Peste 800 de mii de romani isi serbeaza onomastica, sambata, de Sfantul Nicolae. Dintre acestia, peste 500 de mii sunt barbati, iar aproximativ 280 de mii sunt femei. Marcand inceputul sarbatorilor de iarna, Sfantul Nicolae este recunoscut de credinciosi ca ocrotitor al nevoiasilor. El este considerat unul dintre cei mai iubiti sfinti, aducator de bucurie, mai ales copiilor.

Tradtia spune ca Mos Nicolae trece in fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, pe la toti copiii si le lasa celor cuminti in ghetute dulciuri si jucarii, iar celor neascultatori cate o nuielusa, ca sa fie mai cuminti la anul.

Sfantul Nicolae este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita numeroaselor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).

Data nasterii sale este necunoscuta, se cunoaste insa data mortii sale, ziua de 6 Decembrie.

Traditia Bisericii spune ca Santul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.

Moastele Sfantului Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negustorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica ce poarta numele Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.

Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar in acelasi timp este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre sau al victimelor sistemului judiciar.

Dintre numeroasele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Sfantul Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre. Intre alte minuni savarsite de Sfantul Nicolae se numara invierea a trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii.