Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, in sedinta de astazi, ultima dinaintea summit-ului NATO de la Bucuresti, ridicarea nivelului de alerta terorista pentru tara noastra de la albastru-precaut la galben-moderat, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Acesta este al treilea nivel de alerta terorista pe o scara de cinci. Decizia a fost luata la cererea directorului Serviciului Roman de Informatii.

Masura este una obisnuita in tarile care gazduiesc un summit NATO, insa poate fi justificata si de posibila existenta a unor informatii privind evenimente recente care ar evidentia faptul ca exista riscul producerii unor atentate teroriste pe perioada summit-ului de la Bucuresti.

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii dedicata ultimelor discutii pe tema pregatirilor pentru summit-ul NATO a durat mai bine de trei ore, la reuniune fiind prezenti presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, ministrul de Interne, Cristian David, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, directorii SRI si SIE, seful statului major general, dar si primarul capitalei, Adriean Videanu. Pe langa ultimele pregatiri pentru summit-ul NATO care va debuta peste o saptamana, membrii Consiliului au facut si o evaluare a riscurilor si a amenintarilor teroriste in teatrele de operatii in care Romania are trupe. In ceea ce priveste securitatea summit-ului de saptamana viitoare, este posibil ca CSAT sa fi ridicat alerta terorista pentru tara noastra de la precaut la moderat, lucru obisnuit in tarile care gazduiesc un summit NATO.

Pe ordinea de zi au mai fost incluse discutii despre conceptia privind misiunile, organizarea, conducerea, instruirea si intrebuintarea Fortelor pentru operatii speciale din Armata Romaniei, proiectul de Hotarare a Guvernului Romaniei privind organizarea si functionarea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si un raport referitor la finalizarea procesului de modernizare si transformare structural-functionala a Serviciului Roman de Informatii.

In plus, membrii CSAT au discutat si despre rolul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta - 112 in cadrul sistemului de management al crizelor, dar si raportul privind activitatea institutiei in anul 2007.