Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei Ioan Andreica (MDRL) a declarat, vineri, ca reabilitarea termica a unui apartament costa, in medie, sub 3.500 de euro, ceea ce inseamna ca o familie are de investit circa 600 de euro, adica 20%, transmite Mediafax.

Ioan Andreica a declarat, intr-o conferinta de presa desfasurata la Bistrita, ca a fost stabilit costul mediu de pana la 3.500 de euro pentru un apartament, in baza simularilor facute de specialisti pe blocuri standard, cu patru etaje. Astfel, avand in vedere modul in care este finantat programul, 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local si 20% de beneficiar, ar rezulta un cost mediu de 600 de euro pentru o familie.

"Noi (Ministerul Dezvoltarii - n.r.) am facut foarte multe calcule si inclusiv niste simulari, in principal pe blocuri standard de patru etaje, fiindca zece etaje sunt atipice, si am ajuns la concluzia ca reabilitarea termica ar costa circa 3.200-3.500 de euro pe apartament, dar aceste cifre sunt relative. Ministerul nostru finanteaza 50%, primaria 30%, iar proprietarul 20%, el pune o cincime, circa 600 de euro", a declarat Ioan Andreica.

Secretarul de stat a precizat ca aceste costuri au fost stabilite in baza unei noi norme de proiectare. "Am luat in considerare faptul ca, in tarile dezvoltate, consumul pe apartament este de 50-60 kWh/metru patrat, iar in Romania consumul este de 150-200 si chiar 245 kWh/metru patrat. Pierderea prin pereti, geamuri, usi este imensa la noi, de doua-trei ori mai mare ca in Occident. Atunci am impus o norma de proiectare: consumul sa fie sub 100 kWh pe apartament", a explicat Andreica.

Secretraul de stat a spus ca programul de reabilitare termica a blocurilor se va intinde pe cinci-zece ani, intrucat sunt circa 85.000 de blocuri in toata tara - proiectate intre 1950 si 1990 - care au nevoie de reabilitare termica, insemnand peste trei milioane de apartamente.

In ceea ce priveste demersul unor cetateni care si-au facut reabilitarea singuri, fara sa intre in program, ei risca sa fi facut lucrari care sa nu se incadreze in plafonul de consum energetic stabilit de MDRL, deoarece nu si-au prins in proiect schimbarea geamurilor sau a usilor. In cazul lor, certificatul energetic care va fi emis, de anul viitor, s-ar putea sa nu arate valorile stabilite prin program, dar acest lucru nu atrage niciun fel de sanctiuni, certificatul nefiind altceva decat un mijloc de informare corecta a celui care cumpara un apartament.