Multumim cititorilor care au trimis comentarii si intrebari comisarului european Leonard Orban, prezent joi, 22 mai, in redactia HotNews.ro. Printre altele, comisarul s-a referit si la noile masuri legislative adoptate de Italia privind imigratia: "Recent am vizitat Italia, si am declarat in repetate randuri , ca libera circulatia a persoanelor - un principiu fundamental al constructiei europene - nu poate fi limitat plecand de la considerente legate de ordine publica."

  • Romania a cerut Comisiei Europene sa reevalueze rolul fermelor mici si sa le sprijine mai mult. Ce sanse de reusita credeti ca va avea acest demers?
  • Oficialii de la Bruxelles au atras atentia Italiei sa respecte drepturile romanilor si au condamnat atacurile impotriva romilor. Care ar putea fi impactul pe termen lung al masurilor anti-romanesti luate de guvernul de la Roma?
  • Referitor la taxa auto: Cum poate UE sa tolereze incalcarea Tratatului asumat la semnare de catre Romania?
  • Referitor la noua procedura de infringement: Este interesant de vazut ce semnale are comisarul in legatura cu declansarea unor noi proceduri de incalcare a reglementarilor europene in Romania (ultimul infrigement ne-a cam trosnit. In afara de consultantii fiscali, nu se stia de discriminarea existenta intre rezidenti si nerezidenti privind impozitul pe dividende). De asemenea, in iarna, Orban avertiza ca pretul intern al gazelor ar putea constitui o alta incalcare a Tratatului.
  • Exista in acest moment un numar reprezentativ de romani la toate nivelurile in cadrul administratiei europene, sau aceasta continua sa fie populata in special de francezi, belgieni si alti UE-15? Care este politica Comisiei Europene in aceasta privinta? Stiu ca in perioada 2007-2009 ar fi trebuit organizate trei concursuri succesive, destinate exclusiv romanilor si bulgarilor, in urma carora sa se asigure un echilibru cu celelalte nationalitati. Insa in prezent situatia este blocata aproape total...
  • "Ministerul Agriculturii din Romania a anuntat ca sustine reintroducerea culturilor de soia modificata genetic, in ciuda faptului ca Ministerul Mediului se opune acestui demers. Veti sustine aceasta initiativa la Bruxelles?"

Toate intrebarile transmise pana acum pot fi vazute aici.