In toata tara incep marti inscrierile copiilor in gradinite. Acestea se vor face in functie de domiciliul copiilor si de distanta serviciului parintilor fata de gradinita. Situatia este critica in Bucuresti, unde potrivit estimarilor Inspectoratului Scolar, numarul copiilor este cu 10.000 mai mare decat al locurilor disponibile. Deocamdata singura solutie este inscrierea mai multor copii intr-o grupa, relateaza Rador.

Astfel intr-o grupa nu vor fi inscrisi 20 de copii, cum prevede legea, ci 25-30, lucru care ar putea afecta calitatea actului educational.

La inscriere se vor lua in considerare si fratii si surorile care sunt inscrisi in respectiva unitate. Conducerea trebuie sa informeze in legatura cu capacitatea unitatii de invatamant prescolar, numarul de copii inscrisi zilnic si locurile disponibile. Toate acestea trebuie afisate la vedere. Conditiile de inscriere sunt aceleasi si pentru copiii de 6 ani ai caror parinti opteaza pentru inscrierea in grupa pregatitoare.

Gradinitele particulare-o solutie?

Saptamana trecuta, peste 20 de gradinite din Capitala si-au prezentat oferta la Targul gradinitelor particulare, deschis la Palatul National al Copiilor. Organizatorii au explicat ca diferenta dintre o gradinita particulara si o gradinita de stat consta in activitatile optionale extracurriculare, limbi straine, educatie sportiva. Tarifele sunt in functie de programul ales. Sunt trei tipuri: programul scurt, mediu si lung.

Diferenta dintre gradinitele de stat si cele private sta, in principal , in taxele platite: de la 250 de lei la stat, la 500 sau chiar 1.300 de lei la cele particulare.

Intr-o grupa de la gradinitele particulare sunt in jur de sapte copii, maxim zece.