România condamnă desfăşurarea alegerilor ruse pe teritorii ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal, precum și deschiderea secțiilor de vot în Transnistria și două regiuni din Georgia fără acordul autorităților, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, subliniind că rezultatele votului în aceste regiuni vor fi nule.

Alegeri prezidențiale în RusiaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„România condamnă cu tărie desfăşurarea alegerilor de către Rusia în teritoriile ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal. Acestea încalcă dreptul internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Acest alegeri sunt ilegale şi ilegitime, rezultatul lor este nul”, arată o postare pe reţeaua X a Ministerului Afacerilor Externe român, care a subliniat că Românie susține suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, „România condamnă cu fermitate deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunile Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, fără acordul autorităţilor din Moldova şi, respectiv, Georgiei. „Acestea sunt ilegale şi încalcă dreptul internaţional.”, conform unei alte postări pe contul MAE de pe reţeaua X, fostă Tiwtter.

Rezistența ucraineană a orchestrat o explozie în apropierea unei secții de votare din orașul ocupat Skadovsk, regiunea Herson, pe 15 martie, în timp ce Rusia a deschis ilegal votul pentru alegerile prezidențiale în teritoriile ocupate ale Ucrainei, a anunțat Centrul Național de Rezistență pe 16 martie, relatează Kyiv Independent.

În a doua zi a alegerilor prezidențiale, dronele ucrainene au pătruns adânc în Rusia, vizând trei rafinării.

Serviciul de securitate ucrainean SBU a atacat peste noapte trei rafinării de petrol Rosneft din regiunea Samara din Rusia cu drone, a declarat sâmbătă o sursă ucraineană pentru Reuters.

„SBU continuă să-și pună în aplicare strategia de subminare a potențialului economic al Federației Ruse, care îi permite să poarte război în Ucraina”, a spus sursa. Potrivit sursei, atacurile au avut rezultate, dar nu a oferit detalii suplimentare.