Cateva zeci de militanti anti-NATO au plecat joi seara in mars spre sediul Institutului National de Medicina Legala (INML), alaturi de un prieten care sustine ca a fost batut de jandarmi in timpul violentelor de miercuri, de la o fosta fabrica din cartierul Timpuri Noi. Pe stradute ascunse si pe un drum ferit de coloanele oficiale, tinerii au protestat fata de politica NATO si razboi. Militantii sunt din Germania, Cehia, Spania si Romania si, cea mai mare parte a lor, sunt "veterani" ai marilor intalniri de politica mondiala.

Anne, din Berlin, are 21 de ani si lupta impotriva razboiului de cativa ani. Spune ca militeaza pentru drepturile omului si ca acesta este prima data cand participa la o manifestatie impotriva NATO. "Cea mai mare manisfestatie la care am participat a fost la Summitul G8, la Rostock, anul trecut. Acolo eram sute de protestatari din toate tarile. Aici suntem trei grupuri mici, de cate cincisprezece oameni. Toti ne ascundem fetele de autoritati. Nu vreau sa-mi faceti poza", spune Anne.

Ea isi aminteste ca summitul G8 s-a lasat cu mult mai multe vanatai decat "vanatoarea de anarhisti" de miercuri, de la Timpuri Noi. "La G8 au pus furtunele de apa pe noi. Ne-au udat, dar apoi au marit presiunea pana ne-au doborat. De acolo m-am ales cu niste vanatai imense pe corp. Un prieten si-a pierdut un ochi".

Din Timisoara, la Berlin, apoi la Bucuresti

Eugen e cu 20 de ani mai in varsta ca Anne. Spune ca a lucrat ca profesor de istorie, iar acum este asistent social in Timisoara. Mai castiga din muzica: canta rock cu doi germani.

"Fac des drumuri la Berlin, unde am mai multi prieteni. Ultimul protest la care am mers s-a tinut intr-o localitate din Germania, unde un cetatean de culoare a fost ars de viu intr-o sectie de politie. Un emigrant. Nu stim ce s-a intamplat acolo, daca si-a dat singur foc sau daca politia l-a ranit. Nu am nici o culoare politica, nu fac parte din nici o organizatie si vreau sa fie pace. D-asta tin in mana aceasta pancarta", spune Eugen, aratand catre bannerul anti-NATO.

Timisoreanul spune ca-si plateste singur calatoriile si ca nici o organizatie nu-l sponsorizeaza. Atat Anne, cat si Eugen, au mers joi sa il sustina pe "colegul de cauza" - Gheorghe Zugravu, un tanar din Republica Moldova. Acesta va depune o plangere in instanta, impotriva jandarmilor care l-au batut miercuri, in hala de la Timpuri Noi.

Mars anti-NATO, in drum spre certificatul de medicina legala

In mars linistit, manifestantii au pornit joi dupa-amiaza din Timpuri Noi, spre Institutul de Medicina Legala Mina Minovici. Din prima masina care le-a iesit in cale manifestantilor a iesit o mana cu doua degete ridicate - "pace".

Grupul a salutat soferul si a continuat drumul pana la intalnirea cu prima masina a fortelor de ordine. O duba a jandarmilor a reusit sa starneasca o usoara panica in randul celor care, numai cu o zi inainte, fusesera impartiti si condusi la trei sectii de politie. Militantii au strans grupul, dar au continuat sa marsaluiasca cu pancarte anti-razboi si sa strige "Stop, NATO! Stop, razboi!". Dintr-o Dacie, un barbat le-a strigat: "Prosti drogati!". "What did he said?", intreaba un ceh. "Fucking junkies", ii traduce o tanara.

Dupa ce i-au urmarit din spate aproximativ 2 minute, jandarmii au incetinit motorul masinii. Din statii se auzea "urmariti traseul pe care merg". Manifestantii si-au continuat drumul si s-au oprit pentru cateva secunde abia cand au ajuns in fata hotelui Rin Grand Hotel, unde au scandat “One, two, three, four/We don't need your fucking war”. Portavocea din duba de jandarmi le-a ordonat:"Va rog continuati drumul!"

Manifestantii au mers mai departe, fara incidente pana in fata Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici". Dupa aproape o ora de asteptare au reusit sa-si vada prietenul intrand pe usa spitalului.

Amenda pentru anarhie

In timp ce Gheorge Zugravu astepta sa intre la consultatie, la legist, in fata institutului de medicina si-a facut aparitia purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Marius Militaru. Acesta a venit sa anunte ca toti participantii la mars vor fi amendati pentru ca au marsaluit fara autorizatie de la Primarie.