Iulia Moțoc, actual judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a anunțat marți pe contul de Facebook că a câștigat selecția pentru candidatura României la Curtea Penală Internațională, potrivit News.ro.

Iulia MotocFoto: Agerpres

”Onorată să anunţ că am câştigat selecţia pentru candidatura României la Curtea Penala Internaţională. Sper să reprezint cu onoare şi succes România. Justiţia penală internaţionala este în centrul lumii contemporane, a tragediei contingente a războiului, acum atât de aproape de noi”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Iulia Moţoc.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat oficial rezultatul selecţiei.

  • ”În urma deliberărilor derulate în temeiul art. 7 alin. (1) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea Penală Internaţională, Comisia de selecţie a decis următoarele:
  • Candidatul României pentru funcţia de judecător la Curtea Penală Internaţională - Iulia Antoanella MOTOC
  • În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din Procedură, propunerea de mai sus a fost aprobată de Guvernul României”, a transmis MInisterul de Externe.

Alegerile pentru posturile vacante de judecător la Curtea Penală vor avea loc în decembrie 2023. Două dintre posturi sunt alocate Grupului Est European, din care face parte și România.

Judecătorii sunt aleși prin vot secret, pentru un mandat de 9 ani, fiind selectați cei care au obținut cele mai multe voturi și majoritatea de două treimi din numărul statelor părți prezente și care au votat.

Astfel, Iulia Moțoc este nominalizarea României la candidatură.