Bucurestiul ocupa locul 32 in topul oraselor de pe pietele emergente care au un rol definitoriu in cresterea globala pe termen lung si locul sase la nivelul economiilor emergente europene, potrivit unui studiu realizat de MasterCard Worldwide, Worldwide Centers of Commerce™.

Shanghai si Beijing ocupa primele doua locuri, in timp ce Ungaria, prin capitala Budapesta, inchide podiumul.

Capitala Romaniei a inregistrat un scor bun in privinta mediului de afaceri, care include sub-indicatori ce se refera la usurinta de a incepe o afacere, la usurinta in a face angajari sau a lua un credit. Mentionam ca datele

Mostenirea comerciala a propulsat Budapesta pe pozitia 3 in topul general. Orasul a ocupat prima pozitie pentru indicatorii privind calitatea vietii; risc si securitate. De asemenea, Budapesta s-a situat printre primele zece orase pentru indicatorii privind mediul economic si comercial si climatul de afaceri.

Varsovia detine pozitia 8 in topul general. Punctele sale forte sunt calitatea vietii, nivelul scazut de risc si securitatea sporita, astfel ca orasul ocupa locul doi la fiecare dintre acesti indicatori.

Rusia este cea mai bine reprezentata tara din Europa, avand patru orase in Index. Moscova, care se afla pe locul 14 in clasamentul general si pe primul loc printre orasele rusesti, este in top cinci in privinta indicatorilor care se refera la transportul aerian de pasageri si marfuri, dar si pentru volumele de tranzactii inregistrate pe pietele financiare.

Inregistrand scoruri mari in privinta pietelor financiare si calitatii vietii, Istanbul se afla printre primele zece orase pentru indicatorii care se refera la legaturile comerciale, beneficiind de acces, din punct de vedere geografic, la numeroase piete cu un ritm de dezvoltare rapid. Orasul se afla pe locul 15 in topul general.

Asia Pacific, Orientul Mijlociu si Africa

  • Orasele din China domina Indexul

Cu 15 orase clasate in top 30 si 4 in top 10, incluzand Shanghai – pe primul loc, Beijing – pe locul al doilea, Guangzhou pe locul 6 si Shenzhen pe locul 10, China a depasit toate celelalte tari din Index. Orasele chinezesti s-au plasat in top 10 in ceea ce priveste climatul comercial, cresterea economica si legaturile de business si au ocupat toate primele 10 pozitii in ceea ce priveste educatia si legaturile IT. Economia nationala a Chinei a jucat un rol-cheie prin pozitiile pe care le-au ocupat orasele sale, in special prin Shanghai, un important centru comercial global, care s-a clasat pe primul loc.

  • India, a doua dupa China

Conduse de Mumbai, orasul numarul 1 in ceea ce priveste indicatorul legat de pietele financiare, cele 8 orase indiene prezente in Index reprezinta un numar mai mare de orase decat ale oricarei alte tari, cu exceptia Chinei. Cu scoruri bune in ceea ce priveste siguranta, riscul si conexiunile, Chennai este un centru global pentru productia de film si industria auto.

  • Africa de Sud – o poarta catre un continent

Cu cele mai multe orase aflate in Index, din afara BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), reprezentarea puternica a Africii de Sud reflecta deschiderea sa catre produsele occidentale, servicii si companii. Este, in mod clar, un loc ce trebuie urmarit cu atentie din perspectiva noilor oportunitati de afaceri.

America Latina si Zona Caraibelor

  • Santiago conduce regiunea

Cu scoruri mari in ceea ce priveste stabilitatea economica, mediul de afaceri si calitatea vietii urbane, Santiago se claseaza pe locul al cincilea in clasamentul global si pe primul loc in regiunea sa.

  • Bogata in resurse, Brazilia este lider in LAC

Aceasta natiune cu un ritm de dezvoltare rapid are 5 orase in Index, incluzand Sao Paolo (locul 12, in clasamentul general), care a obtinut note mari in ceea ce priveste volumele rulate pe piata financiara si legaturile de afaceri.

  • San Domingo, singurul oras din Caraibe prezent in Index

Clasat pe locul 51, orasul este un centru important pentru Caraibe, ca si pentru America Centrala si America de Sud. Este un centru a carui evolutie merita sa fie urmarita in continuare.

Pentru a realiza acest clasament, cercetatorii au identificat 65 de orase din toata lumea, care au fost evaluate din perspectiva a opt indicatori:

  • Mediul economic si comercial
  • Gradul de dezvoltare si crestere economica
  • Mediul de afaceri
  • Mediul privind serviciile financiare
  • Legaturile comerciale
  • Educatia si legaturile din domeniul IT
  • Calitatea vietii urbane
  • Risc si securitate