Sindicalistii si ministrul Finantelor nu au discutat nicio clipa teza lansata de presedintele Traian Basescu privind inghetarea salariilor. Cel putin asa sustin presedintele BNS, Dumitru Costin, si liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, dupa discutia de marti cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Cei doi afirma ca discutiile au vizat majorarea fondurilor de salarii cu indicele inflatiei. "Nu am discutat nicio secunda despre inghetarea salariilor. (...) Ni se arunca pe masa niste subiecte de discutii in timp ce altii poarta discutii serioase despre cum va arata bugetul", a spus Dumitru Costin, amintind despre "mesajele destabilizatoare legate de drepturile de autor".

"Discutam de un plus de 5% pentru fondul de salarii" dar, "daca vedem ca zona sociala e lasata deoparte, este normal sa avem o reactie ostila".

El a explicat ca, daca sindicatele ajung la concluzia ca sunt distribuite corect costurile crizei, "atunci luam in calcul o crestere salariala aplicata de la inceputul lunii aprilie".

Si Bogdan Hossu a infirmat o discutie legata de inghetarea salariilor, minimizand declaratia lui Traian Basescu legata de inghetarea salariilor: "Domnia sa ieri a declarat ceva, azi altceva si s-ar putea ca maine sa declare altceva".

"In grupul de lucru si in discutia cu ministrul de Finante nu s-a discutat decat de masura de crestere a fondului de salarii cu indicele de inflatie pe 2009 (5,2% - 6%) si o crestere a salariilor individuale, diferentiata, mai mult pentru salarii mici, mai putin pentru cele medii si in cele din urma si mai putin pentru salariile mari", a explicat liderul Cartel Alfa.

In opinia sa, criza este generata si de reducerea consumului "iar micsorarea si mai mult prin inghetarea salariilor si a pensiilor inseamna sa acceleram criza de consum pe piata romaneasca".

Bogdan Hossu a cerut un echilibru intre masurile destinate protectiei angajatorilor - cu conditionarea de pastrare a numarului de locuri de munca- si cele cu caracter de protectie sociala, indicand chiar si o pondere in acest sens: 70% pentru patroni si 30 pentru angajati.