Sportivul de anduranță Alex Dumbravă va ajunge vineri la prânz în Mangalia, potrivit Ziua de Constanța. El a solicitat ajutorul Centrului Maritim de Coordonare în noaptea de joi spre vineri fiind epuizat. Plecase singur într-o aventură pentru a doborî un record mondial: voia să traverseze Marea Neagră într-o barcă cu vâsle pentru o cauză nobilă.

Farul din MangaliaFoto: AGERPRES

Sportivul de anduranță Alex Dumbravă, aflat într-o barcă de 9m lungime, a solicitat Centrului Maritim de Coordonare să fie salvat deoarece era epuizat și avea dureri de spate și genunchi din cauza efortului depus la rame.

Ambarcațiunea sportivului a fost localizată la aproximativ 80 de mile marine (aproximativ 150 de km) distanţă de Mangalia.

Autoritatea Navală Română a obținut permisiunea poliției de frontieră bulgare de a trimite în zonă o navă ARSVOM, deoarece Alex Dumbravă era la limita zonelor de responsabilitate a României și Bulgariei.

Echipajul navei SAR MAIA, aparținând ARSVOM, a tractat și barca Alexandru Dumbravă până în portul turistic Mangalia.

Potrivit ARSVOM, sportivul a refuzat ajutorul autorităților bulgare și turce deoarece nu puteau să salveze și ambarcațiunea în care plecase să doboare un record mondial.

Alexandru Dumbravă a pornit în data de 10 iulie într-o aventură de Cartea Recordurilor: să traverseze singur Marea Neagră într-o barcă cu vâsle.

Dumbravă a plecat din Portul Mangalia și intenționa să ajungă până la Batumi, în Georgia, după 1200 km vâsliți în 20 de zile.

Aventura sportivului avea și un scop nobil: viza ajutarea a 20 de copii pentru a beneficia de aproximativ 200 de ședințe de logopedie.