Bristol Myers Squibb (BMS) este o companie farmaceutică globală, cu prezență importantă și în România, care pune la dispoziția pacienților tratamente de ultimă generație și este partener pe tot traseul pacienților prin programe de acces timpuriu, diagnostic precoce și educație medicală, dar și prin investiții considerabile în cercetare. O bună parte din aceste investiții este destinată implementării studiilor clinice pentru terapii salvatoare de vieți.

Pacient și medicFoto: Freepik

Datorită parteneriatului și a eforturilor conjugate din ultimii ani am reușit să oferim acces la terapii care au schimbat paradigma în arii terapeutice cheie. Este nevoie însă de soluții concrete din partea autorităților pentru ca pacienții români să poată beneficia la timp și la standarde europene de astfel de inovații în oncologie, hematologie, cardiologie, neurologie și imunologie”, spune Luana Ionașcu, Government Affairs Lead Bristol Myers Squibb România.

Din nefericire, România se află, în continuare, la coada clasamentelor privind mortalitatea din cauze prevenibile sau tratabile, mortalitatea infantilă sau accesul la terapii de ultimă generație. Românii așteaptă, în medie, 900 de zile pentru a avea access la tratamente inovatoare, fiind cel mai lung timp de așteptare din UE, potrivit datelor WAIT, studiu anual realizat de Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA).

Printre primii pași pentru un acces bun la inovație este implementarea de studii clinice în România. Acestea înseamnă o șansă la viață prin tratamente de ultimă oră pentru pacienți, la care altfel nu ar fi avut acces, înseamnă îngrijire la standarde europene, o urmărire medicală continuă, înseamnă acces la educație medicală pentru medici și, nu în ultimul rând, investiții pentru economie.

Peste 1.400 de pacienți în studii clinice

„Aproape toate medicamentele noastre au beneficiat de studii clinice autohtone. De exemplu, în ultimii 12 ani peste 1.400 pacienți din ariile terapeutice oncologie, reumatologie și hematologie au beneficiat de acces la tratamentele de ultimă oră ale BMS prin studii clinice desfășurate pe parcursul mai multor ani. Rezultatele au fost unele uimitoare, care au ajutat din punct de vedere științific, dar ce este cel mai important, au ajutat pacienții să se bucure de zile, luni și chiar ani de viață. Mai sunt pacienți în viață chiar și după 7 ani de la derularea unui studiu clinic în oncologie”, a spus Ana-Monica Ana, Medical Director Bristol Myers Squibb România.

Acest lucru a fost posibil și datorită progreselor înregistrate în ultimii ani la capitolul studii clinice. În urmă cu 4-5 ani, numărul de zile dintre data depunerii studiului și aprobare era de 5 până la 8 ori mai mare decât termenul legal de 60 de zile, ajungându-se în situația să se aștepte un an și jumătate pentru aprobarea unui studiu clinic. În acest moment, remarcăm îmbunătățirea considerabilă în termenele pentru aprobare a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

“Apreciem deschiderea autorităților, în principal a ANMDMR, în a considera studiile clinice o prioritate pentru pacienți și pentru sistem. Următorul pas ar trebui să fie și cum facem trecerea unui pacient dintr-un studiu clinic într-un program de acces normal la terapie, astfel încât să nu existe întreruperi și pacientul să poată beneficia în continuare de tratamentul care îi ține sub control boala”, a mai spus Ana-Monica Ana, Medical Director Bristol Myers Squibb România.

Promisiunea BMS pentru viitor

“Avem un portofoliu considerabil în oncologie și hematologie, precum și tratamente în fază de cercetare și dezvoltare. Continuăm să urmărim terapii de ultimă generație, medicamente cu potențial de transformare în boli precum cancerul, hematologia, insuficiența cardiacă, fibroza, scleroza multiplă, psoriazisul și neurologia. Acum trecem la următoarea generație de opțiuni de tratament, cum ar fi CAR-T. În România, prin intermediul studiilor clinice, am reușit să punem la dispoziția pacienților terapiile celulare și avem două terapii celulare aprobate împotriva a două ținte distincte până în acest moment”, spune Ana-Monica Ana, Medical DirectorBristol Myers Squibb România.

„Toate aceste inovații vor putea fi puse și la dispoziția pacienților români, într-un timp cât mai scurt, dacă împreună cu autoritățile, societățile medicale, asociațiile de pacienți și vocile industriei, vom găsi soluții concrete pentru un acces la standarde europene”, a încheiat Luana Ionașcu, Government Affairs Lead România Bristol Myers Squibb.

Sursa foto:

Image by freepik

Aricol susținut de Bristol Myers Squibb