Sefii de stat si de guvern ai tarilor membre din Uniunea Europeana se reunesc astazi la Bruxelles pentru a vota “Pactul Pentru Imigratie si Azil”. Una dintre cele mai interesante prevederi ale acestui pachet legislativ este introducerea in UE a asa-numitul “Blue Card”. In conditiile unei scaderi galopante a fortei de munca, initiativa este menita sa faca Europa mai atractiva pentru imigrantii calificati. Potrivit unor studii europene, 50% dintre imigrantii scoliti sau specializati intr-o meserie aleg Statele Unite sau Australia si doar 5,5% Europa.

Avand ca model Green Card-ul American, Blue Card-ul, sau in romaneste Cartea albastra, va fi un permis de sedere si de munca pe care il vor putea obtine imigrantii (cetateni ai altor state decat cele membre UE) cu “inalta calificare” din Uniunea Europeana.

In proiectul legislativ se considera ca au “inalta calificare” acele persoane care detin o diploma universitara sau care au muncit cel putin cinci ani intr-un anumit sector economic. Un imigrant “inalt calificat” va putea solicita o Carte albastra daca are o oferta de munca certa sau un contract de munca intr-un stat membru.

Ce drepturi ofera BLUE CARD-ul

Cartea albastra ofera celui care o detine o serie de drepturi intre care inlesnirea imigrarii familiei si acces la serviciile sociale.

  • Pentru inceput cel care are un Blue card va putea sa ramana in Uniunea Europeana 2 ani.
  • Dupa perioada initiala de doi ani de lucru intr-un stat membru in baza Cartii albastre, posesorul acesteia poate obtine o prelungire in alt stat membru.
  • Dupa cinci ani de munca in UE, el va putea solicita transformarea Blue Card-ului intr-un permis de sedere pe termen lung. Atentie insa: Blue Card-ul nu ofera drept de rezidenta permanenta. 
  • Pe intreaga perioada de valabilitate a noului document de sedere, imigrantul isi va putea aduce si familia care va beneficia, alturi de el, de serviciile de securitate sociala oferite de statul care il gazduieste. 
  • Raportul propune si un salariu minim obligatoriu pentru posesorii cartii albastre – in functie de salariul mediu din fiecare tara.

Lipsa personalului calificat este o problema care se va acutiza in viitorii ani in Uniunea Europeana. Potrivit serviciului de presa al Parlamentului European, in urmatoarele doua decenii, 20 de milioane de locuri de munca risca sa ramana neocupate, in special in domeniul ingineriei si al tehnologiei informatiei.

Unele state membre doresc insa ca inaintea acceptarii cetatenilor din tarile terte, libertatea de circulatie sa fie complet functionala in UE. Este vorba, mai ales, de romani si bulgari care inca nu sunt acceptati pe piata muncii in toate statele membre.

Dupa votul de astazi al sefilor de stat si de guvern din UE, raportul va trebui sa treaca, in noiembrie, si de plenul Parlamentului European.