Campanie HotNews.ro

Salvati banii fermierilor!

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Duminică, 11 mai 2008, 11:28 Actualitate | Esenţial


Cateva zeci, poate sute de milioane de euro, stau sa se piarda. Din 400 de milioane, cat a alocat UE  pentru subventiile directe destinate agricultorilor romani in 2007, abia s-au platit un sfert, adica 100 de milioane. Daca pana pe 30 iunie Guvernul nu va reusi sa efectueze restul platilor, banii se vor pierde. Ar fi inca o lovitura incasata de micii agricultori, si asa saraciti. Descurajati sunt insa si cei care lucreaza suprafete mari. Si pentru unii, si pentru altii, ajutorul UE abia le asigura supravietuirea in competitia dura de pe piata agricola europeana. HotNews.ro initiaza o campanie pentru a spori presiunea publica, Guvernul fiind singura institutie de care depinde ca banii sa ajunga la fermieri.

Guvernul Tariceanu trebuie sa faca intr-o luna si jumatate ce nu a facut intr-un an. Agentia de Plati s-a chinuit luni de zile sa-si puna la punct sistemul informatic, o catastrofa  de program cumparata cu sume fabuloase de la o firma privata. Din cauza ei, Romania a fost la un pas de aplicarea clauzei de salvgardare. Din cauza ei, visteria UE a ramas inchisa pentru agricultura romaneasca pana de curand. In consecinta, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, subordonata ministerului, a intarziat platile astfel ca taranii au ramas fara subventii taman cand aveau mai multa nevoie de ei. Dar sunt, fireste, si   alte cauze.

De acum, incepe povestea clasica despre slaba capacitate administrativa a Romaniei, cu functionari suprasolicitati sau indolenti, cu tarani pierduti intr-un labirint birocratic, pusi in situatia suprarealista de a-si indentifica proprietatile pe harti agricole intocmite din satelit.

Cred mai departe in bunele intentii ale ministrului agriculturii, Dacian Ciolos, cred in profesionalismul si corectitudinea sa. Calitatea de independent pare sa nu-i asigure insa sprijin guvernamental total. Independenta sa pare sa fie doar garantia gestionarii corecte a fondurilor europene. Or, politicienii nu sunt cei mai fericiti oameni cand pun ministri fara butoane de manevra, greu de convins in le sustine cu prioritate propriile afaceri, inaintea intereselor publice.  

Guvernul ar trebui sa angajeze suplimentar si rapid sute de functionari, care sa gestioneze procese birocratice care acum ii depasesc complet pe angajatii APIA. Sindicatul Agentiei se plange ca functionarii sunt epuizati, ca lucreaza 14 ore pe zi (cam exagerat) si ca resursele umane nu mai fac fata volumului urias de munca. Pe langa procesarea cererilor de anul trecut, care presupune verificari complexe, angajatii APIA trebuie sa incaseze pana la 15 mai, data limita, cererile de subventie pe 2008. Dovada ca agricultorii si-au pierdut speranta in subventiile UE, anul acesta s-au inregistrat abia jumatate din numarul de cereri depuse anul trecut.

Guvernul nu se grabeste nici cu angajari suplimentare, nici cu stimulente financiare (sporuri salariale) acordate functionarilor. Si-ar da bugetul peste cap. Si asa, subventiile europene trebuie co-finantate de la bugetul de stat. Altfel spus, cu cat Guvernul inainteaza cu efectuarea platilor, cu atat creste presiunea asupra visteriei publice, vlaguita deja de majorari de pensii si alte cheltuieli de tip electoral. Teoretic, Guvernul n-are nici un interes sa angajeze cheltuieli suplimentare acum. Insa, daca pana pe 30 iunie nu isi va mobiliza toate resursele, Romania va pierde zeci, poate cateva sute de milioane de euro.

Nu-i va pierde guvernul, nu-i va pierde un minister sau un partid, ci mii de fermieri mari si mici, dupa votul carora alearga acum toate partidele, inclusiv PNL. Tratarea cu superficialitatea a unei teme atat de grave ar echivala cu un asasinat economic. Iar daca pana pe 30 iunie se va dovedi ca Romania n-a reusit sa gestioneze eficient problema subventiilor pentru agricultura, indepnendentului Dacian Ciolos ii ramane onorabila solutie a demisiei pentru a-si pastra credibilitatea de care inca se bucura.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1313 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  paradox (Duminică, 11 mai 2008, 15:17)

  Mihai [anonim]

  e incredibil

  inainte nu aveam si nu puteam plati
  acum avem si tot nu putem plati.
  • +1 (1 vot)    
   Deconstructia agriculturii (Luni, 12 mai 2008, 17:58)

   Andreea [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Suflul sperantei minimale pe care il aduce acest articol pare un gigant in comparatie cu gandirea nihilista a politicienilor care s-au succedat pe la ministerul agriculturii, guvern si parlament in ultimii 18 ani.

