Asa cum la romani nu e iesire la iarba verde, sarbatoare nationala sau campanie electorala fara mici si bere, la fel se intampla si la nemti. Carnatul prajit, pe numele lui Bratwurst, udat cu halbe nenumarate de bere, e sport national in Germania. Daca proba ar fi fost inclusa in Olimpiade, n-aveam nici un dubiu despre castigator. Asa, in plina desfasurare de alte competitii sportive, n-a ramas decat sa-l las pe sasul nostru din Brasov, Uwe, sa-si depene amintirile: despre chinezoaicele ca niste pisici si despre cum a facut el carnatul nemtesc in Changchun, necenzurat de niciun chinez.
De la Halchiu, la Nürnberg
Uwe la cumparaturi pentru restaurant Foto: HotNews.ro |
Fosta lui patroana Doina Frühwald, de la Macelaria Fronius din Nürnberg, ne spune: „A fost angajatul meu timp de un an si jumatate, este un extraordinar de bun meserias. Stie sa faca toate produsele romanesti de carmangerie si mezelarie, care se fac in Romania. In Germania, si-a obtinut si diploma de maistru-macelar. Are insa ghinion in viata. Este despartit de sotie si probabil, cand nu ai o femeie langa tine, e mai greu”.
Carnatul Trandafiras pentru BMW-isti
Ramas singur, lui Uwe i s-a deschis dorul de aventura si, cu un contract de patru luni, a
Vanzatori de usturoi pe piata chineza Foto: HotNews.ro |
Dobandirea contractului de lucru, zice Uwe, a fost foarte simpla: „Un chinez, care e cetatean german, mi-a facut oferta, cu zbor cu tot. Ideea a fost deschiderea unei filiale a restaurantului Bratwurst Röslein, in Changchun”. L-am intrebat pe Uwe pentru cine gateau ei Bratwurst, caci chinezii nu mananca carnati. M-a contrazis, spunand ca nu-i asa, iar chinezilor li s-a parut interesanta bucataria germana.
Bratwurst Röslein din China avea insa, dincolo de ocazionalii curiosi chinezi, si o clientela clara, pe angajatii reprezentantei firmelor Audi-VW si BMW din Changchun. Multi nemti stabiliti acolo, cu familii cu tot, tanjeau dupa paine si mezeluri, care la chinezi nu exista.
La sfarsit de saptamana, atat carnatul alb (Weisswurst) cat si Nürnberger Bratwürstle, sunca pentru bere si alte delicatese nemtesti, erau complet vandute. Tot asa, supa de cartofi, renumitul ciolan bavarez (Schäufele) si nelipsita bere nemteasca.
Americani, cersetori si pisici
Uwe si chinezoaicele-pisici Foto: HotNews.ro |
A invatat putina chineza, care e foarte grea, a invatat sa manance cu bete. Despre carnea de caine pe piata, Uwe, care facea aprovizionare regulata pentru restaurantul la care lucra, spune ca n-a vazut niciodata si nu crede sa fie, in China. „Poate mai mult in Japonia”, a spus el. L-am intrebat cum a fost, pentru el, experienta China. „A fost foarte frumos, am fost si foarte bine platit, ca european”, a raspuns.
„Am vazut insa si oameni cu picioarele degerate, care stateau pe strada. In Nordul Chinei a fost o iarna foarte grea. Acestia erau singurii cersetori care i-am vazut pe strada, iar politia n-avea treaba cu ei, dar nici nu erau dusi la spital, desi unii aveau picioare degerate pana la genunchi”. Despre cenzura si comunisti, Uwe n-are pareri. Are insa o droaie de vorbe despre chinezoaicele pe care le-a cunoscut si care i s-au parut „mici-mici si ca niste pisici”.