Preşedintele Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat, miercuri, că judecătorii şi procurorii ştiu care sunt aşteptările societăţii în privinţa calităţii actului de justiţie şi a funcţionării eficiente a justiţiei ca serviciu public. Ea a spus că oamenii îşi doresc în principal celeritate, calitate şi echitate în funcţionarea justiţiei, iar „aceste valori nu sunt întotdeauna foarte uşor de atins în mod conjugat, întrucât insuficienţa resurselor umane aduce cu ea tentaţia amânării”.

Corina CorbuFoto: Agerpres

Corina Corbu a făcut aceste declarații la bilanțul Parchetului General pentru 2023.

Ea a spus că, deşi se confruntă cu „provocări multiple”, între care problema resurselor umane, Parchetul General a rămas „unul dintre garanţii calităţii actului profesional al procurorului”.

Președintele instanței supreme a mai spus că aşteptările societăţii sunt „tot mai conturate” în privinţa calităţii actului de justiţie:

  • „Responsabilitatea fiecărui magistrat, procuror sau judecător în raport cu modul în care îşi aduce la îndeplinire atribuţiile, alături de profesionalismul acestuia, sunt cele mai puternice garanţii ale calităţii activităţii judiciare şi au un impact direct asupra întregii justiţii, cu referire concretă la imaginea şi prestigiul justiţiei.
  • Ştim cu toţii, procurori şi judecători, după cum ştiu şi colegii noştri, avocaţi sau reprezentanţi ai celorlalte profesii juridice, aşteptările tot mai conturate ale societăţii în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie şi funcţionarea eficientă a justiţiei ca serviciu public.
  • Cetăţenii îşi doresc în principal de la noi celeritate, calitate şi echitate în funcţionarea justiţiei, valori care nu sunt întotdeauna foarte uşor de atins în mod conjugat, întrucât insuficienţa resurselor umane, şi mă opresc aici, aduce cu ea tentaţia amânării şi asta întotdeauna pentru a garanta calitatea activităţii magistratului.
  • Este obligaţia fiecărui procuror în parte, dar şi a fiecărui judecător în parte să concilieze aceste valori în cea mai bună manieră posibilă pentru cetăţeani şi societate întrucât în ambele cazuri, în ambele noastre profesii, vorbim nu doar de o funcţie sau de un loc de muncă obişnuit, ci sper eu că vorbim de o vocaţie şi de o misiune socială”.

Ministrul Justiției: Sunt convinsă că 2024 va aduce o justiţie mai eficientă și mai dreaptă

Tot la bilanțul Ministerului Public, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, s-a declarat „convinsă că anul 2024 va aduce o justiţie mai eficientă, mai echitabilă, mai dreaptă”.

  • „Ştiu că sistemul judiciar trebuie să facă constant faţă unor presiuni şi provocări presante care ţin de resursa umană.
  • Ministerul Public este principala victimă a acestui deficit, aspect care uneori, din păcate, se reflectă în activitatea dumneavoastră şi înţelegem toţi acest lucru, mai ales când vedem că gradul de ocupare a schemei de personal în 2023 a scăzut cu aproximativ 5 procente, de la 74% la 69%.
  • Precizarea făcută de procurorul general, că 22 de parchete şi-au desfăşurat activitatea cu un singur procuror numit indică probleme structurale de funcţionare şi afectează operativitatea actului de urmărire penală.
  • Există premisele rezolvării sau ameliorării de fapt a acestei probleme de personal, cel puţin la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, odată cu finalizarea concursurilor în magistratură.
  • La nivelul Ministerului Public există o preocupare reală pentru folosirea eficientă a resursei umane şi pentru identificarea de soluţii. Ca atare, vă provoc, domnule procuror general, să veniţi cu propunerea care vizează eficientizarea activităţii Ministerului Public, vă asigur de suport în crearea acelui cadru de analiză şi dezbatere a propunerii, aşa cum doriţi. Mă refer la propunerea privind reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Alina Gorghiu.

Procurorul general, Alex Florenţa, s-a plâns miercuri că parchetele înregistrează un minim istoric de 69% în ceea ce priveşte gradul de ocupare a schemei de personal, numai anul trecut ieşind la pensie 165 de procurori, în contextul modificărilor legislative şi discuţiilor privind salarizarea și pensiile speciale. El a spus că doar 10 din 235 de parchete au schema de procurori completă.

El a spus că una dintre soluții ar fi un proiect de act normativ referitor la necesitatea reorganizării parchetelor de pe lângă judecătorii, în condițiile în care există 176 de parchete pe lângă judecătorii, fiind situaţii în care pe o distanţă de sub 60 de kilometri funcționează trei astfel de parchete.