Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că a încălcat independența judecătorilor prin declarațiile făcute în legătură cu judecarea procesului prin care a cerut anularea raportului în care Agenția Națională de Integritate a acuzat-o de incompatibilitate. Mai mult, CSM o acuză de „presiune publică asupra completului de judecată şi a instanţei, în ziua deliberării”. În replică, Armand, care este urmărită penal, a susținut că are încredere în justiție, dar nu are încredere „în ticăloșii din justiție”.

Clotilde ArmandFoto: AGERPRES

Luni, Clotilde Armand a pierdut procesul prin care ceruse anularea raportului ANI prin care a fost declarată în incompatibilitate și în conflict de interese.

„Presiune publică asupra completului de judecată în ziua deliberării”

Acuzațiile lansate de Clotilde Armand în urma pierderii acestui proces au provocat reacția Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care a decis, în şedinţa de marți, apărarea independenţei judecătorilor.

Judecătorii din CSM spun că afirmațiile primarului Sectorului 1 „depășesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public şi încalcă independenţa judecătorilor”.

  • „Secţia pentru judecători a constatat că afirmațiile formulate, prin care se susţine că instanţele judecătoreşti, în general, şi o curte de apel nominalizată se află sub control politic, iar dosarele sunt repartizate şi soluţionate sub influenţă politică, reprezintă aspecte de fapt de o mare gravitate, prezentate public ca fiind reale, fără o bază factuală, depășesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public şi încalcă independenţa judecătorilor, afectând imaginea justiţiei.
  • Intruziunea în independenţa judecătorilor a fost cu atât mai accentuată cu cât afirmaţiile doamnei primar au fost exprimate şi mediatizate în aceeaşi zi în care cauza în care era parte se afla în pronunţare, fiind un mijloc de presiune publică asupra completului de judecată şi a instanţei în ziua deliberării asupra soluţiei pronunţate în cauză.
  • Totodată, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii asigură întregul corp al judecătorilor că își va exercita constant prerogativa constituțională a apărării independenței acestora conform statutului constituțional, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă”, arată Consiliul Superior al Magistraturii.

Replica lui Clotilde Armand: „Am încredere în justiție, dar nu am încredere în ticăloșii din justiție”

Clotilde Armand a reacționat reluând acuzațiile privind presupuse abuzuri comise în legătură cu judecarea dosarului său de către Curtea de Apel București.

  • „Eu am încredere în justiție, dar nu am încredere în ticăloșii din justiție. PNL și PSD au început campania electorală, iar primarii USR sunt vânați.
  • Știți ce se întâmplă acum? Hoții sunt scăpați de dosare penale. Ce face PSD-PNL cu mine e o caricatură de dosar în plină campanie electorală”, a susținut Clotilde Armand, într-o intervenție la Digi24, în care a fost solicitată să reacționeze la acuzațiile pe care i le aduce CSM.

Primarul Sectorului 1 a acuzat că judecătoarea care s-a ocupat de cazul său a fost schimbată din complet luni, „fără motivare”. La fel, ar fi fost schimbați și procurorii de caz:

  • „Sunt mai multe erori judiciare. Au schimbat trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de urmărire împotriva mea. Am întrebat cum au putut fi schimbați procurorii de caz, am facut plângeri la Inspecția Judiciară, nu am primit niciun răspuns. (...)
  • Este penibil ce acuză ANI”.

Declarațiile lui Armand care au provocat reacția Consiliului Superior al Magistraturii

Luni, Clotilde Armand a anunțat pe Facebook că procurorii i-au schimbat încadrarea din suspect în inculpat în dosarul în care a fost acuzată de incompatibilitate de către ANI, ea susținând că acest lucru este „reacția sistemului PNL PSD la anunțarea candidaturii” sale pentru un nou mandat.

  • „Să vă mai dau un exemplu despre reacția sistemului PNL PSD la anunțarea candidaturii mele. Probabil știți, sunt acuzată de fostul primar PSD (Diamante) că aş fi fost remunerată ilegal cu 2.500 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1.
  • Am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI. Apropos, în acelaşi timp în care au schimbat judecătorii, “Noaptea ca hoții!”, m-au sunat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 că se schimbă calitatea de suspect în inculpat”, a scris Armand pe Facebook.

Primarul a susținut că se dorește trimiterea sa în judecată până pe 9 iunie, când au loc alegerile locale.

Ea a reclamat, totodată,„ modul profund defectuos în care s-a derulat ancheta”, menționând că „au schimbat trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare”, precum și că a depus plângeri la parchet și la Inspecția Judiciară și n-a primit niciun răspuns.

Ulterior, Clotilde Armand a anunțat, tot pe Facebook, că Curtea de Apel București i-a respins contestația împotriva raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI), spunând că va contesta această decizie și va face o plângere către Inspecția Judiciară pentru „grave abateri juridice”: „Nicio surpriză în minuta instanței - noul judecător - numit "noaptea, ca hoții" fără nicio motivare sau argument juridic - și-a îndeplinit misiunea pentru care a fost promovat la Curtea de Apel. A respins contestația mea împotriva raportului ANI. Voi contesta această decizie și voi face o plângere către Inspecția Judiciară pentru gravele abateri juridice de asta”.

Clotilde Armand a postat, pe Facebook, și o captură a minutei instanței.

Acuzațiile pe care Parchetul i le aduce lui Clotilde Armand

În 29 august 2023, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că Clotilde Armand este urmărită penal pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată:

  • „1. suspecta a semnat o dispoziție prin care s-a desemnat manager al proiectului "Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupție", cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi, ca urmare a acestui act, a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităților prestate in calitatea de manager de proiect.
  • 2. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
  • 3. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției.
  • 4. suspecta a semnat o dispozitie prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3744 lei, pentru timpul lucrat in luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la indeplinire a prevederilor dispoziției.
  • 5. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 in cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției. Suspectei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală şi acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.

Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării formulate de către Agenția Națională de Integritate.

Amintim că în noiembrie 2022 ANI a anunțat că a constatat conflictul de interese în cazul lui Clotilde Armand, după ce aceasta a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 de lei.

ANI susținea că cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.

Potrivit sursei citate, începând cu 18 februarie 2022, Armand ar fi în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1 și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile legale.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, susținea ANI.

De asemenea, ANI a anunțat atunci că a sesizat și prefectul cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și al legislației în materie penală.