Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că la Crevedia încă mai sunt cisterne care au scurgeri de GPL, iar acest proces este supravegheat de pompieri. Deși a spus că este riscant, până la scurgerea întregului gaz, „riscul este minim”.

Raed Arafat, DSUFoto: Inquam Photos / Alex Nicodim
  • „La Crevedia încă sunt cisterne care au scurgeri foarte mici. Scurgerile mici sunt controlate de pompieri până la epuizarea lor. Este foarte dificil să intervii asupra lor. Este riscant. Atunci trebuie să se scurgă și să se finalizeze situația.
  • Înțeleg că este una care avea scurgere mai importantă, dar sunt și altele acolo. Explozia putea să fie mult mai mare, dacă mai explodau și alte cisterne, de aceea operațiunea de răcire în timpul incendiului a fost extrem de importantă, mai ales că nu puteai să stingi focul respectiv”, a declarat Arafat la Digi24.

Potrivit acestuia, „scurgerea este monitorizată” de pompieri, iar procesul ar putea dura două zile.

  • „Estimarea pe care am auzit-o ieri de la un coleg pompier este că ar putea să dureze două zile. Să vedem dacă va fi atât, sau dacă va mai dura. Zona acolo este controlată, nu se circulă. În acest moment nu există risc major. Risul este minim. Pompierii, dacă simt orice, vor duce la aplicarea unor măsuri de evacuare și de limitare la o distanță mai mare”, a mai spus Arafat.

Reamintim că două explozii devastatoare au avut loc sâmbătă la Crevedia, în urma cărora doi oameni au murit: unul la scurt timp după, de infarct, iar al doilea duminică la spital. Este vorba despre soția primului decedat, care avea arsuri pe 95% din corp. 56 de persoane au fost rănite, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi.

La momentul deflagrațiilor la depozitul GPL din Crevedia care funcționa ilegal și figura ca fiind închis din toamna lui 2020 se aflau trei cisterne cu GPL, din care două parcate pe stradă. În timpul transferului de gaz dintr-o cisternă în alta, în curtea firmei, sub una dintre cisterne a apărut o sursă de foc. Cel mai probabil a fost vorba de o țigară.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au făcut doi morți și 56 de răniți și au scos la iveală un șir întreg de nereguli, în timp ce stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte.

Stația GPL din Crevedia unde s-au produs exploziile catastrofale fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze. Una dintre instituțiile care ar fi trebuit să știe despre faptul că depozitul GPL încă funcționa este Poliția Română. Luni, instituția a transmis că „nu au fost înregistrate sesizări, petiții, informări sau audiențe de la cetățeni sau alte instituții” referitoare la activitatea desfășurată acolo.

S-au deschis trei dosare penale

Trei dosare penale au fost deschise după exploziile de la Crevedia.

Parchetul General a deschis un dosar care vizează infracțiunea de distrugere din culpă având ca urmare un dezastru, dar, în funcție de cercetări, poate fi schimbată încadrarea faptei.

„Dosarul de urmărire penală preluat la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, prin dezastru înţelegându-se în accepţiunea Codului penal inclusiv situaţia când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”, a declarat procurorul general.

DNA a deschis un dosar penal - investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control. Dosarul a fost deschis in rem, pentru abuz în serviciu, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal în cazul modului de intervenția a pompierilor la depozitul GPL.

Controale la toate stațiile GPL

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de luni vor începe controale la toate stațiile GPL din țară.

„Ce vă pot spune eu, începând de mâine, în toată ţara, toate staţiile de carburanţi de GPL vor intra într-un sistem de control. Mai mult, unde se vor găsi elemente şi încălcări care ar duce la pierderi de vieţi omeneşti sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activităţile pe loc”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică, după ce a vizitat locul exploziilor de la Crevedia.

Prim-ministrul a anunţat că, dacă este nevoie, va fi modificată legislaţia.

„Dacă va fi nevoie vom face modificări legislative, în cursul săptămânii viitoare, astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese şi fără anumiţi oameni să încerce să îşi menţină afacerile, dacă sunt ilegale”, a spus Ciolacu.