In judetul Cluj, la alegerile pentru Consiliul Judetean, competitia s-a dus intre Marius Nicoara, cel care a pretins ca a adus Nokia la Cluj si colegul de partid al lui Emil Boc, Alin Tise. Invingator a iesit Tise. Liberalul Nicoara a avut doar 400 de voturi, iar colegul lui Boc, 724. Faimoasa investitie nu i-a adus voturi lui, ci adversarului sau. Au luat plasele electorale din timpul campaniei, dar au si dat plasa, la vot.

“S-a deschis fabrica Nokia, dar in favoarea lor, nu in favoarea noastra!” crede Ioana Moga, localnica. “Cum sa cistige Nicoara, daca a venit la noi cu patru pungi de plastic? Ne-au dat atitea plase goale cite persoane sintem… Ce ziceti de asta, sa puna onoarea lui de om cu facultate, respectul lui, pe o punga? Cit priveste Nokia, asta e in beneficiul lor, nu al comunei. Aia nu platesc impozit 30 de ani, dau salarii de 5 milioane si niste bonuri, asta e beneficiu? Eu am fost si la deschiderea fabricii, au iesit acolo cu un telefon si atunci eu le-am spus: Sunam saracia cu telefonul asta? Pamintu? Eu am pamint linga Nokia. O venit streinu de acolo, cu translatorul dupa el, ca sa-i vind terenul cu 15 euro metru patrat?! Pai asta e pret? Pamintu valoreaza suta si ei imi dau 10-15?! I-am trimis de la poarta mea, ca pamintu doar o data in viata il vinzi”, explica Ioana Moga, femeie cu liceul, a lucrat pina la pensie intr-o farmacie din Cluj.

Pe toate gardurile din Jucu stau lipite afise ale democrat-liberalilor, liberalilor si social-democratilor. Unele linga altele, rosii, portocalii, galbene, afisele nu spun mare lucru. Figuri ale candidatilor zimbind crispat se uita spre drumul prafos al unui sat ca toate celelalte.

La Jucu, Moromete e femeie

Mihaela are 30 de ani, bea o cafea la bar cu copilul si cu o vecina. Are telefon Nokia sofisficat – nu ca cele fabricate la Nokia – si face o scurta si pertinenta analiza electorala. “Tise a cistigat ca a avut o campanie mai bine organizata. A venit de citeva ori in comuna, nu ca domnul Nicoara, si a promis ca ajuta comuna. Noi trebuie sa primim fonduri ca sa ne facem scoala, dispensar. Daca e din partid cu domnul Boc, poate ca il ajuta sa faca ce promite. Daca ii alegem din partide diferite, sigur nu se inteleg si noi nu avem nici un cistig. Cit priveste Nokia, sint desigur, beneficii, dar gata! Nicoara, daca zice ca a adus el Nokia, sa o dovedeasca! A venit avocata aia, Cataniciu, sa ne spuna ca sefu ei a adus Nokia. Are interes, ca au cumparat terenuri pe aici.Si chiar daca a adus-o, foarte bine, de acum incolo aduce domnul Tise alte fabrici, ca asa a promis“.

Nokia a venit de la Primarie, cum altfel?

Nea Stefan urca dealul pe linga bicicleta, ca de acum are “boii slabi”. Crede ca Nokia a venit de la Primarie ca “asa e normal”. Nu mai crede in “minciunile” politicienilor si nici nu-i prea recunoaste. Stie ca Nicoara e asa mai plinut la fata, iar Tise e vorbaret. Dar nici unul, nici altul nu i-or lua batrinetea de pe umeri. Si nici “n-o face minuni pentru agricultura asta care da tot mai greu de mincare la toata lumea, pentru ca nu se mai munceste ca alta data. S-au invatat cu vorbele, dar zisu nu e tot una cu facutu. Vor sa traiasca din vorbe…”

Mai sus de Primarie doi barbati intind sirme si trag linii cu praf de ciment. Ce faceti aici? Dispensar, nu se vede? Cind l-ati inceput? Amu. Si cind e gata? Saptamina viitoare, daca e dupa promisiunile astora, cu campania. Daca e sa te iei dupa ei, pina duminica e gata! Oamenii isi continua munca, nu sint din Jucu si-si permit sa faca haz de toata “tevatura”.

Doamna Anuta lucreaza in Italia, menajera intr-un hotel. E binevazuta acolo, italienii angajeaza numai femei in virsta, ca sint serioase, spune femeia. “Aici nu ma mai angaja nimeni. Ca dupa 40 de ani zic ca nu mai esti buna de nimic. Eu am pregatire, am lucrat la fabrica, dar n-am mai fost buna. Nu as veni inapoi la Jucu, la Nokia, pentru ce? Pentru o suta-doua de euro? Eu acolo cistig 1200! Si sint respectata!”

Si doamna Anuta din Jucu, acum de la Milano, crede ca Nokia a venit prin Primarie ca pe acolo vin toate, nu?

Competitie intre Pojar si Pojar

Are in mina o plasa portocalie, cu Tise. Pe el l-a votat, dar a primit si doua cani de plastic. Pe Nicoara nu l-a vazut prin comuna, dar de Tise i-a placut ca “o venit de citeva ori”. La Jucu primar este un PD-L-ist, Dorel Pojar. A intrat in turul doi cu un social-democrat, tot Pojar, dar Valentin. Asa ii cheama pe ei, dar nu prea sunt neamuri. Pe primul il ajuta colegii de la Cluj, Tise si cu Boc, pe al doilea, Dincu si cu Soporan. Marius Nicoara a anuntat ca in turul doi ii sprijina pe toti contracandidatii portocaliilor. Asa ca la Jucu incepe, din nou, pelerinajul cu pungi.