic deoarece "Noi suntem romani..."
 • 0 (0 voturi)    
  diplomatie sau minciuna (Joi, 4 iunie 2009, 18:27)

  tepes [anonim]

  Dle Diaconescu daca cei de-la Chisinau au dreptate cu cei 500 euro iar functionari de-la ambasada va mint atunci veziti de treaba cu stirista de-la realitatea ca nu esti bun de nimic dar daca este invers ,atunci dati cu ei de pamint ca doar sint subalternii dv.
 • 0 (0 voturi)    
  Dl Diaconescu NU STIE CE VORBESTE (Joi, 4 iunie 2009, 18:37)

  Dan Turcu [anonim]

  La adresa de mai jos (Ambasada Romaniei la Chisinau) scrie NEGRU pe ALB cei 500 de EURO necesari:

  http://chisinau.mae.ro/index.php?lang=ro&id=84422


  I. Documente obligatorii necesare tuturor categoriilor de vize de scurtă şedere:

  - formularul de cerere completat integral, cu majuscule şi semnat în faţa funcţionarului de la ghişeu;

  - paşaport valabil, în original şi copie. Valabilitatea documentului de călătorie trebuie să depaşească valabilitatea vizei solicitate cu cel puţin trei luni;

  - fotografie recentă tip paşaport (3,5 cm x 4,5 cm) color, realizată din faţă, pe un fundal luminos, fiind vizibile toate caracteristicile feţei;

  - bilet de călătorie/rezervare valabil/ă până la destinaţie sau permisul de conducere, cartea verde şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport, în cazul conducătorilor auto;

  - asigurare medicală (30.000 euro), valabilă pentru toată durata călătoriei;

  - dovada asigurării condiţiilor de cazare (rezervare la o unitate de cazare, act de proprietate sau de închiriere a unei locuinţe în România pe numele solicitantului, dacă persoana/instituţia/societatea nu asigură cazarea);

  - DOVADA MIJLOACELOR DE ÎNTREŢINERE ÎN CUANTUM DE 50 EURO/ZI PENTRU ÎNTREAGA PERIOADĂ, DAR NU MAI PUŢIN DE 500 EURO ORI ECHIVALENTUL ÎN VALUTĂ CONVERTIBILĂ; EXCEPTIE FACE CATEGORIA C/ZA PENTRU CARE CUANTUMUL ESTE DE 100 EURO/ZI PENTRU ÎNTREAGA PERIOADĂ, DAR NU MAI PUŢIN DE 500 EURO ORI ECHIVALENTUL ÎN VALUTĂ CONVERTIBILĂ .

  - dovada mijloacelor de întreţinere se face prin: card bancar internaţional personal al solicitantului de viză (original şi copie) şi extrasul de la bancomat sau extrasul contului bancar din care să rezulte suma deţinută de titular; nu se acceptă certificate bancare şi bani în numerar.


  Aceeasi specificare (CONT BANCAR PLUS CARD SI EXTRAS DE CONT)si la adresa:

  http://chisinau.mae.ro/index.php?lang=ro&id=84398

  DACA MINISTRUL DE EXTERNE NU STIE CE CONDUCE, VA SPUN SINCER CA EU SUNT COMPLET ULUIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 0 (4 voturi)    
  Este o rusine (Joi, 4 iunie 2009, 19:19)

  Roman din Moldova Romaneasca [anonim]

  Ridicati aceste restrictii imbecile. Fratii nostri trebuie sa poata circula liber in Romania. La iesirea din Romania spre UE puteti cere aceste idiotenii ca sa nu ne acuze Europa ca permitem accesul in UE unor cetateni fara mijloace de intretinere.
  In rest, in Romania toti moldovenii trebuie sa intre si sa circule LIBER.

  un Roman
  • -1 (1 vot)    
   Ce vorbesti domne dumneata? (Joi, 4 iunie 2009, 19:55)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Roman din Moldova Romaneasca

   Ai gasit tu o solutie a la Romanica de ocolit regulamentele?In UE legea e lege bai...si acum facem parte din ea asa trebuie sa fie si la noi.Nu am nimic cu moldovenii eu zic ca am facut suficient prin faptul ca nu percepem taxa de viza ...dar sunt unii romani cascati care habar nu au pe ce planeta traiesc diplomatia e ceva f important in UE si nu merge cu badaranisme balcanice lasa ba ca sunt fratii nostrii astia fac excpetie de la regula.asta e discriminare fata de celelalte state non-UE pricepi tu?
   • 0 (2 voturi)    
    pricepi? (Joi, 4 iunie 2009, 20:10)

    d [anonim] i-a raspuns lui Eu

    ha/ha! mai rau e ca lu' Doamna UE putin ii pasa cand sunt discriminati romanii. (vorbesc de viza impusa romanului pentru intrarea in RM). nu ti se pare ca s-au incalcat niste acorduri?! ce a facut UE in acest caz, ca doar legea e lece, nu?!! asa ca mai lasa/ma cu badaranismele. :D

    romanii mai catolici decat papa.:D
 • +1 (1 vot)    
  puneti 50 lei, nu 500 de euro (Joi, 4 iunie 2009, 20:10)

  sandu [anonim]

