Liderii celor 26 de state membre NATO si-au inceput lucrarile, joi dimineata, la Palatul Parlamentului, in cadrul summit-ului NATO de la Bucuresti.

Primul discurs a fost al secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Acesta a declarat ca discutiile se vor axa pe extinderea NATO, pentru ca Europa trebuie sa fie sigura si unita.

Vom lua in calcul si problema securitatii energetice, a adaugat Jaap de Hoop Scheffer.

El i-a felicitat pe militarii care s-au distins in misiunile Aliantei si a multumit Romaniei pentru ospitalitate.

In discursul, sau, presedintele Traian Basescu a subliniat ca este necesara promovarea intereselor si valorilor cu partenerii nostri din Alianta, valori care vor determina evolutia pe viitor a NATO.

"Sa ramanem fideli principiilor fundamentale care au stat la baza constituirii principiilor Aliantei", a declarat seful statului.

In jurul orei 9:00, presa a fost invitata sa paraseasca sala si au inceput discutiile in spatele usilor inchise. In urmatoarele ore se asteapta un comunicat de presa cu rezultatele summit-ului.

Programul zilei de astazi:

-10 :30 - conferinta de presa a purtatorului de cuvant al NATO, James Appathurai

-11: 35 - sedinta extraordinara a Consiliului Nord-Atlantic, urmata de fotografia oficiala a sefilor de state si a prim-ministrilor

-12:35 - conferinta de presa a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer

- 15:15 - reuniunea privind Afganistanul

-17:55 - conferinta de presa sustinuta de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, presedintele Afganistanului, Hamid Karzai si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon

-19:00 - program cultural si o receptie pentru delegati la Teatrul National Bucuresti

-19:45 - program cultural oferit de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Ateneul Roman

Tot joi este asteptat sa soseasca la Bucuresti presedintele rus, Vladimir Putin. El va participa, maine, la Consiliul NATO-Rusia.

Croatia si Albania vor fi invitate sa adere la NATO, a anuntat purtatorul de cuvant al Aliantei, James Appathurai, dupa dineul de lucru de miercuri seara de la Palatul Cotroceni a liderilor statelor membre NATO. Macedonia nu beneficiaza, insa, de o sustinere unanima din cauza divergentelor cu Grecia pe tema numelui tarii.