Exploziile devastatoare de la Crevedia au făcut doi morți și 56 de răniți și au scos la iveală un șir întreg de nereguli. O stație GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie. Iar inevitabilul s-a produs sâmbătă seară. Cei mai mulți dintre răniți (43) sunt cadre MAI – 39 de pompieri, 2 polițiști și doi jandarmi. România a început să transfere pacienții în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Pacientul dus la Milano care se află în stare critică va fi transferat într-o clinică specializată, iar12 pacienţi au fost externaţi în cursul zilei de luni din spitalele românești, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Exploziile de la CrevediaFoto: Inquam Photos / George Calin

Cele mai importante informații ale zilei de luni despre exploziile de la Crevedia, LIVETEXT:

00:00Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că la Crevedia încă mai sunt cisterne care au scurgeri de GPL, iar acest proces este supravegheat de pompieri. Deși a spus că este riscant, până la scurgerea întregului gaz, „riscul este minim”.

23:10 Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că a fost închisă solicitarea de urgenţă de Protecţie Civilă şi că nu se vor mai face transferuri externe de pacienţi afectaţi de exploziile de la Crevedia. Arafat a precizat că pacienţii transferaţi în străinătate erau în stare gravă, unii dintre ei chiar intubaţi.

”Astăzi am avut o discuție cu secretarul de stat de la Sănătate, să vedem dacă mai avem pe cineva de transportat şi mi s-a zis foarte clar că, prin discuţia lor cu spitalele, nu mai sunt solicitări. Noi astăzi am închis solicitarea de urgenţă la Protecţia Civilă Europeană, deci solicitarea noastră este finalizată. Acest lucru înseamnă că în 24 de ore de la explozie, noi am reuşit să ducem ce ni s-a solicitat să ducem în 4 ţări, în Germania, Italia, Belgia şi Norvegia şi din momentul în care toate aceste lucruri erau discutate permanent cu premierul, cu domnul ministru, toate aceste lucruri s-au făcut monitorizate, cu informarea preşedintelui”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la Digi 24, potrivit News.ro.

20:55Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că mai sunt 3 pacienţi internaţi la spitalele Floreasca şi Bagdasar din Capitală care sunt în stare critică după exploziile de la Crevedia, iar pronosticul este rezervat în privinţa lor deoarece au arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului. Totodată, pacientul dus la Milano care se află în stare critică va fi transferat într-o clinică specializată.

  • „Sunt 3 pacienţi în Bucureşti - doi la Floreasca, unul la Bagdasar - care sunt în situaţie critică. Aceşti trei pacienţi au peste 90 la sută din suprafaţa corporală arsă. Sigur că totdeauna, în astfel de situaţii, pronosticul este rezervat. Sunt pacienţi intubaţi şi care sunt îngrijiţi foarte bine, dar sigur că într-o astfel de situaţie cred că trebuie să discutăm şi despre norocul omului şi despre o minune care se poate întâmpla pentru că, din păcate, puterea noastră este limitată în astfel de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, la Medika TV, luni seară.
  • ”În rest, în Bucureşti sunt alţi 29 de pacienţi, marea lor majoritate la cele două spitale, Floreasca şi Bagdasar. În general sunt pompieri. Ieri (duminică - n.r.) i-am vizitat şi pe unii şi pe ceilalţi, am discutat cu ei. Arsurile de obicei afectează mâinile, braţele. La unii sunt arsuri şi la cap. Sunt mulţumiţi de modul în care sunt îngrijiţi şi sunt foarte optimişti. Încearcă să se vindece cât mai repede, dacă se poate spune aşa, şi să revină la lucru. Şi-au asumat acest lucru, au spus: Suntem pompieri, e o meserie cu multe riscuri, ne dorim să o facem în continuare, a fost un incident, mergem înainte. Lucrul acesta m-a bucurat şi era o foarte bună stare de spirit în rândul acestor pompieri. Am discutat şi cu pompieri simpli şi cu comandanţii lor, unii dintre ei răniţi, şi le mulţumesc tuturor pe această cale”
  • ”Sunt 12 persoane care s-au externat, din 58 iniţial, din păcate avem şi două decese, iar cei 12 pacienţi internaţi în momentul de faţă în spitale din diferite ţări sunt în situaţii stabile, fără să fie extraordinar de bine. Marea lor majoritate sunt intubaţi, au arsuri de 30-40 la sută, până la 80 la sută, un pacient de la Milano care este cel mai grav. El urmează să fie transferat în această seară de la San Donato într-o clinică specializată în tratamentul pacienţilor cu arsuri şi monitorizăm situaţia cu atenţie”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că membri ai familiilor celor transferaţi în străinătate au asigurat trasportul şi cazarea ca însoţitori.

