Ionuț Doldurea - fiul primarului din Caracal - și Cosmin Stîngă, care dețin stația GPL din Crevedia unde au avut loc exploziile devastatoare, au venit luni cu o primă reacție: „Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii și sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina”.

Urmările exploziilor de la CrevediaFoto: Inquam Photos / George Calin

Cei doi patroni ai Flagas SRL susțin că sunt „preocupați de situația victimelor și a tuturor persoanelor care au avut și au de suferit în orice mod din pricina acestui accident”.

  • „Urmare a tragediei cauzate prin incendiul din localitatea Crevedia, în reprezentarea societății FLAGAS SRL ne găsim cu prioritate preocupați în aceste zile de situația victimelor și a tuturor persoanelor care au avut și au de suferit în orice mod din pricina acestui accident.
  • La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm sa identificăm cu rapiditate și eficiență soluții concrete care să sprijine persoanele în suferință și efortul autorităților și care să completeze mobilizarea impresionantă și angajamentul pe care deja mulți oameni de bună credință le-au dovedit fără ezitare.
  • Încercați de nespusă mâhnire, înțelegem devastați încercarea extremă prin care trec atât de multe familii și sperăm să nu fim descalificați în străduința asumată de a o alina.
  • În contextul dat și din respectul datorat îndeosebi celor direct afectați de această nenorocire, comunicările noastre vor fi rare și reținute, inclusiv procedurile penale deja inițiate impunându-ne, chiar dacă astăzi nu la nivel formal, o astfel de conduită”, au transmis, printr-un comunicat citat de Antena 3, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au făcut doi morți și 56 de răniți și au scos la iveală un șir întreg de nereguli. Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.

Afacerile de milioane ale familiei Dordulea

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia și care îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 firma anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma - care are 25 de puncte de lucru în toată țara - urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

Ionuț Daniel Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldorea (PSD) - primar aflat la primul mandat din 2020, om de afaceri şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD. Potrivit termene.ro, Ionuț Daniel Doldurea este acționar în 6 companii, o bună parte dintre ele cu cifre de afaceri impresionante și sute de contracte cu administrația locală, prin achiziție directă.

FLAGAS SRL a fost înființată în urmă cu 25 de ani, pe 30 decembrie 1997 și are doi acționari, potrivit termene.ro:

  • Doldurea I Ionuț Daniel - 51%
  • Stângă Cosmin Ionuț 49%

În 2022, cifra de afaceri a fost de 595.907.886 lei, iar profitul de 32.782.166 lei.

FLAGAS SRL a câștigat, în ultimii 5 ani, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice centralizate de HotNews.ro, 54 de contracte prin achiziție directă, în valoare de 1,6 milioane lei în perioada 2018 - 2023. Obiectul contractelor: achiziționarea de combustibili.

Cei mai mulți bani sunt dați prin achiziție directă de Primăria Bolintin-Vale (721.000 lei ), urmată de Moara Vlăsiei (528.000 lei) și Cervenia/ Teleorman (110.000 lei).

Comuna Moara Vlăsiei din județul Ilfov îl are ca primar pe Andrei FILIP (PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL).

Orașul Bolintin-Vale din județul Giurgiu îl are ca primar pe Daniel TRĂISTARU (PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT).

Comuna Cervenia, județul Teleorman, îl are ca primar pe Doru-Marius SLOBOZEANU (PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT).

În rest, compania mai are contracte cu următoarele localități:

  • Comuna Bolintin-Deal, județul Giurgiu - primar Emilian BĂNICĂ (PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL)
  • Comuna Șoldanu, județul Călărași - Viceprimar cu atribuții de primar, Valeriu MUSTĂȚEA (PNL).
  • Comuna Luica, județul Călărași - primar Ion DOBRIN (PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL)
  • Comuna Vasilați, județul Călărași - primar Lucian VASILE (PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT)
  • Comuna Buturugeni, județul Giurgiu - primar Dumitru PREDA (PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT)
  • Comuna Slobozia, județul Giurgiu - primar Florin-Iulian GHEONU (PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT)
  • Comuna Buciumeni, județul Dâmbovița - primar Ion PAVEL (PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT)
  • Comuna Pietroșița, județul Dâmbovița - primar Ion DICU (PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT)
  • Vezi aici toate contractele câștigate în SICAP în perioada 2018-2023, potrivit centralizării făcute de HotNews.ro.

