Un cetatean roman care urma sa participe la manifestarile de la Chisinau, dedicate aniversarii a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, a fost arestat, joi seara, de autoritatile moldovene. George Simion, romanul arestat la Chisinau, a declarat, pentru HotNews.ro, ca politistii moldoveni l-au luat joi seara de pe strada si i-au spus ca este suspect de un jaf.

George Simion a fost arestat impreuna cu un cetatean moldovean, care se afla inca in arest. Romanul a fost eliberat vineri dimineata si escortat de agenti ai Securitatii de la Chisinau pana la granita cu Romania si expulzat.

George Simion este liderul grupului "Noii golani" din Romania. Asociatia a lansat, in urma cu cateva saptamani, un apel la romani sa mearga la Chisinau pentru a sarbatori 91 de ani de la Unire. El se afla la Chisinau de miercuri, unde lua parte la pregatirea manifestarilor dedicate aniversarii a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

George Simion a povestit, pentru HotNews.ro, ca inainte de a fi arestat, a mers la Ambasada Romaniei la Chisinau si la Consulat, pentru a-si lua masuri de siguranta, stiind ca "comunistii moldoveni se tem de manifestarile dedicate aniversarii unirii cu Romania" si ca isi asuma un risc odata cu pregatirea si participarea la acestea: "Ambasada si Consulatul nici nu ne-au bagat in seama", spune George Simion.

Joi seara, George Simion a fost luat de politistii moldoveni de pe strada, impreuna cu un moldovean: "Am fost luati de pe strada si ni s-a spus ca suntem suspecti de un jaf care s-a comis in zona. Am fost dusi in arest si nu ne-au lasat nici sa chemam un avocat, nici sa luam legatura cu ambasada".

Vineri dimineata, George Simion a fost judecat. Motivul - nu un presupus jaf, ci faptul ca ar fi injurat Politia. La proces s-a decis ca el sa fie amendat cu 140 de lei si expulzat. Mai departe, a fost preluat de Securitate si condus pana la granita cu Romania.

Despre cetateanul moldovean retinut odata cu el, George Simion spune ca "Banuiesc ca or sa-i dea drumul diseara, dupa ce iau sfarsit manifestarile. Comunistii moldoveni se tem rau de manifestarile dedicate Unirii cu Romania".

George Simion mai spune ca va depune, sambata, o plangere la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti.

  • Cine sunt "Noii golani" si George Simion

Membrii grupului de actiune "Noii golani" se descriu ca "un grup apolitic de tineri care desfasoara diferite acţiuni ce au la baza patriotismul si implicarea civica. Numele nostru este inspirat de miscarea anti-comunista din Romania din 1989-1990, ale carei idealuri incercam sa le pastram vii", potrivit site-ului asociatiei. George Simion este unul dintre liderii grupului.

Membrii grupului "Noii golani" au fost protagonistii unui incident mai putin obisnuit la inceputul acestei luni, de ziua de nastere a lui Ion Iliescu. Atunci, cativa membri ei grupului au mers la sediul PSD din strada Atena, unde fostul sef al statului isi serba ziua de nastere, imbracati cu tricouri ce aveau desenate o spanzuratoare de care era legat capul fostului presedinte si cuvantul "criminal" dedesubt.

Tinerii au aprins lumanari in fata sediului PSD si i-au urat liderului social-democrat "La multi ani. Sa traiasca pentru a ajunge sa plateasca pentru mortii din '90".

Ei au ajuns la sediul PSD inaintea lui Ion Iliescu, iar la sosirea lui Ion Iliescu, ei au inceput sa strige "a venit criminalul din 89", fiind insa ignorati de fostul sef al statului.

Jandarmii i-au retinut atunci pe sase dintre cei veniti la sediul PSD pentru a scanda sloganuri anti-Iliescu si i-au amendat pentru tulburarea ordinii publice.

  • Citeste si:

Peste 20 de romani, opriti noaptea trecuta de vamesi sa intre in Republica Moldova.

Ion Iliescu implineste 79 de ani. Tineri veniti la sediul PSD: Ii uram la multi ani, sa traiasca, sa ajunga sa plateasca pentru mortii din '90.