  • ”Un membru din fiecare familie va putea fi alături de persoana rănită care este internată în străinătate. Am rezolvat problema acoperirii costurilor de transport şi cazare pentru însoţitori”, a precizat Rafila.

18:02Nouă țări (Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia) s-au oferit să primească pacienți prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, în urma exploziilor de la Crevedia, iar în Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia au sosit deja pacienți.

„Exploziile cu urmări tragice din România au făcut ca zeci de persoane, inclusiv membri ai personalului de primă intervenție, să necesite asistență medicală de urgență. În aceste momente, gândurile mele se îndreaptă către victime și către familiile și colegii acestora. Țările din Europa au reacționat imediat cu oferte de a trata victimele în spitalele lor. Un număr de 12 pacienți transferați prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE beneficiază deja de asistență medicală de urgență în Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia. Le mulțumesc tuturor țărilor pentru că și-au manifestat solidaritatea cu România în aceste momente grele, când este atât de necesară. Scopul nostru acum este să salvăm vieți,” a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

17:57Cine este primarul din Crevedia, locul unde stația GPL funcționa ilegal.Florin Petre este primar al comunei Crevedia din 2016, fiind la al doilea mandat, ales pe listele PSD. Potrivit declarației de avere din 2021 are, împreună cu soția, 14 terenuri - în total circa 35.000 mp - în extravilanul localității Crevedia, 4 tractoare și 4 mașini personale, dar și credite de 36.000 de euro. În 2016, a fost condamnat de Judecătoria Răcari, la 1 an de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru că a cumpărat un motocultor furat, în condițiile în care știa asta - fiind considerat că a tăinuit fapta.

16:10 Guvernul a anunțat că premierul Ciolacu a dispus astăzi începerea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL.

La această acțiune de control vor participa reprezentanți ai următoarelor instituții: ISCIR și CNCIR (pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune), ISU, ITM, Agenția Națională de Mediu, Poliția, ARR și ISCTR (pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport), ANAF și Vamă.

Ministerul Afacerilor Interne va comunica periodic rezultatele acestui control și va pune la dispoziția organelor de cercetare penală orice dovezi legate de posibile ilegalități.

15:40DNA anunță că are deschise două dosare de abuz în serviciu pentru autorizarea stației GPL din Crevedia

DNA anunță că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia.

15:25 VIDEO Imagini cu cisterna care a explodat la Crevedia

14:26Ionuț Doldurea - fiul primarului din Caracal - și Cosmin Stîngă, care dețin stația GPL din Crevedia unde au avut loc exploziile devastatoare, au venit luni cu o primă reacție: „Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii și sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina”.

14:08 32 dintre victimele dublei explozii produse sâmbătă seara la stația GPL din Crevedia sunt internate la spitale din țar, dintre care 3 sunt în stare critică, fiind internate la Spitalul Clinic de Urgență București (2 pacienți), respectiv Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” (un pacient). 12 pacienți au fost transferați până acum la spitale din afara țării, iar alți 12 au fost externați. Bilanțul deceselor rămâne de două persoane. Citește aici pe larg despre cel mai nou bilanț.

13:37Stația GPL din Crevedia unde s-au produs exploziile catastrofale fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar ancheta Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze. Una dintre instituțiile care ar fi trebuit să știe despre faptul că depozitul GPL încă funcționa este Poliția Română. Luni, instituția a transmis că „nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții” referitoare la activitatea desfășurată acolo.

11:34Fiul uneia dintre victimele tragediei de la Crevedia spune că tatăl său este intubat, cu arsuri pe 90% din suprafața corpului.

Bărbatul, al cărui tată a rămas fără casă în urma deflagrațiilor, spune că a el lucrează în Marea Britanie și a venit în țară când a aflat despre tragedie.

  • „Aseară am venit din Anglia, pentru că eu lucrez afară de mulți ani. A trebuit să vin să văd ce se întâmplă, pentru că e o cauză extrem de critică.
  • Casa e mai puțin importantă, sper să nu rămân fără tată. Asta îmi doresc, atât, în momentul de față, să trăiască”, a declarat bărbatul, pentru Digi 24.
  • „Deocamdată nu m-a contactat nimeni. Nu știu dacă azi e posibil să iau legătura cu domnul primar. Aș dori foarte mult să stau de vorbă cu dânsul, măcar 5 minute”, a adăugat el.

11:02Cei doi oameni care au murit în urma exploziilor produse la o stație GPL ilegală din Crevedia sunt doi soți care locuiau vizavi de depozitul care aparține fiului primarului din Caracal. „Ați vrut să plecați amândoi prea de vreme”, este mesajul emoționant transmis de fiica acestora.