O nouă firmă, contracte de peste 2,4 milioane lei cu statul

Firma ROMBEER CRINGASU are ca acționar unic firma Flagas SRL, potrivit termene.ro, deținută practic de Ionuț Doldurea.

ROMBEER CRINGASU SRL are o vechime de 28 de ani, iar în 2022 a avut o cifră de afaceri de 290.808.822 și profit de 9.289.071 lei.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, firma a câștigat în ultimii 5 ani 273 de contracte cu statul, prin achiziție directă. Valoarea acestora, cumulată, este de peste 2,4 milioane lei. Obiectul acestora: achiziția de combustibili. Cele mai multe contracte au fost încheiate de următoarele administrații locale:

  • Primăria Comarnic - 680.000 lei
  • Primăria Urlați și subordonatele - 487.000 lei
  • Primăria Boldești-Scăeni (Prahova) - 352.000 lei.

Primăria Comarnic este condusă de Popa Sorin Nicolae (PSD), Primăria Urlați este condusă de Marian MĂCHIȚESCU (PNL), Primăria Boldești-Scăeni este condusă de Bucuroiu Constantin (PSD).

Vezi aici toate contractele câștigate în SICAP în perioada 2018-2023, potrivit centralizării făcute de HotNews.ro.

A treia firmă, contracte de peste 300.000 lei cu statul

Dolchimex SRL a fost înființată acum 22 ani, pe 28 iunie 2001 și este deținută 50/50 de frații Doldurea I Cristian Marian și Doldurea I Ionuț Daniel.

În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 15.448.569 lei și profit de 3.785.716 lei.

Dolchimex SRL a câștigat, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, 109 contracte prin achiziție directă, în valoare de peste 344.000 lei în perioada 2018 - 2023. Obiectul cestora: achiziția de combustibili, dar și tâmplărie PVC și mobilier.

DOLMO GIOVANNI & SORIN S.R.L. este o altă firmă la care Doldurea I Ionuț Daniel este acționar (99%), alături de mama sa Doldurea Maria Cristina (1%), soția primarului din Caracal.

Potrivit termene.ro, firma a fost înființată acum 15 ani, pe 3 iulie 2008, în 2022 cifra de afaceri a fost de 148.738 lei și a avut o pierdere de 458 lei. Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, compania nu are contracte cu statul.

Vezi aici toate contractele câștigate în SICAP în perioada 2018-2023, potrivit centralizării făcute de HotNews.ro.

Încă o firmă, alte achiziții directe cu statul

CRIANA GAS SRL este o altă companie la care Doldurea I Ionuț Daniel este acționar, potrivit datelor din platforma termene.ro:

  • Doldurea I Ionuț Daniel - 52%
  • Stângă Cosmin Ionuț - 48%

Compania a fost înființată în 2012, în 2022 a avut o cifră de afaceri de 33.373.854 lei și un profit de 1.533.928. lei.

Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, firma a câștigat în ultimii 5 ani 10 contracte cu statul, prin achiziție directă, valoarea acestora fiind de circa 100.000 lei.

Anul trecut, Doldurea I Ionuț Daniel a înființat o nouă companie, MOTBEN SRL, cu următorul acționariat:

  • Doldurea I Ionuț Daniel 50%
  • Stângă Cosmin Ionuț - 50%.

Deocamdată, potrivit datelor din SICAP, firma nu are contracte cu statul.

Primarul din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu deține stația GPL ilegală din Crevedia, a anunțat duminică după-amiază, că a decis să se autosuspende „din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție politică deținută”.