Judecătorul Cristi Danileţ a anunţat luni că a câştigat definitiv al doilea proces cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind excluderea sa din magistratură. El nu se poate întoarce însă la tribunal pentru a-și relua munca pentru că mai are pe rol un proces cu CSM.

Judecătorul Cristi DanilețFoto: Inquam Photos - Virgil Simionescu

Instanţa supremă a anulat decizia CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri care criticau partidele de la guvernare.

  • „Azi, am câştigat definitiv la Curtea supremă un al doilea proces cu CSM.
  • Anul trecut, în mai 2022, mă sancţionase pentru că aş face parte din două formaţiuni politice - VeDem Just, cu care promovez educaţia juridică, şi ICDE-România Europeană, cu care militez pentru cultura democratică europeană - şi că cele două asociaţii au semnat comunicate de presă împotriva Guvernului. Or, magistraţilor le este interzis să facă politică.
  • S-au oferit să mă apere două avocate: Luminiţa Tuleaşcă şi Cornelia Lalu. Ele au convins ICCJ că CSM s-a înşelat atunci când m-a sancţionat cu excluderea din magistratură şi au anulat în întregime soluţia iniţială. Le mulţumesc doamnelor avocat!
  • Din păcate, încă nu mă pot întoarce la tribunal. În total, am fost sancţionat de trei ori, de fiecare dată cu excluderea din magistratură. Până acum, am câştigat două procese. Mai am unul. Între timp, pe perioada recursului, încă sunt suspendat din funcţie”, a scris Danileţ, luni, pe Facebook.

Cum a fost exclus din magistratură Cristi Danileț

În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru "manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare".

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț - considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD - a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, declarau atunci pentru HotNews.ro surse oficiale. Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Magistratul spunea că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, iar în celălalt curăță o piscină.

În 14 decembrie, CSM a adoptat o nouă hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.

În 7 martie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea lui Danileţ de suspendare a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost suspendat până la judecarea pe fond a hotărârii de excludere din magistratură. Până la strămutarea dosarului la Alba Iulia, au existat două decizii ale instanţei supreme şi două ale Curţii de Apel Cluj prin care magistraţii au susţinut că nu au competenţa să judece cererea lui Danileţ privind suspendarea deciziei CSM.

În iulie, Danileț a fost exclus din nou din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

În urma deciziilor CSM, Danileț a pierdut dreptul de a judeca.