10:17O fotografie dintr-o ambulanță cu un pompier rănit în exploziile devastatoare de la Crevedia a devenit virală în online.

08:10Circulaţia rutieră este în continuare oprită pe ambele sensuri ale DN 1A, în localitatea Crevedia, unde sâmbătă au avut loc exploziile de la staţia ilegală de GPL, a anunțat Centrul Infotrafic al Poliției Române.

--------------------------------------

Ce știm până acum despre tragedia de la Crevedia?

Câte explozii au fost la Crevedia și și care a fost cauza

Două explozii devastatoare au avut loc sâmbătă la Crevedia, în urma cărora doi oameni au murit: unul la scurt timp după, de infarct, iar al doilea duminică la spital. Este vorba despre soția primului decedat, care avea arsuri pe 95% din corp. 56 de persoane au fost rănite, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi.

La momentul deflagrațiilor la depozitul GPL din Crevedia care funcționa ilegal și figura ca fiind închis din toamna lui 2020 se aflau trei cisterne cu GPL, din care două parcate pe stradă. În timpul transferului de gaz dintr-o cisternă în alta, în curtea firmei, sub una dintre cisterne a apărut o sursă de foc. Cel mai probabil a fost vorba de o țigară.

Șoferii ar fi încercat să stingă focul, iar patru angajati au ieșit în stradă să oprească circulația. În acel moment a avut loc prima explozie, făcând primii răniți. După aproape o oră, timp în care la fața locului au venit forțele de intervenție, a avut loc o a doua explozie, mult mai puternică și care a făcut și mai mulți răniți.

„Din câte am înțeles ar fi existat un risc imens să să se producă explozii simultane la toate cele trei cisterne, ceea ce ar fi avut un efect devastator. O să fac această precizare tot timpul. Am fost la spital și am discutat cu răniții care au fost la fața locului și mi-au spus ce s-a petrecut. Greu găsim cuvinte să subliniem eroismul lor”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Care este starea răniților – câți au fost transferați în stăinătate

Din cei 56 de răniți ajunși la spital, de sâmbătă până luni dimineața au fost transferați în străinătate 12. Răniții au ajuns la spitale din Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia.

Dintre cei 56 de răniti, 9 erau intubați și ventilați mecanic.

De asemenea, 8 răniți au fost externați.

Stația GPL este a fiului primarului din Caracal și funcționa ilegal. Afacerile de milioane ale familiei Dordulea

Stația GPL la care s-a produs explozia din Crevedia este a firmei FLAGAS SRL care îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea. Firma a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 firma anunțase autoritățile că închide punctul de lucru din Crevedia.

Flagas SRL are în ultimii 5 ani contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

În 2022, cifra de afaceri a Flagas SRL a fost de 595.907.886 lei, iar profitul de 32.782.166 lei.

Ionuţ Daniel Doldurea mai este acționar în alte 5 firme, trei dintre acestea având contracte de peste 2,8 milioane lei cu primării conduse în bună parte de PSD, în aceeași perioadă. În total, peste 4,5 milioane lei.

Primarul din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu deține stația GPL ilegală din Crevedia, a anunțat duminică după-amiază, că a decis să se autosuspende „din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție politică deținută”.

S-au deschis trei dosare penale

Trei dosare penale au fost deschise după exploziile de la Crevedia.

Parchetul General a deschis un dosar care vizează infracțiunea de distrugere din culpă având ca urmare un dezastru, dar, în funcție de cercetări, poate fi schimbată încadrarea faptei.

„Dosarul de urmărire penală preluat la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, prin dezastru înţelegându-se în accepţiunea Codului penal inclusiv situaţia când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”, a declarat procurorul general.

DNA a deschis un dosar penal - investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control. Dosarul a fost deschis in rem, pentru abuz în serviciu, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal în cazul modului de intervenția a pompierilor la depozitul GPL.

Controale la toate stațiile GPL

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de luni vor începe controale la toate stațiile GPL din țară.

„Ce vă pot spune eu, începând de mâine, în toată ţara, toate staţiile de carburanţi de GPL vor intra într-un sistem de control. Mai mult, unde se vor găsi elemente şi încălcări care ar duce la pierderi de vieţi omeneşti sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activităţile pe loc”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică, după ce a vizitat locul exploziilor de la Crevedia.

Prim-ministrul a anunţat că, dacă este nevoie, va fi modificată legislaţia.

„Dacă va fi nevoie vom face modificări legislative, în cursul săptămânii viitoare, astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese şi fără anumiţi oameni să încerce să îşi menţină afacerile, dacă sunt ilegale”, a spus Ciolacu.