Judecătorul Cristi Danileț a devenit, oficial, pensionar la 48 de ani, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul în acest sens. Danileț le-a spus colegilor săi, săptămâna trecută, când a condus ultima ședință de judecată, că nu vrea să mai aibă de-a face cu justiția și că va rămâne în zona civică și, „de ce nu, la un moment dat, poate în cea politică”.

Judecătorul Cristi DanilețFoto: Inquam Photos - Virgil Simionescu

Administrația prezidențială a anunțat, luni, că Iohannis a semnat decretele pentru eliberarea din funcție, prin pensionare la cerere, a patru judecători, între care și Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj.

Mesaj către colegi: „Sincer, sper să nu ne mai vedem, nu o să mai activez în justiție, ci în zona civică, poate politică”

Cristi Danileț, care are 48 de ani,a anunțat la începutul acestui an că vrea să se pensioneze.

Săptămâna trecută, când a condus ultima sa ședință de judecată de la Tribunalul Cluj, Danileț le-a spus colegilor săi că nu ar fi vrut să plece, dar că umilința cu acțiunile disciplinare i-ar fi pus capac.

  • „N-ar trebui să ne facem de râs în profesia asta, dar nici pe alții să nu-i lăsați să vă facă de râs. În mesajul acesta al meu de final, vă transmit să vă păstrați demnitatea, e cel mai important. Să nu vă lăsați călcați în picioare...
  • În momentul de față nu sunt condiții normale și o spun cu mâna pe inima.... Sincer, sper să nu ne mai vedem, în sensul că nu vreau într-o profesie auxiliară. Nu vreau să mai am de-a face cu Justiția. O să rămân în zona civică, la un moment dat poate în cea politică”, le-a transmis magistratul colegilor, potrivit clujjust.ro.

Trei procese câștigate cu CSM

Cristi Danileţ a câștigat în aprilie 2023, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură, și a revenit în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj. În urma acelei decizii, Danileţ urma să primească salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie, până în prezent.

Anterior, Danileţ a câştigat alte două procese cu CSM, având acelaşi obiect - excluderea din magistratură.

Astfel, în luna februarie 2023, Instanţa supremă a anulat o decizie a CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri.

Concret, Danileţ a fost sancţionat pentru că ar fi făcut parte din două organizaţii neguvernamentale, care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului.

Cristi Danileţ a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Şi în acest caz, Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având câştig de cauză.

Membrii CSM care l-au exclus pe Danileţ din magistratură şi-au terminat între timp mandatul, iar şeful Inspecţiei Judiciare, instituţia care a întocmit rapoartele de sancţionare, de asemenea a ieşit din sistem.