Florin Petre este primar al comunei Crevedia din 2016, fiind la al doilea mandat, ales pe listele PSD. Potrivit declarației de avere din 2021 are, împreună cu soția, 14 terenuri - în total circa 35.000 mp - în extravilanul localității Crevedia, 4 tractoare și 4 mașini personale, dar și credite de 36.000 de euro. În 2016, a fost condamnat de Judecătoria Răcari, la 1 an de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru că a cumpărat un motocultor furat, în condițiile în care știa asta - fiind considerat că a tăinuit fapta.

Exploziile de la CrevediaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit ultimei declarații de interese, primarul este șeful filialei PSD Crevedia. Comuna are aproape 8.000 de locuitori.

Potrivit declarației de avere, Florin Petre are 14 terenuri în Samurcași și Crevedia Mănăstirea, cumpărate în perioada 2006-2020, în total circa 35.160 mp.

Pe 12.02. 2016, chiar înainte să devină primar, Florin Petre a fost condamnat de Judecătoria Răcari la 1 an de închisoare cu suspendare fiindcă a cumpărat un motocultor furat, deși știa acest lucru.

  • „În drept, fapta inculpatului PF care in jurul datei de 12.02.2013 a cumpărat de la numitul MS, cu suma de 500 de lei, un motocultor cunoscând ca bunul a fost furat de acesta, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tăinuire prev. de art. 270 alin.1 C.pen. Sub aspectul laturii obiective, fapta săvârșită de inculpat s-a realizat prin acțiunea de a cumpăra de la numitul MS a motocultorului marca Honda, ( pe care acesta din urma il furase din locuința persoanei vătămate OF) in condițiile in care cunoștea ca bunul a fost furat.
  • În temeiul art. 396 alin. 1, 4, 396 alin. 10 C . proc. pen. raportat la art. 83 C . pen. stabilește pedeapsa de 1 an închisoare, în sarcina inculpatului PF pentru săvârșirea infracțiunii de tainuire. În temeiul art. 83 alin. 1C . pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere”, se arată în sentință.

„Ușa biroului meu va fi deschisă”

Ce scria primarul din Crevedia pe Facebook, în septembrie 2020, în seara câștigării celui de-al doilea mandat de primar, din paretea PSD:

  • „Dragi cetățeni, Desi cuvintele sunt de prisos, va mulțumesc din tot sufletul pentru susținerea și încrederea acordate.
  • Va sunt recunoscător pentru tot ce ați făcut pentru mine și echipa mea de consilieri. Vă promit că voi rămâne același OM receptiv la toate problemele comunității , usa biroului meu va fi deschisă și voi încerca sa vă ajut la rezolvarea problemelor alături de aparatul de specialitate pe care ma bazez și căruia îi mulțumesc pe aceasta cale.
  • Sper sa ne țină Bunul Dumnezeu sănătoși și cu putere de muncă pentru a putea duce la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus și pentru care s-a muncit foarte mult in ultimii 4 ani”.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au făcut doi morți și 56 de răniți și au scos la iveală un șir întreg de nereguli. Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul primarul și a celorlalte autorități se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.

Primăria nu putea închide stația, potrivit legii, dar putea sesiza mai departe Poliția și Parchetul. Nu știm dacă acest lucru s-a întâmplat.

Primarul din Crevedia, Petre Florin, a declarat sâmbătă seară, la Digi 24, că acolo era mai degrabă un depozit GPL: „Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”. Apoi a refuzat să mai dea declarații.

Benone Duduc, General Maior IGSU, a declarat duminică la Antena3 că Primăria Crevedia a fost sesizată că punctul de lucru funcționa fără autorizație la incendiu, încă din 2020.

  • „Obiectivul a fost autorizat de către ISU Dâmbovița, în luna octombrie a anului 2011, ca instalație de tip schit pentru distribuția de GPL la autovehicule, cu o capacitate de 4.000 de litri.
  • În 30 iulie 2020, în urma unor sesizări, se efectuează un control inopinat la acest obiectiv și se constată nu că se respectă măsurile de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu în 2011.
  • Acea instalație de tip monobloc a fost mutată pe amplasament și nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu.
  • În consecință, ISU constată pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu și constată utilizare unei pompe neomologate pentru transvazarea GPL-ului dintr-o cisternă în alta, apoi aplică sancțiunea contravențională în valoarea de 10.000 de lei.
  • În data de 28 septembrie, are loc un nou control inopinat și se constată că obiectivul funcționa în continuare fără autorizație la incendiu și se aplică sancțiunea contravențională de 30.000 de lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor neomologat în carea se transvaza GPL și se mai aplică o sancțiune de 10.000 de lei.Deci 40.000 de lei sancţiune în data de 28.09.
  • În urma controlului din iulie, urmare a constatării pierderii valabilităţi autorizaţiei, ISU notifică Instituţia Prefectului şi Oficiul Regstrului Comerţului. Mai notifică Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia.
  • În 30 septembrie, societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia şi se notifică Registrul Comerţului care emite certificat constatator prin care ia act de hotărârea AGA şi în 13.10 notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru a fost închis şi anexează hotărârea AGA şi certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului”, a declarat generalul maior IGSU Benone Duduc.

Procurorul general Alex Florența a declarat duminică că există dovezi că la respectivul punct de lucru se făceau transferuri de combustibil dintr-o cisternă în alta, însă nu e clar cât de des.

Primele date ale anchetei arată că la momentul producerii exploziei se făcea transfer de GPL dintr-o cisternă în alta, iar sub una dintre mașini a apărut o sursă de foc, a declarat duminică procurorul general Alex Florența. El a spus că ancheta vizează și stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze, deși nu avea autorizații și fusese declarat închis din octombrie 2020.

Conform procurorului general, un rol important în acel lanț îl are și Primăria Crevedia, unde au loc percheziții pentru ridicarea de documente legate de funcționarea firmei, la fel cum au loc percheziții și la locuințele celor doi patroni ai firmei.