Trei membri ai Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova au declarat sambata ca persoane decedate sau persoane fictive au figurat pe listele electorale pentru scrutinul din 5 aprilie 2009, informeaza Unimedia.md. Cu toate ca cifrele totale ce reies din centralizarea datelor sunt corecte, Mihai Busuleac, Vasile Gafton si Nicolae Garbu, au semnat procesul verbal al comisiei Electorale Centrale, cu "anumite rezerve":

"a) listele electorale au fost intocmite de administratiile publice locale cu grave incalcari ale legislatiei electorale. O mare vina referitor la incorectitudinea intocmirii listelor electorale ii revine Comisiei Electorale Centrale care a inmanat la inceputul perioadei electorale secretarilor consiliilor raionale CD in care erau incluse date personale a cetatenilor R. Moldova primite de la Ministerul Tehnologiilor Informationale in baza carora au si fost intocmite listele electorale.

b) Ulterior s-a dovedit ca aceste CD contineau date eronate precum ar fi:

- in listele electorale au fost incluse persoane decedate cu 15-20 ani in urma;

- in listele electorale au fost incluse persoane care in realitate nu au locuit si nu locuiesc la adresele indicate in aceste liste."

Cei trei membri ai CEC au mentionat contestatiile parvenite la adresa Comisiei, care au confirmat astfel de fraude: "proprietarii imobilelor au sesizat Comisia Electorala Centrala ca, venind la votare, au vazut ca in listele electorale au fost incluse persoane indicandu-se adresa imobilelor care le apartin cu drept de proprietate, carora nu le-au dat acordul de perfectare a vizelor de domiciliu si resedinta".

"Dubiile susmentionate sunt confirmate obiectiv prin faptul ca concurentul electoral Partidul Comunistilor din R. Moldova la 11 aprilie a atacat la Curtea de Apel Chisinau hotararea Comisiei Electorale Centrale nr.2501 din 8 aprilie 2009 prin care s-a permis concurentilor electorali accesul la listele electorale cu posibilitatea obtinerii copiilor de pe aceste liste.

Pe 4 si 5 aprilie, radiodifuzorul „EU TV” care are acoperire nationala, incalcand cu rea credinta prevederile art. 47 alin.14 Cod electoral intentionat, au facut agitatie electorala abuziva in favoarea unor concurenti electorali, defavorizand ceilalti concurenti electorali.

Pe parcursul perioadei electorale, concurentul electoral Partidul Comunistilor din R. Moldova a uitilizat la maxim resursele administrative, fapt care a influentat rezultatele alegerilor."