   Dupa 2007 avem doi piloni de sprijin la dispozitie:
   1. organizatiile comune de piata - care includ si aceste plati directe (subventii) pentru agricultori;
   2. masurile de dezvoltare rurala - programe agroecologice si de pensionare anticipata, impadurirea terenurilor agricole si alocatii compensatorii in zonele defavorizate ale UE.
   Asadar, vorbim doar de prima categorie, care chiar daca interfereaza in termeni de eficienta cu cel de-al doilea pilon, functioneaza pe baza unor mecanisme complet diferite.

   Articolul dului Tapalaga a identificat foarte clar si fin problema intarzierilor la plati. Pe scurt, ea se rezuma la momentul actual:

   - pe de o parte, in fractura dintre modul de functionare a APIA, nevoile si capacitatea taranilor de a se conforma. Sa o spunem foarte raspicat aici: nu taranii sunt de vina! Ci lipsa adaptarii institutiilor publice romanesti la realitati, lipsa stimulentelor publice necesare ca piata agricola sa functioneze cum trebuie.

   - pe de alta parte, in refuzul Ministerului Finantelor de a acorda platile nationale complementare (25%) aferente Schemei simplificate de plati pe suprafata de care Romania beneficiaza in primii trei ani dupa aderare, cu posibilitatea extinderii sale cu inca doi ani. Asadar, comparatiile cu tarile vecine sau cu fostele state membre ne dezavantajeaza cu atat mai mult. Mai avem de distribuit cca. 300 mil euro taranilor. Bineinteles ca alocarea acum a inca 75 mil. euro din bugetul national va inflama deficitul public si asa strangulat de atatea "cadouri electorale" nesustinute de nici o ratiune economica, fie ea de stanga ori de dreapta. Procedura de deficit Excesiv a batut aprig la usa noastra la inceputul acestui an. Nu mai sunt bani, decat pentru bazaconii politicianiste.
  • +1 (1 vot)    
   continuare (Luni, 12 mai 2008, 18:07)

   Andreea [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Agricultorii raman constant pe ultima pozitie in lista prioritatilor. Laud Guvernul ca a numit un om precum Ciolos la acest minister si au sacrificat algoritmul politic. Fara a-i si acorda parghiile necesare rezolvarii problemelor nu se va traduce decat la un alt exercitiu mic de imagine. Guvernul stie ca Ciolos e bun. La randul meu cred ca avem acum un manager public bun al agriculturii. Cu manecile sale suflecate vrea sa miste lucrurile inspre bine. Nu-i pasa de imagine publica sau de tinute vestimentare si par geluit. Cunoaste problemele agriculturii, stie cum sa le abordeze si mai ales "ii pasa" de agricultori. Ma vor acuza multi ca sunt de prin preajma lui. Nu, nu sunt! Analizez cu cat mai multa pertinenta posibila gestiunea publica a agriculturii. Dar incorsetat de lipsa fondurilor nationale complementare, respectiv de fondurile necesare functionarii eficiente a APIA, totul este in van. Orice idee buna moare in aceste conditii intr-un sertar.

   Se vor trezi si strategii nostri publici ca e o problema cand vor vedea preturile explodate la alimente pe propriile lor mese. Sau nu?! Mai "vand" un PUZ sau orice alte favoruri de servicii publice si isi acopera necesitatile.
  • 0 (0 voturi)    
   mai sunt probleme de rezolvat si la nivelul UE (Miercuri, 14 mai 2008, 12:42)

   Andreea [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Competiţia existentă între statele membre este inegală. Actul de aderare a prevăzut pentru plăţile directe, în noile state membre, o perioadă lungă de introducere treptată (9 ani), pornind de la un nivel iniţial scăzut (25% din nivelul aplicabil în UE), deşi normele privind piaţa internă şi contribuţia bugetară li se aplică integral. Nivelurile costurilor şi veniturilor în noile state membre nu justifică acest grad de diferenţiere, care generează, pentru agricultorii din noile state membre, condiţii inegale în ceea ce priveşte concurenţa.
   Fiecare stat membru nou aplică un regim de plăţi directe complementare, care are două dezavantaje: este o povară pentru bugetele naţionale şi deturnează resursele naţionale din schemele de ajutor de stat agreate cu Comisia europeană, care ar putea fi esenţiale în facilitarea schimbărilor necesare în anumite sectoare.
   Parlamentul european cerea inca de anul trecut Comisiei să acorde mai multă atenţie noilor state membre şi o revizuire a PAC.
   Agricultura are un rol mai important în cele 10 noi state membre decât în UE15. În anul 2004, 22% din teritoriul UE10 era dedicat agriculturii, prin comparaţie cu numai 4% în UE15. 13% din populaţia totală a UE10 şi 1,6% din cea a UE15 lucrează în agricultură. 2,8% din venitul naţional brut al UE10 provine din agricultură, pe când în UE15 acesta se ridică la 1,6%.
   Productivitatea este semnificativ mai mică în UE10. Fermele sunt mai mici, semi-subvenţionate şi folosesc o tehnologie de producţie mai puţin avansată decât cea din UE15. În plus, capitalul investit este mai mic. Platile directe accentueaza si mai tare diferentele de competitivitate.
   Problema e ca noi nici pe acestea nu reusim sa le alocam fermierilor
 • -1 (1 vot)    
  Unde s-a documentat ziaristul asta ? (Duminică, 11 mai 2008, 15:34)

  Alex [anonim]

  Un articol plin de lipsa de profesionalism.
  Cred ca ziaristul asta si-a facut scoala pe la Baile Herculane.
  Mai intii guvernul este de vina, apoi Ciolos este plin de intentii bune si profesionist.
  Discuta cind de slaba capacitate administrativa, cind despre softul defectuos.
  Apoi de lipsa de salariati la APIA si de remuneratia lor mica.
  In final, constata ca guvernul este de vina.
  Prietene, stii citi bani ridica pe luna, in medie, un angajat APIA ? Peste 46 milioane net. Adica media tuturor sumelor nete, de la femeie de serviciu la director.
  Domnule ziarist, in Spania, din totalul de subventie agricola europeana, se plateste efectiv 72,4 %. Din 1 ianuarie 1986, data intrarii Spaniei in CEE, a durat peste 12 ani pentru a se pune la punct sistemul de subventii si de identificare a parcelelor si a ajunge la acest procent de plata a subventiei.
  Exemplele pot continua, dar inseamna sa primesti mura in gura date pentru care tu esti platit sa muncesti.
  • +1 (3 voturi)    
   de fapt e foarte bine (Duminică, 11 mai 2008, 15:51)

   Viorel [anonim] i-a raspuns lui Alex

   ... si nu e nici o problema, nu? Concluziile pe care le tragi tu din articol sunt cam ciudate.
   In plus, treaba cu Spania sta cam asa: la fel ca si in Romania, daca Spania nu cheltuieste toti banii, anul urmator primeste doar ce a putut cheltui. Deci spui prostii.
   • -1 (1 vot)    
    Recomandare (Duminică, 11 mai 2008, 20:43)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Viorel

    Mai documenteaza-te putin.
    Spania nu a negociat clauzele de aderare in genunchi - vezi marele ratat Puscas, multe tari au facut acte aditionale anuale pentru marirea subventiilor, etc.
    In plus, altul era climatul financiar in UE dupa 1990.
    Lasa-ma pe mine sa spun prostii, esti mai cistigat cind iei de buna orice afirmatie a unui ziarist, sa-i spun doar mediocru.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Duminică, 11 mai 2008, 15:52)

   Marius Anton [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Cred ca nu stii despre ce "ziarist" de "Baile Herculane" vorbesti...
   • -1 (1 vot)    
    Raspuns (Duminică, 11 mai 2008, 20:47)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Marius Anton

    Intr-adevar, nu stiu despre ce ziarist vorbesc.
    Vad ce poate sa scrie cineva ca se numeste ziarist.
    Mai vad si pe cititorii care iau de buna orice nerozie debitata de un ziarist.
  • +1 (1 vot)    
   Simplu pentru cei capabili (Duminică, 11 mai 2008, 16:00)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Inainte sa te apuci sa faci un proiect software trebuie sa ai toate specificatiile. Adaugarea sau schimbarea unei functionalitati dupa ce s-a pornit implementarea se poate uneori dovedii mai dificila decat daca s-ar reprograma tot proiectul (patit pe propria piele de programator). Asadar cei de vina cred ca sunt incapabilii din minister care nu au stabilit corect de la bun inceput specificatiile.
   Sigur o sa ajunga sa-l puna pe badea Ion sa-si instaleze Google Earth si sa se conecteze pe fibra optica venita din fundu magarului.
   • 0 (0 voturi)    
    Parerea mea (Duminică, 11 mai 2008, 20:39)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Cristian

    Eu cred ca greseala pleaca din vremea CDR si continuata de PSD.
    Trebuia facut cadastrul general, pe bani publici, pentru fiecare cetatean al Romaniei.
    Absolut toate problemele erau rezolvate pina acum si in plus nu mai apareau tot felul de retrocedari fantoma si mostenitori peste mostenitori.
    Sau poate din aceste motive nu s-a facut cadastrul general.
  • 0 (0 voturi)    
   ptr. alex (Luni, 12 mai 2008, 7:39)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Alex

   I-mi pare rau de tine Alex dar tu esti prost informat. in legatura cu lefurile nu sunt precum se vorbeste.poate ca cei de la Bucuresti incaseaza pe luna sumele alea, dar cei din teritorii nici vorba.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Duminică, 11 mai 2008, 17:06)

  make21 [anonim]

  Si inca o data guvernul PSD+PSD+UDMR+PC isi dovedeste incompetenta.Pt ce naiba sa mai votam at cu ei nu stiu.Oricum sper sa se trezeasca si tarani si sa voteze cu cine nu ii mai fura>Functionari APIA se stie ca mare parte au fost angajati cu pile si cunostinte care in mare parte nu au vazut un calculor in viata lor si atunci si normal ca nu fac fata ca sunt incompetenti.
 • +1 (1 vot)    
  o aiureala (Duminică, 11 mai 2008, 17:24)

  mos ion roata [anonim]

  un articol ciudat. Tapalaga ii este obligat lui Ciolos sau a prins o simpatie nemasurata pentru el, de nu mai este in stare sa vada realitatea. Spune ca softul este prost. Povestea asta am auzit-o de peste un an. Daca furnizorul este incapabil sa asigure un produs functionabil, stiu ca exista clauza rezilierii contractului. Decizie care trebuia luata de peste un an. Ce l-a impiedicat pe domn ministru? Acum, se plange de lipsa de angajati. Cine i-a impiedicat sa dimensioneze corect numarul acestora inca de la infiintarea APIA si inceperea activitatii? Sunt cazuri clare de incompetenta pe toata linia. Tapalaga nu stie ce vrea. Se vede din titlu: "Salavati banii fermierilor." Cine sa-i salveze? Poporul roman? Citorii Hotnews? Guvernul? Colegii de redactie ai lui Tappalaga?Titlul arata ca ideile autorului sunt la fel: o aiureala. Suna ca o chemare de pe vremea stramosilor nostri: Sa economisim curentul electric. Cred ca esecul acestui articol sugereaza ambitia unui ziarist( bunicel la politica) de a se pricepe la toate. Uite ca nu se pricepe. Cu taranii este o alta chestiune: de cand e tara asta tara, au fost a cincea roata la caruta. Adica, ignorati. Asa suntem noi romanii: un popor de "boieri". Nu avem si nu am avut vreo o politica agricola. "Reforma" a fost facuta in agricultura fie in sila, fie cu ochii dupa furat. Ce asta e improprietarire ? A cui? A orasenilor care vad graul numai din masina sau cand fac coliva? Improprietarirea Rodicai Stanoiu sau a lui Taricenu, a caror stramosi erau -zic ei- agricultori. Toti maharii din Ministerul Agriculturii au luat cate 50-100 ha. ca toti au fost oropsiti de comunisti Dar, taranii adevarti, ei au pamant? Au,bineinteles ,ceva petece de pamant. Au utilaje? Da, au carca. Au irigatii? Da, au cand ploua.Pai asta e agricultura? Nu prea. Si atunci? Atunci, traim din basme si mituri: ca am fost candva granrul Europei. Cand? Candva, nu se stie.
  • 0 (0 voturi)    
   Pe mine ma intereseaza agricultura tarii. (Duminică, 11 mai 2008, 18:56)

   cristian [anonim] i-a raspuns lui mos ion roata

   Desi nu recunoastem si fara sa ne dam seama unii dintre noi facem uneori rabat de la anumite alimente precum branza, peste, fructe, legume datorita pretului ridicat. Desi nu mor de foame nici bine nu-mi este vazand ca tb. sa dau un sfert de milion pe kg de cascaval. Agricultura este la pamant de ani buni de zile si stiind ca tocmai agricultura are un procent atat de mare din PIB nu au facut nimic.
   CAND O SA-I VEDETI PE REMES SI PE MURESAN LA INCHISOARE ATUNCI VA FI DESTULA SERIOZITATE
   INCAT SA POATA MERGE BINE AGRICULTURA.
  • +1 (1 vot)    
   interpretari (Luni, 12 mai 2008, 8:01)

   Fil [anonim] i-a raspuns lui mos ion roata

   ma mira modul cum interpretati articolul. Titlul "salvati banii agricultorilor" se leaga clar de continut si nu vad de loc deruta autorului. In articol, dl Tapalaga vorbeste despre lipsa de sustinere a ministrilor independenti, dl Ciolos, in speta, din partea guvernului. Lipsa acestei sustineri, spune jurnalistul, se leaga si de faptul ca cei din guvern, pnlistii, nu au nici un interes personal ca banii sa ajunga la agricultori. Eu asta am inteles si mi se pare logic si pertinent. Dumneavoastra nu
 • 0 (0 voturi)    
  poate nu este exagerare (Duminică, 11 mai 2008, 18:27)

  Daniel [anonim]

  in articol scrie asa "Sindicatul Agentiei se plange ca functionarii sunt epuizati, ca lucreaza 14 ore pe zi (cam exagerat) si ca resursele umane nu mai fac fata volumului urias de munca."

  Acum 2 ani, cand institutia unde lucrez s-a pregatit pentru o acreditare, au fost zile in care am lucrat mai mult de 14 ore. Oricum, timp de 1-2 luni, toata lumea muncea minim 12 ore.

  Deci ceea ce spun cei de la APIA poate fi (cam) corect.
  • 0 (0 voturi)    
   verificare (Joi, 15 mai 2008, 8:15)

   Sebi [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   nu va suparti d-l tapalaga dar unde ati invatat aceata meserie de ziarist. comentariile dvs referitoare la situatia angajatilor APIA nu este documentata, daca va indoiti de activitatea si programul fucntionarilor apia de ce nu ati avut ideea (sau curajul) sa va petreceti o zi macar intr-un centru apia, asa ca fapt divers sa vedeti cum se comporta functionarii si fermierii cu functionarii. Este foarte usor sa iti exprimi o opinie, dar cred ca mai pertinenta ar fi pararea cuiva care chiar stie despre ce vb si cu ce se mananca APIA
 • -1 (1 vot)    
  dezamagire mare (Duminică, 11 mai 2008, 18:32)

  silviu [anonim]

  stiu ca-l simpatizezi pe ciolos, si se vede asta din modul in care scrii despre el, despre interviurile repetate luate. poate ca e doar simpatie si e uman sa fie asa. cine a lucrat cu tine stie ca poti fi un om de principiu si ca intuiesti calitatea umana a oamenilor.
  dar ce ai facut tu acum cu campania asta nu e ok. daca hotnews ia bani de la minister sa faca lobby trebuie sa fie transparent si sa anunte ca are un proiect cu ciolos.

  nu e nimic iesit din comun. in plus girezi cu numele tau campania asta si nu da bine. parerea mea!
 • +1 (1 vot)    
  SABOTAJ ASUPRA CELOR MAI AMARATI ROMANI !!! (Duminică, 11 mai 2008, 19:23)

  ionas [anonim]

  SABOTAJ ! asta e cuvantul potrivit in cazul in care nu v-a venit pe buze!
  cauza este clara, daca banii nu ajung in buzunarele lor, nu-i intereseaza!
  intrebati-i cat ne costa un kilometru de bechtel !!!
  aaaaaaa? aud ?...

  motivul este enuntat foarte clar mai sus "Altfel spus, cu cat Guvernul inainteaza cu efectuarea platilor, cu atat creste presiunea asupra visteriei publice, vlaguita deja de majorari de pensii si alte cheltuieli de tip electoral. Teoretic, Guvernul n-are nici un interes sa angajeze cheltuieli suplimentare acum. Insa, daca pana pe 30 iunie nu isi va mobiliza toate resursele, Romania va pierde zeci, poate cateva sute de milioane de euro."


  ceea ce se intampla acum, s-a mai intamplat de sute de ori pana acum cu victimile genocidului propagat de clasa politica Iindiferent de partid luati-le de la A la Z pe toate !
 • +1 (1 vot)    
  APIA (Duminică, 11 mai 2008, 20:51)

  aura [anonim]

  intr-adevar, in multe filiale apia, muncitorii sunt epuizati, merg la birou sambata, duminica, chiar si in zilele de sarbatoare nationala. este un abuz!! iar incompetentii care se straduiesc sa isi scape pielea prin sudoare angajatilor de rand ai APIA trebuie sa plateasca!
 • +1 (1 vot)    
  APIA (Duminică, 11 mai 2008, 22:27)

  Manole [anonim]

  Mai rau, am inteles ca Tariceanu a dmis toti directorii APIA din tara. Nu vad cine o sa mai faca platile.
  • +1 (1 vot)    
   sabotaj (Luni, 12 mai 2008, 8:04)

   DM [anonim] i-a raspuns lui Manole

   nu stiam de asta. Dar daca PM a facut-o, e clar sabotaj
 • +1 (1 vot)    
  Test (Luni, 12 mai 2008, 0:25)

  Wasile [anonim]

  Vă propun un exerciţiu jurnalistic, pentru cei ce doresc să facă mai mult decât să ăşi dea cu presupusul.
  În cursul zilei de mâine, telefonaţi la 0264/415.248 (număr care, conform http://www.apia.org.ro/centre/cluj.htm, este al sediului APIA de la Cluj, exact cel vizat într-un alt material publicat de hotnews.ro).
  Încercaţi de la ora 07:05, ca să vedeţi la ce oră sosesc la muncă vajnicii şi stresaţii muncitori APIA. Apoi, pe seară, începând cu ora 18:00, sunaţi să vedeţi când pleacă.
  Bine, este o măsură empirică, căci pot să stea şi să bea cafeluţe sau să încingă Solitaire-ul, însă este destul de bună verificarea pentru a combate nişte idei de genul "vai ce stresaţi suntem noi la APIA".

  Dacă aveţi date reale, daţi de şase pe aici. Până atunci, daţi-i afară pe toţi, de la cei care au cumpărat de la Siveco porcăria de aplicaţie (unii scriu sisteme de operare întregi în timpul cât Siveco a bălmăjit o banală aplicaţie de baze de date) până la incapabilii care nu pot să pună o ştampilă pe o hârtie.
 • +1 (1 vot)    
  Eradicarea R$omaniaei ca stat (Luni, 12 mai 2008, 7:31)

  sand [anonim]

  SRI unde esti?Cu buna stiinata se incearca falimentarea agriculturii romanesti.SIVECO???O lipitoare
 • -1 (1 vot)    
  cine l-a uitat pe ciolos ministru? (Luni, 12 mai 2008, 11:32)

  mos ion roata [anonim]

  pentru Fil: Nu m-ati convins. Ce inseamna lipsa de sustinere in guvern? Ce anume a propus dl Ciolos si guvernul nu l-a bagat in seama? In ce mod nu-l ajuta ministrii pnlisti? De pilda, ministrul Educatiei? Sau ministrul Transporturilor? Ce sa-i faca? Cine raspunde de functionarea lui APIA? Ministrul Mediului? Primul ministru? Portarul de la Agricultura? Sa nu incurcam lucrurile. V-atilasat indus in eroare. Stiu ca o critica adusa guvernului suna bine, dar sa pastram masura. Guvernul e vbinovat doar ca nu l-a demis mai din vreme pe Ciolos pentru incompetenta. Sunt de acord.
 • 0 (0 voturi)    
  soft (Marţi, 13 mai 2008, 17:22)

  radet [anonim]

  autorul a luat din presa informatia despre soft strecurata cu bani de la familia talpes, concurentul siveco. articolul este bun pt ca atrage atentia unui subiect, dar se opreste la strigat. intrebati fundatiile cit este de rigida birocratia ue, asa ca apoi aveti o imagine despre apia. suprapunerile de terenuri, lipsa cadastrelor, nestiinta de a comleta cererile nu apar deloc in abordarea autorului. in plus mai si plagiaza fara a intelege articolul drei vass, draguta , blonda,cu logoree. mai incercati


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by