Venitul minim garantat ar putea fi majorat cu 15 procente, incepand din iulie, masura fiind prevazuta in acordul cu Banca Mondiala, care a cerut asigurea unei protectii mai bune a categoriilor defavorizate ale populatiei in perioada de criza economica, proiectul de OUG fiind in dezbatere publica, informeaza Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a supus dezbaterii publice un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, dupa ce Banca Mondiala a constatat ca desi cadrul legislativ a fost imbunatatit si corespunde unor modele europene, s-au inregistrat unele deficiente in implementarea programului de acordare a ajutorului social. Acestea se refera in special la nivelul prea scazut al prestatiei, insuficient sa ofere protectie adecvata persoanelor sarace.

Potrivit cercetarilor facute de Banca Mondiala, nivelul venitului minim garantat reprezinta, in prezent, 18% din salariul minim pentru anul 2009, comparativ cu 29% in 2004, acoperind mai putin de 35% din volumul necesar pentru satisfacerea nevoilor de baza, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Totodata, nivelul venitului minim garantat este cu 25% mai scazut decat indicele international de saracie (doi dolari pe zi) care este folosit pentru tari mai putin dezvoltate decat Romania. In plus, pentru gospodariile mari (peste patru membri), pragul actual este chiar mai scazut (sub 1,25 dolari pe zi).

Potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul, gradul de acoperire a celor saraci este totusi scazut, in anul 2007 sub 30% din populatia saraca fiind dependenta de ajutorul social (conform datelor din Ancheta Bugetului pe Gospodarie).

Principalele modificari propuse prin proiectul de act normativ se refera la majorarea nivelului venitului minim garantat cu 15% si la asigurarea fondurilor necesare pentru plata acestui drept din bugetele locale, integral din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Astfel, daca proiectul de OUG va fi aprobat, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi de 125 de lei pentru persoana singura, 225 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 313 lei pentru cele formate din trei persoane, 390 de lei pentru cele cu patru persoane, 462 de lei pentru familiile cu cinci persoane si cate 31 de lei pentru fiecare alta persoana din familie peste numarul de cinci.

Proiectul a fost pus, luni, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, putand fi facute propuneri pana in 6 iunie.