Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, îi îndeamnă pe români ca înainte de Paște să citească textele evanghelice despre Înviere, astfel încât să nu asiste la slujba religioasă „ca nişte manechine la un ritual din care nu înţeleg nimic”.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al PatriarhieiFoto: Inquam Photos / Diana Oros

El a spus, într-un interviu pentru Agerpres, că un om care respectă semnificația Paștelui va rămâne în biserică până la sfârşitul slujbei de Înviere, ci nu doar până la momentul la care ia Lumină, timp în care se uită la ceas.

  • „Nu va profita doar de momentul acela când se iese cu lumină, uitându-se la ceas cam cât mai durează pentru că îl aşteaptă o masă îmbelşugată la etajul trei.
  • Deci, e important, cred, să ne implicăm cu adevărat, dar asta presupune un grad de înţelegere superior.
  • Omul grăbit de astăzi nu mai are timp să frecventeze niveluri superioare de reflecţie, de informare.
  • Ar fi important, de exemplu, şi ţine de conduita unui creştin, ca, înainte de Sărbătoarea Paştelui, să citim textele evanghelice care vorbesc de evenimentul acesta, real, istoric al Învierii. Ar trebui, adică, să ştim despre ce e vorba când intrăm în curtea bisericii şi nu să asistăm ca nişte manechine în faţa unui eveniment sau unui ritual din care nu înţelegem nimic”, a afirmat Bănescu.

Reprezentantul Patriarhiei i-a îndemnat pe credincioşi să nu îl trateze pe Hristos ca pe „un personaj istoric prăfuit” sau ca pe un mit, ci să se gândească la el ca la cineva contemporan: „El este cu noi, e alături de noi şi oamenii credincioşi simt asta. Dumnezeu nu ne ţine discursuri, Dumnezeu vorbeşte printr-un tip de tăcere pe care omul care se deschide în rugăciune îl descifrează foarte bine”.