  stie cineva concret ce vrea regulamentul Schengen? Spune regulamentul ala 500 de euro sau asa au inventat functionarii de la MAE roman?
  Pai daca vreti un simbol si daca EU va impune sa dovediti mijloace de subzistenta, puneti 50 lei in loc de 500 de euro. Nu va e rusine, ati uitat de vremurile cind stateam la coada la ambasada Germaniei ca sa isi bata joc de noi tot felul de cretini cum ca ne lipseau 5-10 euro pe zi! Rusine MAE, penibili pina la capat!
 • -2 (2 voturi)    
  Adevarul despre Basarabia... (Joi, 4 iunie 2009, 20:12)

  iuliu [anonim]

  este ca acum se desfasoara etapa finala a ridicarii ZIDULUI dintre romani . Ministrul Diaconescu cunoaste situatia dar nu numai ca nu-i pasa, ci este chiar persoana care a dispus limitarea intrarii moldovenilor in Romania! De ce? Pentru ca se continua cu consecventa politica antiromaneasca a lui Iliescu!
 • 0 (0 voturi)    
  nu am inteles eu sau (Joi, 4 iunie 2009, 20:39)

  Alecu [anonim]

  ...nu au inteles altii. Insa una scrie in articol si pe pagina ambasadei si alta zice Diaconescu. Adica nu domnul Diaconescu spune din cite am inteles eu ca el crede ca acei 500 de Euro sint pentru plata vizei. Ceva in genul asta ne cerea si nou mai acum citiva ani UE ca sa ne deplasam in UE, sa dovedim ca ne putem intretine.
 • 0 (0 voturi)    
  viza (Joi, 4 iunie 2009, 21:02)

  Nax [anonim]

  Asa e, mi-am luat viya recent, si fara extras de cont cu 500 euro nu aveam ce cauta la consulat.
 • 0 (0 voturi)    
  prostie (Joi, 4 iunie 2009, 21:27)

  mani...ce? [anonim]

  mani...ce? mani...cum? vaii...ce urat!
  sa va spun una sigura si para ultra ttal verificata: AI NEVOIE DE EXTRASUL DE CONT SI DE COPIA CARDULUI BANCAR! IN CONT TRE SA AI 500 DE EUROI(adica vreo 8mii de lei moldovenesti) si sa nu f***capu nenea cu mani...
 • 0 (0 voturi)    
  Industria turistică românească e lovită (Vineri, 5 iunie 2009, 1:59)

  mariusmioc [anonim]

  Aceste condiţii birocratice impuse moldovenilor care vor să viziteze România lovesc direct în industria turistică românească. Este chiar interesul României să le elimine: http://mariusmioc.wordpress.com/2009/05/30/turistii-moldoveni-prefera-turcia/
  Ruşine lui Diaconescu că dezinformează.
 • 0 (0 voturi)    
  500 euro (Vineri, 5 iunie 2009, 23:35)

  carlitos [anonim]

  La natia romaneasca(curva romana) ma asteptam sa ia o masura ca aceasta,daca va amintiti domnul ministru Diaconescu spunea dupa manifestarile de la Kishinau ca lucrurile nu vor ramane asa si nu au ramas,el in loc sa ajute pe mazaci el ii baga mai rau cu capul in noroi,Rusine domnilor guvernanti care inafara de gunoaie nu ne serviti altceva.Traiasca Romania Mare si Unita!
 • 0 (0 voturi)    
  revoltator (Vineri, 19 iunie 2009, 16:59)

  naty [anonim]

  sunt foarte revoltata cu situatia actuala.....eu am nunta acum in iulie si rudelele mele inclusiv parintii nu pot sa vina din cauza acelui cont in banca.....daca parintii mei reusescsa faca un imprumut atunci rudele nu......unde sa ajuns oameni buni....
  • 0 (0 voturi)    
   adevarat (Luni, 25 ianuarie 2010, 10:51)

   catty [anonim] i-a raspuns lui naty

   si eu sunt foarte revoltata in acesta situatie vreau sa ma casatoresc si am asteptat un an si ceva de parte de el acum am venit in moldova ca sa-mi fac viza pentru romania ca sa pot sa ne csatorim el e roman dar stiti cit de rau imi pare ca nu v-or fi parintii mei si nici fratii surorile la nunta mea?.... pentru acesti 500 eura ce prostie... sincer nici eu nu am in cont acesti bani am ceva normal dar sunt toti impartiti pentru nunta noastra normal ca nu pot face o nunta cum mi-am dorit dar nu ma intereseaza banii si nunta cu super cheltuieli il iubesc si vreau sa fiu cu el in romania sau in moldova nu conteaza dar cu el e greu sa gasesti pe cineva cu care sa te intelegi in toate... eu mi-am gasit jumatatea dar uite ca unele legi ne face viata mai grea de suportat ne tine la distanta e oribil o sa fac tot posibilul sa fim cit mai repede aproape dar asta nu o sa o uit...
 • 0 (0 voturi)    
  motive (Joi, 21 octombrie 2010, 12:40)

  Ina [anonim]

  spuneti-mi va rog care ar fi motivele de acordare a vizei romana, pentru o domnita cu invitatie de la iubitul ei, asa ca sa nu fie refuzata la Consulat in acordarea vizei ?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică