In cadrul unei conferinte de presa la sediul Inspectoratului General al Politiei, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat ca 30% din efectivele ministerului vor fi dirijate catre munca operativa, in principal pe componente de ordine si siguranta.

Declaratiile ministrului vin la finalul a mai bine de doua ore si jumatate de discutii prin videoconferinta cu sefii inspectoratelor de politie din intreaga tara. Dan Nica promite masuri drastice in ceea ce priveste siguranta bancilor si institutiilor financiare. De asemenea, vor fi suplimentate efectivele politiei care se ocupa cu siguranta publica. Astfel, 30% din efective vor fi realocate pe componente de ordine si siguranta, dar si pe combaterea infractiunilor economice, incepand de miercuri, 18 februarie.

La nivelul Inspectoratului de Politie, "30% din efectivele de politisti super-calificati vor fi dirijate catre munca operativa", pe componente de cercetare criminalistica, de combatere a criminalitatii economico-financiare si a crimei organizate.

Iata si alte declaratii ale ministrului Dan Nica:

  • La nivelul MAI, am cerut o mai buna comunicare pe marginea actiunilor pe care le desfasuram. Am constatat ca nu peste tot exista purtatori de cuvant, ceea ce face ca actiunile sa nu fie nici comunicate asa cum trebuie, si nu exista nicio transparenta a acestui gen de actiuni. Acest lucru va fi rezolvat saptamana viitoare.
  • Am cerut sa se verifice modul in care bancile, societati de schimb valutar samd isi asigura mijloacele de siguranta. Am constatat cu totii cum intr-un minut si sase secunde niste tipi au intrat intr-o banca din Cluj, au imobilizat agentul de paza, au curatat toti banii care erau pe la ghisee si au iesit si-afara. Iertati-ma, dar a fost mai simplu decat daca era o toneta intr-o piata.
  • Acest lucru arata indolenta de care dau dovada bancile - cel putin in cazul de fata - si acest lucru constituie nu numai o incalcare a legii, ci chiar o invitatie la asemenea tipuri de actiuni.
  • Imi pare rau s-o spun eu ca ministru de Interne, ar fi trebuit sa o spuna multi altii pana la mine astazi: este inadmisibil sa intri intr-o banca care n-are macar un sistem de usi care sa permita sau sa interzica accesul, iar paznicul de acolo numai paznic nu era, se ocupa cu tot felul de alte lucruri.
  • Banii erau toti pusi la vedere, pe ghiseu, de parca era un fel de taraba la piata pe care se vindeau diverse brinzeturi si alte lucruri si strigau "hai, veniti de luati, incercati". Nu este exclusa o colaborare a atacatorilor cu cineva din interior.
  • Este o dovada de neseriozitate si am cerut ca, de maine (luni - n.red.), tot ce inseamna incalcarea legii in functionarea acestor institutii sa fie sanctionat dur.
  • Si in cazul casei de schimb valutar de la Brasov a fost acelasi lucru: fusese sanctionata societatea si cu doua zile inainte, si cu doua luni inainte, nu s-au invatat minte. Le-am cerut tuturor celor care reprezinta structurile de politie din Romania sa ia masuri fara mila in acest domeniu.
  • Este inadmisibil, Politia si Jandarmeria au alte atributii! Aceste institutii trebuie sa-si ia masurile de paza conform legii. Pe cetatean acasa cine sa-l mai pazeasca daca noi punem Politia si Jandarmeria sa pazeasca doar bancile si casele de schimb valutar? Noi trebuie sa-i prindem pe cei care incalca legea, sa asiguram ordinea, linistea si securitatea cetateanului.
  • Avem si scolile si multe alte institutii de care trebuie sa ne ocupam, nu putem sa dizlocam toate efectivele sa pazeasca usile unor institutii care sfideaza legea, si acesta este un punct de vedere ferm pe care vi-l spun.
  • Am demarat procedurile privind suplimentarea cu 2.000 de politisti pentru Politia Romana, in perioada imediat urmatoare, astfel incat procedurile necesare sa fie incheiate rapid, inclusiv cele care tin de pregatirea profesionala a acestora, care se adauga celor 1.000 si ceva de absolventi ai Academiei de anul acesta.