Cateva zeci, poate sute de milioane de euro, stau sa se piarda. Din 400 de milioane, cat a alocat UE pentru subventiile directe destinate agricultorilor romani in 2007, abia s-au platit un sfert, adica 100 de milioane. Daca pana pe 30 iunie Guvernul nu va reusi sa efectueze restul platilor, banii se vor pierde. Ar fi inca o lovitura incasata de micii agricultori, si asa saraciti. Descurajati sunt insa si cei care lucreaza suprafete mari. Si pentru unii, si pentru altii, ajutorul UE abia le asigura supravietuirea in competitia dura de pe piata agricola europeana. HotNews.ro initiaza o campanie pentru a spori presiunea publica, Guvernul fiind singura institutie de care depinde ca banii sa ajunga la fermieri.

Guvernul Tariceanu trebuie sa faca intr-o luna si jumatate ce nu a facut intr-un an. Agentia de Plati s-a chinuit luni de zile sa-si puna la punct sistemul informatic, o catastrofa de program cumparata cu sume fabuloase de la o firma privata. Din cauza ei, Romania a fost la un pas de aplicarea clauzei de salvgardare. Din cauza ei, visteria UE a ramas inchisa pentru agricultura romaneasca pana de curand. In consecinta, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, subordonata ministerului, a intarziat platile astfel ca taranii au ramas fara subventii taman cand aveau mai multa nevoie de ei. Dar sunt, fireste, si alte cauze.

De acum, incepe povestea clasica despre slaba capacitate administrativa a Romaniei, cu functionari suprasolicitati sau indolenti, cu tarani pierduti intr-un labirint birocratic, pusi in situatia suprarealista de a-si indentifica proprietatile pe harti agricole intocmite din satelit.

Cred mai departe in bunele intentii ale ministrului agriculturii, Dacian Ciolos, cred in profesionalismul si corectitudinea sa. Calitatea de independent pare sa nu-i asigure insa sprijin guvernamental total. Independenta sa pare sa fie doar garantia gestionarii corecte a fondurilor europene. Or, politicienii nu sunt cei mai fericiti oameni cand pun ministri fara butoane de manevra, greu de convins in le sustine cu prioritate propriile afaceri, inaintea intereselor publice.

Guvernul ar trebui sa angajeze suplimentar si rapid sute de functionari, care sa gestioneze procese birocratice care acum ii depasesc complet pe angajatii APIA. Sindicatul Agentiei se plange ca functionarii sunt epuizati, ca lucreaza 14 ore pe zi (cam exagerat) si ca resursele umane nu mai fac fata volumului urias de munca. Pe langa procesarea cererilor de anul trecut, care presupune verificari complexe, angajatii APIA trebuie sa incaseze pana la 15 mai, data limita, cererile de subventie pe 2008. Dovada ca agricultorii si-au pierdut speranta in subventiile UE, anul acesta s-au inregistrat abia jumatate din numarul de cereri depuse anul trecut.

Guvernul nu se grabeste nici cu angajari suplimentare, nici cu stimulente financiare (sporuri salariale) acordate functionarilor. Si-ar da bugetul peste cap. Si asa, subventiile europene trebuie co-finantate de la bugetul de stat. Altfel spus, cu cat Guvernul inainteaza cu efectuarea platilor, cu atat creste presiunea asupra visteriei publice, vlaguita deja de majorari de pensii si alte cheltuieli de tip electoral. Teoretic, Guvernul n-are nici un interes sa angajeze cheltuieli suplimentare acum. Insa, daca pana pe 30 iunie nu isi va mobiliza toate resursele, Romania va pierde zeci, poate cateva sute de milioane de euro.

Nu-i va pierde guvernul, nu-i va pierde un minister sau un partid, ci mii de fermieri mari si mici, dupa votul carora alearga acum toate partidele, inclusiv PNL. Tratarea cu superficialitatea a unei teme atat de grave ar echivala cu un asasinat economic. Iar daca pana pe 30 iunie se va dovedi ca Romania n-a reusit sa gestioneze eficient problema subventiilor pentru agricultura, indepnendentului Dacian Ciolos ii ramane onorabila solutie a demisiei pentru a-si pastra credibilitatea de care inca se bucura.