Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore, iar alte cinci persoane au fost puse sub control judiciar şi sunt cercetate în continuare, într-un dosar privind fraude la sesiunea din toamna anului 2022 a examenului de Bacalaureat. Atunci, în timpul probelor au fost oprite camerele de supraveghere, iar unii candidaţi au primit rezolvările subiectelor.

DIICOTFoto: Agerpres

În dosarul privind fraudarea examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, au fost făcute mai multe percheziţii în judeţul Mehedinţi şi au fost emise 9 mandate de aducere, cercetările vizând constituirea unui grup infracţional organizat, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi omisiunea sesizării, conform news.ro.

Potrivit IPJ Mehedinţi, în urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate 10 telefoane mobile, un laptop, 9.000 de euro, 2.600 de lei, precum şi mai multe bunuri folosite la activitatea infracţională.

„Din cercetări a reieşit că, la nivelul unei instituţii, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022. În acest sens, s-ar fi acţionat asupra sistemului de supraveghere video amplasat pe holurile centrului de examen, în toate cele trei zile ale probelor, prin oprirea acestora, cu caracter temporar, la diferite intervale de timp, moment în care membrii comisiei, împreună cu liderul grupului infracţional, ar fi furnizat candidaţilor cu care aveau înţelegeri, rezolvările subiectelor de examen”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Mehedinţi.

500 de euro pentru o probă promovată

DIICOT a descins miercuri la domiciliile a doi inspectori şi şase profesori, potrivit Radio România Actualități.

În urma verificării camerelor de luat vederi au fost descoperite imagini în care o parte dintre reprezentanţii comisiei încălcau grav metodologia privind desfăşurarea examenului.

Pe imaginile vizionate, în unele săli de clasă pot fi văzuţi membri ai comisiei de examinare favorizând candidaţii, cărora le-au dat pur şi simplu rezolvarea subiectelor, dar sunt şi săli în care camerele de luat vedere au fost întrerupte.

În urma verificărilor au fost descoperite 140 de lucrări identice.

Potrivit unor surse judiciare citate de RRA, persoanele implicate primeau aproximativ 500 euro de la candidaţi pentru fiecare probă promovată.

În urma audierilor, un bărbat de 51 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore, iar faţă de alte 5 persoane implicate, a fost luată măsura controlului judiciar. Suspectul va fi prezentat Tribunalului Mehedinţi, cu propunerea de arestare preventivă.